9 μύθοι για την υγεία του εντέρου – Και 9 συμβουλές για να μείνει υγιές

έντερο

Όταν οι νύχτες μεγαλώνουν και οι μέρες γίνονται πιο ψυχρές, συχνά αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε για τις συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούμε να αλλάξουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Για να το πετύχουμε, πρέπει να φροντίζουμε το έντερο.

Με τόσες πολλές αντικρουόμενες συμβουλές για το πώς να φροντίζουμε την ευημερία μας, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες οδηγίες να ακολουθήσουμε και ποιες συμβουλές θα μας βοηθήσουν πραγματικά να παραμείνουμε σε φόρμα κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Η διαιτολόγος Λούσι Κέρισον διαλύει πολλές από τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με την πεπτική υγεία -και εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε. Για παράδειγμα, πολλοί δεν συνειδητοποιούμε ότι η φροντίδα της υγείας του εντέρου μας είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την κρύα εποχή του χρόνου.

9 μύθοι για την υγεία του εντέρου τον χειμώνα

  1. Για να αποφύγετε τον βήχα και το κρυολόγημα θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C το χειμώνα
  2. Αποφύγετε το κρύο, τυλιχτείτε στα ζεστά και μείνετε μέσα
  3. Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από τον ήλιο ακόμη και μέσα από ένα παράθυρο τον χειμώνα
  4. Δεν χρειάζεται να πίνετε τόσο πολύ νερό όταν κάνει κρύο
  5. Το να ξενυχτάτε μέχρι αργά τους πιο κρύους μήνες δεν θα επηρεάσει την υγεία
  6. Είναι πιο δύσκολο να απολαύσετε μια ποικίλη διατροφή το χειμώνα
  7. Το αλκοόλ μετράει στην πρόσληψη υγρών
  8. Τα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού βρίσκονται στη μύτη και το λαιμό
  9. Το άγχος επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία, όχι τη σωματική ευεξία

Μύθος 1: Για να αποφύγετε τον βήχα και το κρυολόγημα θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C το χειμώνα

Αλήθεια: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) λέει ότι οι ενήλικες χρειάζονται 40 mg βιταμίνης C την ημέρα. Δεδομένου ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα, είναι σημαντικό να την λαμβάνετε από την καθημερινή σας διατροφή. Είναι επίσης απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έλλειψη σε άλλες βιταμίνες ή μικροθρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, το NHS και άλλοι ειδικοί συνιστούν να συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με βιταμίνη D μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Πολύ λίγα τρόφιμα παρέχουν μια καλή πηγή βιταμίνης D, αν και μπορείτε να λάβετε χαμηλά επίπεδα από λιπαρά ψάρια, συκώτι, κρέας και αυγά.

Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τα συμπληρώματα και τα προϊόντα διατροφής στα οποία έχει προστεθεί βιταμίνη D -γνωστά ως εμπλουτισμένα τρόφιμα. Οι εμπλουτισμένες τροφές μπορούν να σας δώσουν ώθηση στη βιταμίνη D, γι’ αυτό προσέξτε τις εμπλουτισμένες τροφές, όπως τα δημητριακά πρωινού,.

Μύθος 2: Αποφύγετε το κρύο, τυλιχτείτε στα ζεστά και μείνετε μέσα

Αλήθεια: Οι παλιοί έλεγαν ότι μπορεί να κρυώσουμε αν βγούμε έξω με κρύο καιρό. Φυσικά, όταν ο καιρός είναι κρύος και υγρός, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις το κίνητρο για να βγεις από το σπίτι και να ασκηθείς. Αλλά τα οφέλη είναι τόσα πολλά! Η άσκηση βοηθά τη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του εντέρου και αυξάνοντας την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Αυτή η αύξηση των καλών βακτηρίων υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού.

Επίσης, όταν ασκούμαστε, ενισχύουμε την κυκλοφορία στέλνοντας φρέσκο οξυγονωμένο αίμα σε όλα τα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει επίσης ένα ισχυρό κοκτέιλ ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Επομένως, προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες άσκησης του καλοκαιριού και κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Μύθος 3: Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D από τον ήλιο ακόμη και μέσα από ένα παράθυρο τον χειμώνα

Αλήθεια: Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μερικές μέρες, το σώμα δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη D μέσω ενός παραθύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες UV που χρειάζεται το σώμα για να φτιάξει τη βιταμίνη να μην μπορεί να περάσει από το τζάμι.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια πολύ ηλιόλουστη μέρα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, δεν μπορείτε να φτιάξετε βιταμίνη D από τον ήλιο, επειδή οι ακτίνες UV πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μήκος κύματος [280-315 nm] για να παράγετε βιταμίνη D. Ο ήλιος δεν είναι αρκετά ψηλά στον ουρανό από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου για να είναι διαθέσιμα αυτά τα μήκη κύματος.

