Πρωτοποριακή θεραπεία για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό από δηλητήριο αράχνης

καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, δηλητήριο αράχνης

Ένα μόριο από δηλητήριο αράχνης που ερευνάται από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ έχει εκπληρώσει κρίσιμα σημεία αναφοράς για να αποτελέσει θεραπεία για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Nathan Palpant και ο καθηγητής Glenn King από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Queensland έχουν δείξει στο παρελθόν ότι το υποψήφιο φάρμακο Hi1a προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ. Palpant λέει ότι μια μεταγενέστερη μελέτη έβαλε το φάρμακο σε μια σειρά προκλινικών δοκιμών που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τα σενάρια θεραπείας της πραγματικής ζωής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

«Αυτές οι δοκιμές είναι ένα σημαντικό βήμα για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς το Hi1a θα λειτουργούσε ως θεραπευτικό μέσο καθώς και σε ποιο στάδιο καρδιακής προσβολής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ποιες πρέπει να είναι οι δόσεις», είπε ο Δρ. Palpant.

«Διαπιστώσαμε ότι το Hi1a είναι εξίσου αποτελεσματικό στην προστασία της καρδιάς όσο το μόνο καρδιοπροστατευτικό φάρμακο που έφτασε σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3, ένα φάρμακο που τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω παρενεργειών», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Είναι σημαντικό ότι το Hi1a αλληλεπιδρά μόνο με κύτταρα στην τραυματισμένη ζώνη της καρδιάς κατά τη διάρκεια μιας προσβολής και δεν συνδέεται με υγιείς περιοχές της καρδιάς, μειώνοντας την πιθανότητα παρενεργειών», κατέληξε.

Αποτελεσματικό και ασφαλές θεραπευτικό μέσο το δηλητήριο της αράχνης K’gari

Ο καθηγητής King, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Καινοτομίας για την ανάπτυξη των πρώτων εντομοκτόνων στον κόσμο από δηλητήριο αράχνης, ανακάλυψε το Hi1a στο δηλητήριο της αράχνης K’gari.

«Το Hi1a θα μπορούσε να μειώσει τη βλάβη στην καρδιά και τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αποτρέποντας τον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου», δήλωσε ο καθηγητής King και συμπλήρωσε:

«Οι δοκιμές και οι μελέτες μας για την ασφάλεια από ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισμούς έχουν αποδείξει ότι το Hi1a θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές θεραπευτικό μέσο».

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Queensland, αναπληρωτής καθηγητής Mark Smythe, σημείωσε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούνται από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ωστόσο δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που να αποτρέπουν τη βλάβη που προκαλείται», είπε ο Δρ. Smythe, σημειώνοντας πως:

«Ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής θα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο, παρέχοντας μια σημαντική ανακάλυψη για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με καρδιακές παθήσεις».

Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε επίσης τη Δρ, Meredith Redd από το IMB καθώς και τη Δρ. Melissa Reichelt και τον Δρ. Yusuke Yoshikawa από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Queensland.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top