Εγκεφαλικό: «Έξυπνο γάντι» ενισχύει την κινητικότητα των χεριών στους ασθενείς

εγκεφαλικό, έξυπνο γάντι

Αυτόν τον μήνα μια ομάδα επιζώντων από εγκεφαλικό στο Bristih Columbia University (UBC) θα δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την ανάρρωσή τους και τελικά να αποκαταστήσει τη χρήση των δακτύλων και των χεριών τους.

Οι συμμετέχοντες θα φορούν ένα νέο πρωτοποριακό «έξυπνο γάντι» ικανό να παρακολουθεί τις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων τους κατά τη διάρκεια ασκήσεων αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της Δρ. Janice Eng, κορυφαίας ειδικού αποκατάστασης εγκεφαλικού και καθηγήτρια ιατρικής στο UBC.

Το γάντι ενσωματώνει ένα εξελιγμένο δίκτυο από εξαιρετικά ευαίσθητα νήματα αισθητήρων και αισθητήρες πίεσης που είναι υφασμένα σε ένα άνετο ελαστικό ύφασμα, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί, να συλλαμβάνει και να μεταδίδει ασύρματα ακόμη και τις πιο μικρές κινήσεις χεριών και δακτύλων.

εγκεφαλικό, έξυπνο γάντι
Φωτογραφία: Lou Bosshart/UBC Media Relations

«Με αυτό το γάντι, μπορούμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων των ασθενών χωρίς να χρειάζονται κάμερες. Στη συνέχεια, μπορούμε να αναλύσουμε και να ρυθμίσουμε τα προγράμματα άσκησής τους για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ακόμη και από απόσταση», λέει η Δρ. Eng.

Ακρίβεια σε φορητή συσκευή

Ο καθηγητής ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών του UBC, Δρ. Peyman Servati και η ομάδα του στην startup εταιρεία Texavie, δημιούργησαν το έξυπνο γάντι για την εργασία σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Δρ. Servati τόνισε μια σειρά από ανακαλύψεις, που περιγράφονται στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Machine Intelligence.

«Αυτό είναι το πιο ακριβές γάντι που έχουμε και μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση των χεριών και των δακτύλων και τη δύναμη λαβής χωρίς να απαιτεί κάμερες λήψης κίνησης. Χάρη στα μοντέλα μηχανικής μάθησης που αναπτύξαμε, το γάντι μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τις γωνίες όλων των αρθρώσεων των δακτύλων και του καρπού», ανέφερε.

«Η τεχνολογία είναι εξαιρετικά ακριβής και γρήγορη, ικανή να ανιχνεύει μικρές ταλαντώσεις και πιέσεις και να προβλέπει την κίνηση με ακρίβεια τουλάχιστον 99% -ταιριάζοντας με την απόδοση δαπανηρών καμερών λήψης κίνησης», παρατηρούν ακόμη οι συγγραφείς.

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα της αγοράς, το γάντι είναι ασύρματο και άνετο και μπορεί να πλυθεί εύκολα μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Ο Δρ. Servati και η ομάδα του έχουν αναπτύξει προηγμένες μεθόδους για την κατασκευή των έξυπνων γαντιών και των σχετικών ενδυμάτων με σχετικά χαμηλό κόστος σε τοπικό επίπεδο.

Επαυξημένη πραγματικότητα και ρομποτική

Ο Δρ. Servati οραματίζεται μια απρόσκοπτη διάθεση του γαντιού στην καταναλωτική αγορά με συνεχείς βελτιώσεις, σε συνεργασία με διαφορετικούς βιομηχανικούς εταίρους. Η ομάδα βλέπει επίσης πιθανές εφαρμογές στην εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα, τα κινούμενα σχέδια και τη ρομποτική.

«Φανταστείτε ότι μπορείτε να καταγράφετε με ακρίβεια τις κινήσεις των χεριών και τις αλληλεπιδράσεις με αντικείμενα και να εμφανίζονται αυτόματα σε μια οθόνη. Υπάρχουν ατελείωτες εφαρμογές», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Μπορείτε να πληκτρολογήσετε κείμενο χωρίς να χρειάζεστε φυσικό πληκτρολόγιο, να ελέγξετε ένα ρομπότ ή να μεταφράσετε την νοηματική γλώσσα σε γραπτό λόγο σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας ευκολότερη επικοινωνία για άτομα που είναι κωφά ή βαρήκοα».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top