Είναι η αρτηριακή πίεση υψηλότερη το πρωί; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα σας στα αιμοφόρα αγγεία σας με κάθε καρδιακό παλμό. Κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω δραστηριοτήτων, άγχους, διατροφής και άλλων παραγόντων. Η ώρα της ημέρας μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση.

Δείτε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να ξυπνάτε με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και τις επιπτώσεις της στη συνολική σας υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μοτίβα της αρτηριακής πίεσης διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων και συχνά παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σωματική δραστηριότητα, ο χρόνος λήψης φαρμάκων και η γενική υγεία μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις διακυμάνσεις.

Είναι τυπικό η αρτηριακή σας πίεση να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο ενώ κοιμάστε και να αυξάνεται όταν ξυπνάτε. Τα άτομα με αυτό το συνηθισμένο πρότυπο αρτηριακής πίεσης είναι συνήθως νέοι και υγιείς.

Οι ακόλουθες δύο κατηγορίες μοτίβων αρτηριακής πίεσης είναι λιγότερο συχνές:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν άτομα των οποίων η νυχτερινή και η ημερήσια αρτηριακή πίεση δεν διαφέρουν πολύ- οι μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης είναι σταθερές κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην άλλη κατηγορία ανήκουν άτομα των οποίων οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότερες τη νύχτα όταν κοιμούνται και χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν είναι ξύπνιοι.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση το πρωί

Το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας -γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός- αποτελεί σημαντικό παράγοντα των διακυμάνσεων της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου. Τα κιρκάδια πρότυπα συνδέονται με τη νυχτερινή πτώση και την πρωινή άνοδο της αρτηριακής πίεσης που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, αδένες, ακόμη και ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας και να προκαλέσουν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Ορισμένοι άλλοι παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν τα μοτίβα της ημερήσιας και νυχτερινής αρτηριακής σας πίεσης περιλαμβάνουν:

 • Διαταραχές του ύπνου
 • Εργασία με βάρδιες
 • Ώρα κατανάλωσης γευμάτων
 • Κύκλοι φωτός και σκότους
 • Αυξημένη φλεγμονή στο σώμα
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα μελατονίνης (ορμόνη που έχει ρόλο στον ύπνο)
 • Θερμοκρασία περιβάλλοντος
 • Θόρυβος.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο χρόνος της άσκησης και το πόσο νωρίς ξυπνάτε και κινείστε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αρτηριακή σας πίεση – αλλά αυτά τα μοτίβα δεν είναι τα ίδια για όλους.

Μια μελέτη σχετικά με τα πρότυπα άσκησης και τις επιπτώσεις σε διάφορες μετρήσεις της υγείας διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ήταν χαμηλότερες στις γυναίκες που ασκούνταν το πρωί και όχι το βράδυ, αλλά το αντίθετο ίσχυε για τους άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνδρες που ασκούνταν το βράδυ είχαν χαμηλότερες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από τους άνδρες που ασκούνταν το πρωί.

Οι επιπτώσεις της υψηλής πρωινής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που εμφανίζεται. Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση το πρωί μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχουν όμως και μελέτες που δείχνουν ότι οι σημαντικές νυχτερινές πτώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποτελούν ισχυρότερο σήμα για καρδιαγγειακά προβλήματα από ό,τι μια πρωινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση το πρωί

Παρόλο που μια πρωινή άνοδος της μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης είναι φυσιολογική σε κάποιο βαθμό, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες πέρα από τα φυσικά πρότυπα του σώματός σας που μπορεί να προκαλέσουν μια έξαρση στην πρωινή μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Φαρμακευτική αγωγή

Κάθε φάρμακο έχει επιδιωκόμενες και μη επιδιωκόμενες επιδράσεις. Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα, και οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ορισμένα φάρμακα και ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αιχμές στην αρτηριακή σας πίεση είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά, τα αποσυμφορητικά, κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, το αλκοόλ και η καφεΐνη.

Εάν παρατηρήσετε υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τη χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα φάρμακα ή ουσίες, μιλήστε με τον ιατρό σας.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τον χρόνο λήψης των φαρμάκων σας για την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να λαμβάνετε φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μερικές φορές την ημέρα, το πρωί ή το βράδυ. Εάν παρατηρείτε υψηλότερες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης το πρωί, ρωτήστε τον ιατρό σας σχετικά με την καλύτερη ώρα λήψης των φαρμάκων σας για την αρτηριακή πίεση.

Ο τρόπος ζωής

Οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην υψηλή πρωινή αρτηριακή πίεση. Οι καθυστερημένες κοινωνικές εκδηλώσεις, η βραδινή χρήση αλκοόλ ή ψυχαγωγικών ουσιών, οι διαταραχές του ύπνου και η σωματική δραστηριότητα αργά το βράδυ μπορούν να επηρεάσουν την πρωινή σας αρτηριακή πίεση.

Εάν αντιμετωπίζετε πρωινή υπέρταση, δώστε προσοχή στις επιλογές και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Η αλλαγή του προγράμματός σας ώστε να κοιμάστε αρκετά και η αποφυγή της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση το πρωί.

Ιατρικές παθήσεις

Εκτός από τη χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν και άλλες παθήσεις ή παράγοντες υγείας που μπορούν να αυξήσουν την πρωινή αρτηριακή σας πίεση. Οι παθήσεις που απαιτούν τη λήψη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Αλλά ακόμη και χωρίς φάρμακα, ορισμένες παθήσεις όπως η άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασυνήθιστα υψηλής πρωινής αρτηριακής πίεσης.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει πρωινή υπέρταση

Οι υψηλότερες πρωινές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικές σε νεαρά, υγιή άτομα. Ωστόσο, η υπερβολικά υψηλή πρωινή αρτηριακή πίεση έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας -ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Εάν οι πρωινές μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης αυξάνονται καθώς μεγαλώνετε ή εμφανίζονται μαζί με άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, μιλήστε με τον ιατρό σας για την απόκτηση ελέγχου της καρδιαγγειακής σας υγείας, ώστε να προλάβετε επείγοντα περιστατικά όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το CDC, αναφέρεται μερικές φορές ως ο «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να εμφανίσουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλο
 • Δύσπνοια
 • Αλλαγές στην όραση.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται με ένα συνδυασμό αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, καθώς και με φάρμακα. Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής είναι συχνά η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία, ειδικά αν η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη αλλά δεν βρίσκεται ακόμη σε επικίνδυνα υψηλή ζώνη.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι ήδη υψηλή ή εάν αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα της υψηλής σας αρτηριακής πίεσης, είναι σημαντικό να λάβετε γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Ο ιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα για να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, αλλά τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα με την υγιεινή διατροφή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Scroll to Top