Εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή: Τι ώρα να τρώτε για να τα αποφύγετε – Νέα έρευνα

εγκεφαλικό

Μια νέα μελέτη δείχνει τις ακριβείς ώρες που πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η χρονική στιγμή που τρώτε τα γεύματά σας μπορεί να αλλάξει δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Η ώρα που τρώτε τα γεύματά σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με νέα δεδομένα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κάνοντας αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειές τους,  συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που τρώνε τα γεύματά τους.

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες κακές διατροφικές συνήθειες, όπως το να τρώμε βραδινό αργότερα ή να παραλείπουμε το πρωινό που από πολλούς θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Μια γαλλική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε στις 9 το πρωί έχουν έξι τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από κάποιον που τρώει μια ώρα νωρίτερα.

Το φαγητό μετά τις 21:00 συσχετίστηκε με 28% κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου -όπως εγκεφαλικό- σε σύγκριση με το φαγητό πριν τις 20:00, ιδιαίτερα στις γυναίκες, αναφέρει η Mirror .

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 103.000 Γάλλους με μέση ηλικία 42 ετών για να μελετήσει τις συσχετίσεις μεταξύ των προτύπων πρόσληψης τροφής και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο γιατρός Bernard Srour ανέφερε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρώτο γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα – όπως όταν παραλείπουμε το πρωινό – σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με έξι τοις εκατό αύξηση του κινδύνου ανά ώρα καθυστέρησης. Για παράδειγμα, το άτομο που τρώει για πρώτη φορά στις 9 το πρωί έχει έξι τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο από κάποιον που τρώει στις 8 το πρωί».

εγκεφαλικό

«Όταν πρόκειται για το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το να τρώμε αργά, μετά τις 21:00, σχετίζεται με 28% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το φαγητό πριν από τις 20:00, ιδιαίτερα στις γυναίκες», υποστηρίζει.

Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια νυχτερινής νηστείας – ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να τρώει κανείς το πρώτο και το τελευταίο γεύμα νωρίτερα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top