Διαβήτης τύπου 1: Η βιταμίνη που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου

διαβήτης τύπου 1, ΣΕΙΒ

Μια ομάδα ερευνητών και γιατρών που συνεργάζονται με πολλά πανεπιστήμια και δύο νοσοκομεία στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η χορήγηση βιταμίνης D2 σε ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να παρατείνει τη λεγόμενη φάση του μέλιτος της νόσου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, η ομάδα διεξήγαγε μια κλινική δοκιμή που περιλάμβανε τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D2 σε παιδιά που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τη στιγμή της διάγνωσης, οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 εξακολουθούν να έχουν περίπου 30% έως 50% λειτουργία στα β κύτταρα του παγκρέατος (ο διαβήτης εμφανίζεται όταν τέτοια κύτταρα σταματούν να παράγουν ινσουλίνη).

Μερικές φορές τα β κύτταρα συνεχίζουν να λειτουργούν για αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Αυτή η χρονική περίοδος είναι γνωστή ως η φάση του μήνα του μέλιτος, επειδή δίνει στους ασθενείς χρόνο να προσαρμοστούν στην ασθένειά τους και αναστέλλει την εμφάνιση επιβλαβών συμπτωμάτων.

Οι περισσότερες νέες έρευνες που αφορούν τη θεραπεία ή την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνουν προσπάθειες για την πρόληψη της διακοπής παραγωγής ινσουλίνης από τα β κύτταρα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα βρήκε στοιχεία ότι η χορήγηση βιταμίνης D2 σε ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα μπορεί να παρατείνει τη φάση του μήνα του μέλιτος.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την επίδραση της βιταμίνης D2 στον διαβήτη τύπου 1

Η εργασία της ομάδας περιλάμβανε τη διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχαν 36 νεαροί εθελοντές ασθενείς που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.

Μερικοί από τους εθελοντές λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D2 κάθε εβδομάδα για δύο μήνες, ενώ άλλοι έλαβαν εικονικό φάρμακο για την ίδια χρονική περίοδο. Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις σε τακτική βάση.

Εξετάζοντας τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που έλαβαν τα συμπληρώματα βιταμίνης D2 είδαν βελτιώσεις στην ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης στα β κύτταρα -παρατήρησαν μειώσεις στην αναλογία PI:C σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Βρήκαν επίσης μειώσεις στο %ΔAUC του C-πεπτιδίου που ήταν πιο αργές στην ομάδα των ασθενών που έλαβε τα συμπληρώματα βιταμινών, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απώλεια του C-πεπτιδίου.

Αναμένεται ότι τα οφέλη που προέρχονται από τη βιταμίνη D2 κατά τη φάση του μήνα του μέλιτος θα διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή, αν και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη διάρκεια της ζωής.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top