Θεωρείτε πως η σωστή γυμναστική είναι το κλειδί για ένα δυνατό σώμα και υγιές μέλλον; Ίσως δεν φαντάζεστε ότι ακόμα και οι πιο έμπειροι μπορούν να τραυματιστούν σοβαρά. Η ιστορία μιας 22χρονης γυμνάστριας που υπέστη σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια άσκησης έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα μας και να δίνουμε προσοχή σε κάθε μας κίνηση.
Ποια αθλήματα απειλούν την όραση – Πώς να προστατευτείτε;
Η ιστορία της 22χρονης που έκανε ένα μοιραίο λάθος στην άσκηση της
Ένα λάθος κατά τη διάρκεια ενός backflip άφησε μια personal trainer με τραύματα «σαν από τροχαίο» και με τον φόβο πως δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ.
Η Rosie Gorman, 22 ετών, προθερμαινόταν για έναν διαγωνισμό cheerleading όταν συνέβη το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή.
Η χορεύτρια χτύπησε σε ένα εμπόδιο ύψους περίπου ενός μέτρου προσπαθώντας να ολοκληρώσει το τέταρτο και τελευταίο της backflip σε μια ρουτίνα που, όπως είπε, της είχε γίνει «δεύτερη φύση».
Οι γιατροί παρομοίασαν τα τραύματά της με εκείνα από τροχαίο και είπαν πως έπασχε από σύνδρομο διαμερίσματος, μια κατάσταση κατά την οποία το πρήξιμο διακόπτει την αιμάτωση των μυών.

Το σύνδρομο διαμερίσματος, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι μια επώδυνη και δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που προκύπτει όταν αυξάνεται η πίεση μέσα σε έναν μυϊκό διαμέρισμα, μια ομάδα μυών, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλεται από μια άκαμπτη μεμβράνη που ονομάζεται περιτονία. Αυτή η αυξημένη πίεση περιορίζει τη ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, οδηγώντας σε σοβαρό πόνο και, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σε μόνιμη βλάβη των μυών ή ακόμα και θάνατο.
Ακόμη, μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό ή ακόμη και σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
Αθλητικοί τραυματισμοί: Από ποιους κινδυνεύουμε την άνοιξη;
Η κα Gorman προειδοποιήθηκε ότι τα πόδια της «δεν θα λειτουργούσαν το ίδιο», γεγονός που σήμανε και το τέλος της 10ετούς καριέρας της στο cheerleading.
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αποκάλυψαν ότι υπέστη σύνδρομο διαμερίσματος από το γόνατο και κάτω και στα δύο πόδια.
Οι γιατροί ανέφεραν πως, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στο cheerleading και πως ήταν απίθανο τα πόδια της να λειτουργούν όπως πριν.
Αφέθηκε να επιστρέψει στο σπίτι της λίγες ημέρες αργότερα, όπου παρέμεινε κλινήρης για αρκετές εβδομάδες.

«Ο άνδρας μου παρέλυσε από τα πόδια και κάτω – Πώς καταφέραμε να έχουμε μια καλή σεξουαλική ζωή»
«Φοβόμουν ότι δε θα περπατήσω ξανά»
Η κα Gorman, που κατάγεται από το Μάντσεστερ, δήλωσε: «Μου ραγίζει την καρδιά [να βλέπω το βίντεο ξανά]. Φοβόμουν ότι δεν θα περπατήσω ποτέ ξανά και ήμουν τρομοκρατημένη. Μου τα πήραν όλα».
«Ήταν απλώς μια κανονική μέρα και πήγα σε ένα διαφορετικό κέντρο εκπαίδευσης για να κάνω επιπλέον προπόνηση. Ήταν η προθέρμανσή μου. Στο τέταρτο [backflip] ήταν που οι κνήμες μου χτύπησαν στο πίσω μέρος. Χτύπησα τον τοίχο με τόση δύναμη».
«Είναι κάτι στο οποίο έχω τόση αυτοπεποίθηση και μου έχει γίνει δεύτερη φύση. Είναι τόσο κρίμα που κάτι τόσο απλό για μένα έβαλε τέλος στην καριέρα μου στο cheerleading. Ήταν μια μακρά διαδρομή αποκατάστασης. Έχω μείνει με σοβαρές μυϊκές και νευρικές βλάβες. Πολλές από τις αισθήσεις στην περιοχή δεν επανήλθαν ποτέ και είναι πολύ ευαίσθητη».
Αψηφώντας τις πιθανότητες, κατάφερε εντυπωσιακά να κάνει ξανά backflip μόλις πέντε μήνες αργότερα, με τη βοήθεια έντονης φυσικοθεραπείας.
Πλέον, ενθαρρύνει και άλλους αθλητές που έχουν υποστεί τραυματισμούς που τους άλλαξαν τη ζωή να «επιμείνουν».
Η personal trainer πιστεύει ότι στάθηκε τυχερή που απέφυγε ακόμα χειρότερες μακροχρόνιες βλάβες.

«Το τραύμα είναι επιδημία»-Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών
Στον δρόμο προς την ανάρρωση
«Έκανα προπόνηση ενδυνάμωσης και έχω δυνατό σωματότυπο και αυτό ήταν που με έσωσε», τόνισε η κα Gorman. «Μου πήρε πέντε μήνες για να ξανακερδίσω τις ίδιες ικανότητες που είχα πριν τον τραυματισμό».
«Όλα σου λένε να μην το κάνεις και ότι είναι κακή ιδέα, αλλά το είχα κάνει τόσες πολλές φορές πριν και πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να το καταφέρεις».
«Προτιμώ να αντέξω αυτόν τον πόνο παρά να μην μπορέσω ποτέ ξανά να το κάνω».
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο του Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο χρόνια μετά τον φρικτό τραυματισμό της.
«Ξέσπασα σε δάκρυα χαράς και ήμουν στον έβδομο ουρανό [μετά τον μαραθώνιο]. Μόλις έτρεξα έναν ολόκληρο μαραθώνιο ενώ μου είχαν πει ότι δεν θα έπρεπε καν να μπορώ να τρέχω», τόνισε.
«Νομίζω ότι το να βλέπω τι προκάλεσε στην οικογένειά μου και πόσο τους στενοχώρησε να με βλέπουν έτσι ήταν αυτό που με ώθησε να γίνω καλύτερα και να δουλέψω σκληρά».
Η κα Gorman πρόσθεσε: «Σε αθλητές που έχουν μεγαλώσει με ένα συγκεκριμένο άθλημα και ήθελαν να το κάνουν για όλη τους τη ζωή και για οποιονδήποτε λόγο αυτό τους κόπηκε — νιώθεις πως είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο».

Πόνος στο στήθος: 5 περιπτώσεις που δεν οφείλεται σε πρόβλημα με την καρδιά σας
«Πρέπει πραγματικά να επιμείνεις και να βρεις κάτι άλλο εκεί έξω που να είναι για σένα και που θα το αγαπήσεις. Είναι το να πιστέψεις ότι μπορείς να το ξεπεράσεις. Το σώμα σου ήταν ικανό για εκείνο το άθλημα παλιότερα — φαντάσου τι μπορεί να κάνει αφού επιμείνεις στην ανάρρωση».