FDA: Πως θα κρατήσετε ασφαλές το κατοικίδιο σας φέτος στις γιορτές – Από τι κινδυνεύει

κατοικίδιο

Το Κέντρο Κτηνιατρικής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσουμε ασφαλή τα κατοικίδια μας στις γιορτές.

Τα στολίδια, οι γιρλάντες και οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μπορεί να απειλήσουν την υγεία ή ακόμη και τη ζωή του κατοικίδιου σας. Δείτε πως θα το προστατεύσετε.

Οι κίνδυνοι

  1. Προσοχή στις λιχουδιές και τα παιχνίδια
  2. Στολίδια και κορδέλες
  3. Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές
  4. Χριστουγεννιάτικα φυτά
  5. Αποφάγια

1. Προσοχή στις λιχουδιές και τα παιχνίδια

Εάν αποφασίσατε να πάρετε στο σκύλο σας μια λιχουδιές για κατοικίδια, βεβαιωθείτε ότι δεν θα τα δώσετε όλα με τη μία. Κάτι τέτοιο θα του προκαλέσει προβλήματα στην πέψη.

Οι μη καλά μασημένες λιχουδιές κατοικίδιων μπορεί να κολλήσουν στην τραχεία ή στο γαστρεντερικό σωλήνα (οισοφάγο, στομάχι και έντερα).
Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει εμφανή δυσφορία, επειδή τρώει πολύ γρήγορα, επικοινωνήστε τον κτηνίατρό σας. Ορισμένα ενδεικτικά σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι τα σάλια, ο πνιγμός ή ο εμετός.

Λάβετε υπόψη τα συμπτώματα. Εάν ένα κόκαλο ή ένα παιχνίδι κολλήσει στο στομάχι ή τα έντερα του σκύλου σας, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι άμεσα. Ώρες έως μέρες αργότερα, μπορεί να κάνει εμετό και διάρροια, να είναι λιγότερο δραστήριος, να μην θέλει να φάει και να έχει πόνο στο στομάχι. Εάν η απόφραξη παραμείνει εκεί για πολύ καιρό, ο σκύλος σας μπορεί να κινδυνεύσει.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να του κάνει ακτινογραφίες, ή να εξετάσει το ζώο με ένα ενδοσκόπιο (ιατρική συσκευή με ειδική κάμερα που μπορεί να δει το εσωτερικό του λαιμού, του στομάχου και του εντέρου). Μπορεί ακόμη να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για να διαπιστώσει ποιο και που είναι το πρόβλημα και αφαιρέσει το ξένο σώμα.

2. Στολίδια και κορδέλες

Στολίζετε το δέντρο σας ή ανοίξατε τα δώρα σας; Φροντίστε το κατοικίδιο σας να μην έχει πρόσβαση σε γιρλάντες, κορδόνια και κορδέλες.

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον της γάτας ή του σκύλου σας επειδή τα κατοικίδια εντυπωσιάζονται με τα φανταχτερά στολίδια και τις γιρλάντες. Ωστόσο, αν τα καταπιούν, μπορούν να τους προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο στομάχι και το έντερο.

Μαζέψτε και κρύψτε ή πετάξτε όλες τις κορδέλες μετά το άνοιγμα των δώρων και αποφύγετε τις γιρλάντες στο δέντρο.

3. Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές

Εάν φτιάχνετε γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές για τις γιορτές κρατήστε τα κατοικίδιά σας μακριά από αυτές. Περιέχουν πολύ αλάτι ή ζάχαρη αντίστοιχα, που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα εάν καταναλωθούν.

Ένα φλιτζάνι αλάτι είναι 48 κουταλάκια του γλυκού. Ένα κατοικίδιο βάρους 10 κιλών μπορεί να αρρωστήσει αφού φάει μόλις ½ κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι και 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

4. Χριστουγεννιάτικα φυτά

Εάν έχετε στολίσει το σπίτι με φυτά, όπως το αλεξανδρινό, το γκι ή το πουρνάρι (ελαιόπρινος), φροντίστε να τα έχετε τοποθετήσει σε σημείο που δεν έχει πρόσβαση το κατοικίδιο σας.  Έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα από αυτά τα φυτά είναι τοξικά. Όταν έρθει σε επαφή με αυτά τα φυτά, η γάτα ή ο σκύλος σας μπορεί να αποφασίσει ότι είναι καλό να τα φάει.

Το αλεξανδρινό και τα άλλα χριστουγεννιάτικα φυτά μπορεί να ερεθίσουν το στόμα και το στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας και μπορεί να προκαλέσουν σάλια, εμετό και διάρροια. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έφαγε φύλλα αλεξανδρινού, μπορείτε να το βοηθήσετε μαζεύοντας τα πιάτα με το φαγητό και νερό  του για μερικές ώρες για να αφήσετε το στομάχι του κατοικίδιου σας να ηρεμήσει.

Ευτυχώς, η σοβαρή τοξικότητα του γκι είναι ασυνήθιστη και συνήθως εμφανίζεται μόνο εάν το κατοικίδιο ζώο σας φάει μεγάλη ποσότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, χαμηλή αρτηριακή πίεση και περίεργη συμπεριφορά.

Παρόλο που τα μούρα και τα φύλλα που έχει το πουρνάρι δεν είναι πολύ επιβλαβή, μπορεί να αρρωστήσουν το κατοικίδιο ζώο σας και θα πρέπει να το εμποδίσετε να τα φάει. Τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες, οι τοξίνες του φυτού μπορεί να προκαλέσουν σάλια, εμετό, διάρροια, απώλεια όρεξης και μειωμένη δραστηριότητα. Για να μην αναφέρουμε, ότι τα ακανθώδη φύλλα θα μπορούσαν να βλάψουν το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας.

5. Αποφάγια

Μην δίνετε στο κατοικίδιό σας ο, τι περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς οι τροφές αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως λίπος από κρέας ή πέτσα από ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο.

Τα εν λόγω τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή και επώδυνη ασθένεια που ονομάζεται παγκρεατίτιδα. Τα πιο κοινά συμπτώματα παγκρεατίτιδας σε σκύλους περιλαμβάνουν εμετό, πόνο στο στομάχι, ανησυχία, τρέμουλο, διάρροια, πυρετό και αδυναμία.

Στις γάτες, τα συμπτώματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα και πιο δύσκολο να παρατηρηθούν, και περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους.

Επίσης, να προσέχετε τι βάζετε στον κάδο απορριμμάτων. Τα σκυλιά μπορεί να φάνε κόκαλα, τα οποία μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο, το στομάχι ή την τραχεία τους. Τα αιχμηρά

Τα κομμάτια των οστών μπορούν επίσης να τραυματίσουν το στόμα, τον οισοφάγο και το στομάχι του σκύλου σας και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς. Μόλις τελειώσετε το γεύμα των γιορτών, τυλίξτε με ασφάλεια τα υπολείμματα του τραπεζιού και τα κόκαλα και πετάξτε τα σε έναν κάδο απορριμμάτων στον οποίο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το κατοικίδιό σας.

Επίσης, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον σκύλο ή τη γάτα σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top