Το ασυνήθιστο σημάδι στα γεννητικά όργανα μπορεί να σημαίνει διαβήτη

διαβήτης γεννητικά όργανα

Ο διαβήτης επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ελλάδα. Ενώ ορισμένα σημάδια είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν, υπάρχει ένα πιο ασυνήθιστο σύμπτωμα στα γεννητικά όργανα που μπορεί να περάσει απαρατήρητο ή να μπερδευτεί με κάτι άλλο.

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη, ο τύπος 1 και ο τύπος 2, και σύμφωνα με το NHS, ο τύπος 2 είναι πολύ πιο συνηθισμένος καθώς το 90% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν τον τύπο 2. Ωστόσο, ο τύπος 2 μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει αντιληπτός και να διαγνωστεί, καθώς τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή ή να μην υπάρχουν καθόλου.

Ο τύπος 1 είναι η κατάσταση στην οποία το σώμα επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, ενώ ο τύπος 2 δύο είναι η περίπτωση όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα δεν αντιδρούν σωστά στην ινσουλίνη.

Το ασυνήθιστο σημάδι στα γεννητικά όργανα και άλλα συμπτώματα του διαβήτη

Υπάρχει ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στα γεννητικά όργανα και μπορεί να είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με το βρετανικό Diabetes.co.uk, ένα σύμπτωμα του διαβήτη μπορεί να είναι ο κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο ή συχνή εμφάνιση άφθας στα γεννητικά όργανα.

Άλλα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • δίψα
  • ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα τη νύχτα
  • κόπωση
  • απώλεια βάρους και απώλεια μυϊκού όγκου
  • θολή όραση

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, συνιστάται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε εβδομάδες ή και ημέρες, όπως επίσης και η απώλεια βάρους. Αντίθετα, η απώλεια βάρους είναι λιγότερο συχνή για τον διαβήτη τύπου 2.

Τι ισχύει για τον διαβήτη τύπου 1 και 2

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δια βίου πάθηση και δυστυχώς δεν υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να τον αναπτύξετε. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτά περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Σύμφωνα με το NHS, οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στον διαβήτη τύπου 2 είναι εκείνοι που είναι υπέρβαροι. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα όπως στεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top