Μύθος 4: Δεν χρειάζεται να πίνετε τόσο πολύ νερό όταν κάνει κρύο

Αλήθεια: Είναι εξίσου σημαντικό να πίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα υγρών κάθε εποχή του χρόνου. Η επαρκής ποσότητα υγρών βοηθά στην απαλότητα των κοπράνων και στη μετάβαση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος. Παίζει ζωτικό ρόλο στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, είναι πιο δύσκολο για το φαγητό να περάσει από το πεπτικό σας σύστημα. Η αφυδάτωση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες δυσκοιλιότητας, γι’ αυτό φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 6 έως 8 ποτήρια την ημέρα.

Μύθος 5: Το να ξενυχτάτε μέχρι αργά τους πιο κρύους μήνες δεν θα επηρεάσει την υγεία

Αλήθεια: Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας του εντέρου καθώς συνδέεται με αυξημένα βακτήρια, καθώς και με τη μείωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Ο ύπνος πολύ αργά μετά από μια βραδινή έξοδο μπορεί να μην βοηθήσει την υγεία του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου ευδοκιμούν στη ρουτίνα, τόσο πολύ που έχουν ακόμη και το δικό τους «βιολογικό ρολόι». Η διατήρηση μιας συνεπούς ρουτίνας, ιδιαίτερα γύρω από τον ύπνο, υποστηρίζει τη λειτουργία των βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Μύθος 6: Είναι πιο δύσκολο να απολαύσετε μια ποικίλη διατροφή το χειμώνα

Αλήθεια: Κατά τους πιο κρύους μήνες είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια/όσπρια και ξηρούς καρπούς/σπόρους, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να οπλίσει καλύτερα το έντερο και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Υπάρχει πληθώρα τροφών που διατίθενται τον χειμώνα που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου. Από το τζίντζερ (το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες), μέχρι το σκόρδο που παράγει αλισίνη, η οποία συνδέεται με την υποστήριξη της απόκρισης των λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών), τη γαλοπούλα (πηγή σεληνίου που βοηθά την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού) και τη μαύρη σοκολάτα (γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά).

Μύθος 7: Το αλκοόλ μετράει στην πρόσληψη υγρών

Αλήθεια: Δυστυχώς όχι. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που συχνά καταναλώνετε αρκετό αλκοόλ, μπορεί να είναι εύκολο να αφυδατωθείτε. Αλλά δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το αλκοόλ, είναι θέμα ισορροπίας.

Προσπαθήστε να προσέχετε τις καταναλωτικές σας συνήθειες και θυμηθείτε να πίνετε λογικά –δοκιμάστε να εναλλάσσετε ένα αλκοολούχο ποτό και ένα μη αλκοολούχο ποτό (ιδανικά νερό), απολαύστε φαγητό ταυτόχρονα με το αλκοόλ για να προστατεύσετε το βλεννογόνο του εντέρου σας από ερεθισμούς και προσπαθήστε να μην να πίνετε υπερβολικά σε μία φορά.

Μύθος 8: Τα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού βρίσκονται στη μύτη και το λαιμό

Αλήθεια: Η καλή υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκονται στο έντερο μας!

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στο αμυντικό σύστημα του σώματος. Είναι οι «φύλακες» του ανοσοποιητικού, αφού, ουσιαστικά, τα καλά βακτήρια ανταγωνίζονται τα κακά, όπως οι ιοί, για χώρο και θρεπτικά συστατικά. Η μικροχλωρίδα του εντέρου βοηθά να κρατηθούν μακριά τα κακά βακτήρια.

Μύθος 9: Το άγχος επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία, όχι τη σωματική ευεξία

Αλήθεια: Καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η ζωή μπορεί να γίνει πιο πολυάσχολη και πιο αγχωτική από ποτέ. Όταν είμαστε αγχωμένοι όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, αλλά και την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τους παθογόνους παράγοντες.

Η αυξημένη παραγωγή ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει εντερική διαπερατότητα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε την ψυχική σας ευεξία όσο και τη σωματική σας υγεία. Βάλτε χρόνο στο ημερολόγιό σας κάθε εβδομάδα για να φροντίσετε την ψυχική σας ευεξία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ενσυνειδητότητα, διαλογισμός ή ένα βιβλίο!

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top