Ένα φαγητό που δεν πρέπει να τρώμε στα εστιατόρια- Διάσημος σεφ αποκαλύπτει πώς σερβίρουν τα υπολείμματα

σούπα

Πολλές φορές τα εστιατόρια βρίσκουν τρόπο να χρησιμοποιούν τα υπολείμματα.Ο διάσημος σεφ, Gordon Ramsey, αποκαλύπτει ποιο είναι το φαγητό που θα πρέπει να αποφεύγετε γιατί είναι πιθανόν να έχει μαγειρευτεί με υπολείμματα,δηλαδή με ό,τι έχει απομείνει στη κουζίνα.

Ο διάσημος σεφ είναι γνωστός για την ωμή ειλικρίνειά του όσον αφορά την μαγειρική και τις απόψεις του, γύρω από αυτήν. Η τελευταία του δήλωση μάλιστα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό του γιατί αποκάλυψε ένα μυστικό των εστιατορίων.

Σε μία πρόσφατη συζήτηση που είχε με το Town &Country, ο σεφ μίλησε για τα φαγητά που υπάρχουν σε ένα μενού εστιατορίου, αλλά καλύτερα να αποφύγετε αν δεν θέλετε να σας σερβίρουν φαγητά προηγούμενων ημερών.

Ο έμπειρος μάγειρας σ εξήγησε πως ορισμένα εστιατόρια πολλές φορές ανακυκλώνουν λαχανικά προηγούμενων ημερών και τα παρουσιάζουν ως φρέσκα, για να αποφύγουν να τα πετάξουν και να μειώσουν τα έξοδα.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο σεφ δεν θα έπαιρνε ποτέ την σούπα ημέρας σε ένα εστιατόριο, καθώς κατά πάσα πιθανότητα το εστιατόριο, την προσέθεσε στον κατάλογο, με σκοπό να ανακυκλώσει τα  λαχανικά που δεν έχουν καταναλωθεί.

Στην συνέντευξη του στο Town & Country ο σεφ συμβούλευσε το εξής “Πρίν παραγγείλουμε να ρωτήσουμε ποια ήταν η σούπα της ημέρας, την προηγούμενη ημέρα. Πιθανότατα είναι η σούπα του μήνα”!

Τι κάνουν τα εστιατόρια με τα υπολείμματά τους

Ένας κανόνας που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι τα δημοφιλή είδη είναι συνήθως πιο πιθανό να είναι φρέσκα από τα φαγητά που παραγγέλλονται σπάνια. Επίσης πολλά πιάτα που πρέπει να παρασκευαστούν σε μεγάλες ποσότητες όπως σούπες,  ψητά, πιθανώς σάλτσες και οτιδήποτε αργό μαγειρεμένο  είναι τα πιο πιθανό να είναι φαγητά που έχουν παρασκευαστεί νωρίτερα. Αντίθετα τα ψητά κρέατα  πιθανότατα μαγειρεύονται καθημερινά ή την προηγούμενη ημέρα και ξαναζεσταίνονται.

Ακόμη και τα καλύτερα εστιατόρια προετοιμάζουν πράγματα εκ των προτέρων. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να σου σερβίρουν ένα κοκκινιστό κρέας, 15 λεπτά αφού το παραγγείλουμε;

Πίτσα και ριζότο

Ένα καλό Ιταλικό εστιατόριο που σερβίρει πίτσα, πιθανότατα θα φτιάξει τη ζύμη του την προηγούμενη μέρα και το πρωί θα τη μοιράσει σε ξεχωριστά κομμάτια. Μπορεί ακόμη και να φτιάξουν τη ζύμη τους αρκετέ ημέρες νωρίτερα και να τη βάλουν στην κατάψυξη.

Όταν παραγγείλετε, θα δώσουν σχήμα στην πίτσα, θα προσθέσουν τα υλικά και θα μαγειρέψουν για 10-15 λεπτά.  Η φρεσκομαγειρεμένη πίτσα όπως και τα περισσότερα ψωμιά δεν μπορούν  να μαγειρευτούν πολύ νωρίτερα ούτε να καταψυχθούν χωρίς να χάσουν ένα μέρος της γεύσης τους.

Ένα εστιατόριο που φτιάχνει ριζότο πιθανότατα θα ολοκληρώσει το πιάτο πολύ νωρίτερα  και στη συνέχεια, όταν το παραγγείλετε θα το ξαναζεστάνει. Αλλά αυτό είναι καλό, καθώς το σχεδόν πλήρες ριζότο, όταν γίνει σωστά, θα διατηρηθεί στο ψυγείο για μέρες χωρίς αξιοσημείωτη πτώση στην ποιότητα.

Οι επαγγελματικές κουζίνες είναι γεμάτες από τέτοιες πρακτικές που τους επιτρέπουν να σερβίρουν ένα σταθερό πιάτο γρήγορα και κατά παραγγελία.

Πώς θα καταλάβουμε αν είναι φρεσκομαγειρεμένο

Αν είμαστε παρατηρητικοί μπορούμε να καταλάβουμε αν το φαγητό μας είναι φρεσκομαγειρεμένο και φρέσκο.Οταν είνα μπαγιάτικα τα πράσινα λαχανικά είναι πιο μαλακά, τα κρέατα είναι πιο ξηρά, οι σάλτσες πιο πηχτές.

Οι γεύσεις αναμειγνύονται περισσότερο μεταξύ τους και θα έχετε πρόβλημα να δοκιμάσετε τα μεμονωμένα συστατικά.

Σε ένα chili con carne για παράδειγμα, φρεσκοφτιαγμένο εκείνη την ημέρα, δοκιμάζετε ακόμα τα φασόλια, το τσίλι, το κρέας.Εάν έχει μείνει στο ψυγείο όλη τη νύχτα, μπορείτε μόνο να καταλάβετε ότι είναι ένα chili con carne, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είδους τσίλι χρησιμοποιήθηκε ή ακόμη και καταλάβετε τη διαφορά των διαφόρων συστατικών του.

Ενα γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο μεγάλο είναι το μενού του εστιατορίου και όσο περισσότερα φαγητά έχει τόσο πιο πιθανόν είναι να πρόκειται για φαγητά που έχουν γίνει πολύ νωρίτερα και έχουν μείνει στην κατάψυξη.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο κακό.Για παράδειγμα τα ζυμαρικά όταν καταναλώνονται την επόμενη ημέρα είναι πιο υγιεινά και δεν παχαίνουν.

Το σημαντικό είναι να εμπιστεύεστε το εστιατόριο γιατί όταν είναι σωστός o επαγγελματίας υπάρχουν πολλοί τρόποι το φαγητό να είναι ποιοτικό ακόμα και αν δεν είναι φρεσκομαγειρεμένο.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top