Ενδομητρίωση: Τα 10 συμπτώματα της πάθησης που μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για 9 χρόνια

ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όπου ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλα σημεία, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Η ασθένεια επηρεάζει μία στις 10 γυναίκες και η ενδομητρίωση είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τη φιλανθρωπική οργάνωση Endometriosis UK, διαπιστώθηκε ότι η διάγνωση της ενδομητρίωσης καθυστερεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στην Αγγλία και τη Σκωτία, για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος πριν από τη διάγνωση είναι σχεδόν εννέα χρόνια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Emma Cox, διευθύνουσα σύμβουλος της Endometriosis UK, δήλωσε: «Το να χρειαστούν σχεδόν εννέα χρόνια για να γίνει διάγνωση ενδομητρίωσης είναι απαράδεκτο. Καλούμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να σταματήσουν να ελαχιστοποιούν ή να αγνοούν τη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει η ενδομητρίωση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία».

Ο Δρ. Jamie Winn, από το Universal Drugstore, έδωσε πληροφορίες για τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, τι τα προκαλεί και πώς μπορούν να ανακουφιστούν οι ασθενείς.

10 συμπτώματα της ενδομητρίωσης

  1. Βαριά αιμορραγία
  2. Χρόνιος πυελικός πόνος
  3. Άβολες κινήσεις του εντέρου ή ούρηση
  4. Έντονος πόνος περιόδου
  5. Πόνοι σαν μαχαιριές
  6. Κούραση
  7. Πόνος στη μέση
  8. Πεπτικά προβλήματα
  9. Δυσκολία στην άσκηση
  10. Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ

1. Βαριά αιμορραγία

Εάν αντιμετωπίζετε βαριά αιμορραγία στην περίοδο σας, μπορεί να είναι ενδομητρίωση. Η διαχείριση αυτού του συμπτώματος μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης (όπως το χάπι, το έμπλαστρο ή το ορμονικό σπιράλ), το τρανεξαμικό οξύ για τη μείωση της αιμορραγίας ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργικές παρεμβάσεις όπως η αφαίρεση του ενδομητρίου.

2. Χρόνιος πυελικός πόνος

Ο πυελικός πόνος μπορεί να εμφανίζεται ως έντονες κράμπες της περιόδου, αλλά μπορεί επίσης να είναι πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή μια συνεχής ενόχληση που νιώθετε. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, μπορείτε να πάρετε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη και να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ζεστού νερού ή θερμαντικό μαξιλάρι για να ανακουφίσετε την ενόχληση. Για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει ορμονικές θεραπείες.

3. Άβολες κινήσεις του εντέρου ή ούρηση

Οι βλάβες της ενδομητρίωσης μπορεί να επηρεάσουν το έντερο και την ουροδόχο κύστη, οδηγώντας σε πόνο όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η ενυδάτωση και η χρήση μαλακτικών κοπράνων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του εντέρου. Θα μπορούσατε επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη και τα ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης και να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

4. Έντονος πόνος περιόδου

Εκτός από την έντονη αιμορραγία, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο κατά την έμμηνο ρύση, κάτι που είναι -το λιγότερο- από ενοχλητικό. Η διαχείριση των επώδυνων περιόδων μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη, ορμονικές μεθόδους αντισύλληψηςτων γεννήσεων και διατροφικές αλλαγές για τη μείωση της φλεγμονής, όπως η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ. Οι ελαφριές διατάσεις γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

5. Πόνοι σαν μαχαιριές

Η ωορρηξία είναι η φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου κατά την απελευθέρωση του ωαρίου, και ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση βιώνουν οξύ πόνο σαν μαχαιριές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου, τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, τα ορμονικά αντισυλληπτικά για την καταστολή της ωορρηξίας και η εφαρμογή θερμότητας στην περιοχή της πυέλου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του συμπτώματος.

6. Κούραση

Εάν αισθάνεστε υπνηλία, μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση. Ο χρόνιος πόνος και οι ορμονικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ενδομητρίωση μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλή ενέργεια του σώματός σας, οδηγώντας σε κόπωση. Η διαχείριση της κόπωσης περιλαμβάνει την προτεραιότητα στην ανάπαυση, τη διατήρηση ενός υγιεινού προγράμματος ύπνου, την ήπια άσκηση και τη διασφάλιση της σωστής διατροφής με μια ισορροπημένη διατροφή.

7. Πόνος στη μέση

Ο ενδομήτριος ιστός στην περιοχή της πυέλου μπορεί να ερεθίσει τα γύρω νεύρα, οδηγώντας σε πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Η μακροπρόθεσμη διαχείριση του πόνου στη μέση περιλαμβάνει τη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος, επομένως μπορεί να πρέπει να επενδύσετε σε εργονομικά έπιπλα, όπως μια καρέκλα γραφείου για να στηρίξετε την πλάτη σας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μερικές ήπιες διατάσεις για να ανακουφίσετε τον πόνο και να απευθυνθείτε σε φυσιοθεραπευτή ή χειροπράκτη εάν χρειάζεται.

8. Πεπτικά προβλήματα

Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι, μπορεί να οφείλεται στην ενδομητρίωση καθώς μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή ναυτία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μικρές τροποποιήσεις στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η αποφυγή τυχόν τροφών που προκαλούν έξαρση και η διατήρηση της ενυδάτωσης. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων σας.

9. Δυσκολία στην άσκηση

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο πυελικό πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση και αυτό μπορεί να συμβεί λόγω φλεγμονής, ερεθισμού σε περιοχές της λεκάνης με ενδομήτριο ιστό ή μυϊκή ένταση στο πυελικό έδαφος. Φυσικά, είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, γι’ αυτό δοκιμάστε κάποιες δραστηριότητες χαμηλής έντασης που ελαχιστοποιούν την πίεση στην περιοχή της πυέλου. Αυτά περιλαμβάνουν το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ζεσταθεί σωστά πριν από την άσκηση και διατηρείτε καλή στάση για να διασφαλίσετε ότι δεν προσθέτετε περιττή καταπόνηση.

10. Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό. Αυτό μπορεί να ξεσπάσει σε διαφορετικά σημεία του μήνα, ώστε να το βρίσκετε λιγότερο επώδυνο την εβδομάδα μετά την ωορρηξία. Ορισμένες στάσεις μπορούν επίσης να ασκήσουν λιγότερη πίεση στην περιοχή της λεκάνης που περιέχει ενδομήτριο ιστό, επομένως η επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι το κλειδί για να κάνετε τη σεξουαλική σας ζωή καλύτερη και πιο άνετη.

Ο Δρ. Winn συνιστά να λαμβάνετε υπόψη τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να τα μοιραστείτε με τον γιατρό σας. «Θυμηθείτε, η εμπειρία κάθε γυναίκας με την ενδομητρίωση είναι μοναδική, επομένως τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μαζικά μεταξύ των ατόμων», είπε και κατέληξε:

«Πολλές γυναίκες με συμπτώματα ενδομητρίωσης μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να λάβουν διάγνωση για την ασθένεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και την ψυχική τους υγεία», τονίζοντας τη σημασία του να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή να ζητήσετε συμβουλευτική εάν χρειάζεται.

Όλο Υγεία

Scroll to Top