Διαβήτης: Το προειδοποιητικό σημάδι που επιδεινώνεται τη νύχτα, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

διαβήτης

Τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά υπάρχει ένα που εμφανίζεται τη νύχτα, όταν είναι λιγότερο πιθανό να βρισκόμαστε σε κίνηση.

Μία ενδοκρινολόγος μοιράστηκε μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε. Άλλωστε, είναι πολλοί οι άνθρωποι που μένουν για χρόνια χωρίς θεραπεία πριν λάβουν διάγνωση διαβήτη, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα συμπτώματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από το 90% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2 και λόγω της έλλειψης επίγνωσης σχετικά με τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες. Παρενέργειες όπως το έντονο αίσθημα κούρασης ή η απώλεια βάρους μπορεί συχνά να περάσουν απαρατήρητες ή να αποδοθούν σε άλλα θέματα υγείας.

Το σύμπτωμα του διαβήτη που επιδεινώνεται τη νύχτα

Στο πλαίσιο αυτό, μία ειδικός προειδοποίησε για μια συγκεκριμένη επιπλοκή της πάθησης που μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα όταν είναι πιο πιθανό να είμαστε αδρανείς: η διαβητική νευροπάθεια.

Η ενδοκρινολόγος Diana Bytyqi δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο TikTok, όπου εξηγεί ότι το να έχετε αίσθημα καύσου, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια ή τα δάχτυλα των ποδιών θα μπορούσε να είναι σημάδι διαβητικής νευροπάθειας, κατάσταση στην οποία η πάθηση βλάπτει τα νεύρα.

Όπως αναφέρει η ειδικός, αυτό συνήθως ξεκινά από τα δάχτυλα των ποδιών και μπορεί σταδιακά να ανέβει στην περιοχή της γάμπας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα χέρια όταν η πάθηση έχει προχωρήσει και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στον πάσχοντα, ακόμα και με ένα απλό άγγιγμα στην περιοχή.

«Συνήθως αυτό γίνεται χειρότερο όταν ξεκουράζεσαι. Έτσι, η ώρα του ύπνου είναι συνήθως πρόβλημα για τους ανθρώπους με τη διαβητική νευροπάθεια επειδή δεν κινούνται», πρόσθεσε η Δρ. Bytyqi.

Σύμφωνα με την ίδια, η άσκηση συνήθως βοηθά στην ανακούφιση της δυσφορίας.

Άλλα συμπτώματα του διαβήτη που πρέπει να γνωρίζετε

Η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK λέει ότι η διαβητική νευροπάθεια δεν μπορεί να αναστραφεί, καθώς όταν τα νεύρα έχουν υποστεί βλάβη δεν είναι σε θέση να επισκευαστούν μόνα τους. Ωστόσο, τα συμπτώματα καψίματος και μουδιάσματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, η διατήρηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σε υγιές εύρος μπορεί να μειώσει το επίπεδο δυσφορίας.

Σύμφωνα με το NHS, ένα άλλο σημάδι του διαβήτη που εμφανίζεται συνήθως τη νύχτα είναι η ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό ή οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό:

Όλο Υγεία

Scroll to Top