Ψητός σολομός: Το μυστικό συστατικό που θα τον κάνει τραγανό και νόστιμο

Ψητός σολομός

Με την προσθήκη ενός συστατικού στην παρασκευή του ψητού σολομού θα απογειώσετε τη γεύση του και θα σας ευγνωμονεί ο ουρανίσκος σας .

Ο ψητός σολομός και η μαγιονέζα είναι δύο υλικά που ίσως δεν έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε μαζί στην ίδια συνταγή. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργος, αλλά θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα από τον συνδυασμό των δύο σε αυτή τη συνταγή.

Όταν ψήνεται ο σολομός, η κρεμώδης υφή της μαγιονέζας «απογειώνει» το ψάρι προσδίδοντάς του περισσότερη γεύση, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι αυτό θα κρατήσει τα υγρά του εσωτερικά  και θα διατηρηθεί εξαιρετικά τραγανό εξωτερικά.

Πως λειτουργεί, λοιπόν το μυστικό; Η μαγιονέζα είναι ως κατά βάση λιπαρή με τα κύρια συστατικά της να είναι ένας συνδυασμός από λάδι και αυγά.

Το υγρό που περιέχεται στη μαγιονέζα εξατμίζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αφήνοντας πίσω τα συμπυκνωμένα λίπη και τις πρωτεΐνες για να καλύψουν τον σολομό, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο τραγανό στρώμα στο εξωτερικό.

Είναι ο ίδιος λόγος που κάποιοι αλλάζουν το βούτυρο με τη μαγιονέζα όταν φτιάχνουν ψητό τυρί. Η υπόλοιπη μαγιονέζα απορροφάται από τον σολομό, παρέχοντάς του υγρασία και βοηθώντας τα μπαχαρικά σας να εισχωρήσουν στο κρέας, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με το τηγανητό κοτόπουλο ή τις ψημένες στο τηγάνι μπριζόλες. Και αν δυσκολεύεστε να δοκιμάσετε μαγιονέζα  γιατί θεωρείτε ότι δεν ταιριάζει με το ψάρι μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε αυτό το κόλπο όταν σερβίρετε το πιάτο σε κάποιον που απεχθάνεται τη μαγιονέζα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα με ψητό σολομό

Το κόλπο για να φτιάξετε τραγανό ψημένο σολομό με μαγιονέζα είναι να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα από το κρεμώδες αυτό υλικό. Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ, θα  επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Για ένα ολόκληρο φιλέτο σολομού 2 έως 3 κιλών, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε μόνο περίπου ½ φλιτζάνι μαγιονέζα. Εάν χρησιμοποιείτε μικρότερα κομμάτια, αρκεί 1 κουταλιά της σούπας για κάθε φιλέτο 170 γρ.

Για τη μαγιονέζα, αυτή με πλήρη λιπαρά είναι η καλύτερη, επειδή το λίπος είναι αυτό που φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε τη light ή μειωμένων λιπαρών μαγιονέζα για αυτήν τη συνταγή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας μάρκα απλής μαγιονέζας ή να αυξήσετε το μείγμα των μπαχαρικών με ένα διαφορετικό είδος, όπως chipotle ή sriracha mayo.

Όταν έρθει η ώρα του μαγειρέματος, συνδυάστε τη μαγιονέζα με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά ή αλείψτε τη μαγιονέζα στο ψάρι ξεχωριστά και πασπαλίστε από πάνω τα καρυκεύματα. Εάν μαγειρεύετε σολομό με πέτσα και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος είναι επίσης τραγανό, φροντίστε να στεγνώσετε το δέρμα πριν το μαγειρέψετε. Στη συνέχεια, ψήστε το με την πέτσα προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο για να μην μουσκέψει.

Τα  οφέλη του σολομού για την υγεία μας με μια ματιά

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Το δημοφιλές λιπαρό ψάρι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για αρκετές παθήσεις.

  • Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα
  • Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β
  • Είναι καλή πηγή καλίου
  • Είναι πλούσιος σε σελήνιο
  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • Μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους
  • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής
  •  Είναι καλός για τον εγκέφαλο

Bonus tip

Αν ο σολομός είναι κατεψυγμένος η του απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου ή με ζεστό νερό δεν είναι ιδανική λόγω της ανάπτυξης βακτηρίων. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να ξεπαγώσετε τα ψάρια για τέσσερις έως πέντε ώρες στο ψυγείο. Εάν πρέπει να τα ξεπαγώσετε γρηγορότερα, σφραγίστε τα σε μια σακούλα που κλείνει με φερμουάρ και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό. Η σακούλα θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως με νερό, αλλά το ίδιο το κρέας του ψαριού δε θα πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή με το νερό, καθώς αν συμβεί αυτό, το ψάρι θα γίνει πολύ υγρό και θα μαγειρεύεται πολύ δύσκολα. Με τον δεύτερο τρόπο, ένα φιλέτο ψαριού θα έχει ξεπαγώσει σε περίπου 20 έως 30 λεπτά.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top