Γιατρός αποκαλύπτει γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουμε και την ιδανική ώρα

καφέ

Πολλοί άνθρωποι κατευθύνονται στην καφετιέρα τους μόλις ξυπνήσουν, αλλά αυτό δεν θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με μια ειδικό σε θέματα ύπνου, που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πίνουμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνάμε.

Η καφεΐνη λειτουργεί μπλοκάροντας τους υποδοχείς που προάγουν τον ύπνο στον εγκέφαλό σας, οι οποίοι ονομάζονται υποδοχείς αδενοσίνης, εξηγώντας γιατί οι άνθρωποι που πίνουν καφεΐνη πολύ αργά την ημέρα μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα.

Η Dr Deborah Lee, ειδικός στον ύπνο που συνεργάζεται με το Get Laid Beds, αποκάλυψε πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πιούμε καφέ, καθώς και γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνήσετε.

Γιατί ο καφές δεν λειτουργεί αμέσως μόλις ξυπνήσετε;

Η Δρ Lee λέει ότι: «Όταν ξυπνάτε, τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες είναι στο αποκορύφωμά τους. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που ενισχύει την εγρήγορση και την εστίαση,  ρυθμίζει το μεταβολισμό και την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και όταν είναι ήδη στο αποκορύφωμά τους, όταν ξυπνάτε, η κατανάλωση καφέ μόλις ανοίξετε τα μάτια σας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Λοιπόν, πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πιείτε καφέ;

Η Δρ Lee  υποστηρίζει ότι: «Η ορμόνη της κορτιζόλης ακολουθεί έναν συγκεκριμένο ρυθμό σύμφωνο με τον δικό σας κύκλο ύπνου. Τα επίπεδά της αυξάνονται μέσα σε μισή ώρα έως 45 λεπτά μετά το ξύπνημα, και στη συνέχεια σιγά-σιγά θα μειωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό εξηγεί το γιατί μπορεί να νιώθετε ενέργεια το πρωί και περισσότερο κουρασμένοι το βράδυ».

Λαμβάνοντας υπόψη τον δικό σας ρυθμό, η καλύτερη στιγμή για να πιείτε τον καφέ σας θα ήταν, το νωρίτερο, 45 λεπτά μετά το ξύπνημα, όταν ο ρυθμός της κορτιζόλης αρχίζει να πέφτει. Η καλύτερη ώρα για να πιείτε καφέ θα ήταν συνήθως από τα μέσα του πρωινού έως αργά το πρωί, όταν η κορτιζόλη σας είναι πολύ χαμηλότερη και αρχίζετε να νιώθετε αυτή την πτώση της ενέργειας. Φυσικά θα πρέπει να αποφύγετε τον καφέ πολύ αργά το απόγευμα, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο σας.

«Αν είστε κάποιος που ξυπνά γύρω στις 7 το πρωί, για παράδειγμα, αν πιείτε τον πρώτο σας καφέ γύρω στις 10 π.μ. έως τις 12 μ.μ.  το σώμα και το μυαλό σας θα τον εκτιμήσουν περισσότερο και θα αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από την καφεΐνη» , λέει η ειδικός.

Πότε πρέπει να σταματήσετε να πίνετε καφέ για έναν καλύτερο ύπνο;

Η ειδικός είπε ακόμη ότι: «Τυπικά, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε καφέ τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθείτε. Ωστόσο, αυτό είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και μόνο εσείς γνωρίζετε την ανοχή σας στην καφεΐνη. Για να μην χαλάσετε τον ύπνο σας, αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή καφεΐνης μετά τις 3 μ.μ. ».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top