Ο τέλειος καφές στο σπίτι: 5 μυστικά για να τον πετύχετε όπως στις καφετέριες

καφές

Αν λατρεύετε τον καφέ και δοκιμάζετε πάντα νέους τρόπους για να φτιάξετε το καλύτερο φλιτζάνι καφέ που παρασκευάζεται στο σπίτι το άρθρο αυτό σας ενδιαφέρει.

Υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν αμέσως την ποιότητα του καφέ σας, ανεξάρτητα από το πόσο φανταχτερή, ακριβή ή φτηνή είναι η καφετιέρα σας. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε τη γεύση του καφέ σας.

Καφές: 5 τρόποι για να τον απογειώσετε

  1. Αγοράστε φρέσκο καφέ
  2. Αποθηκεύστε σωστά τον καφέ
  3. Πώς και πότε να τον αλέθετε
  4. Ο σωστός τρόπος μέτρησης του καφέ σας
  5. Παρασκευάστε τον καφέ στη σωστή θερμοκρασία

1.Αγοράστε φρέσκο καφέ

Ένα φλιτζάνι καφέ είναι τόσο καλό ποιοτικά και αρωματικό όσο οι κόκκοι του καφέ που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν αγοράζετε καφέ του εμπορίου δεν θα πετύχετε το απόλυτο. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με φρεσκαλεσμένους κόκκους καφέ.  Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες καφέ δεν αναγράφουν την ημερομηνία κατά την οποία ο καφές ψήθηκε. Οι καφέδες που βρίσκετε στο ράφι του μάρκετ πιθανότατα να υπήρχαν σε αποθήκες για μήνες. Ο καφές φτάνει στη καλύτερη γεύση του λίγες μέρες μετά το ψήσιμο και πρέπει να καταναλωθεί εντός ενός μήνα από την ημερομηνία ψησίματος του. Για να βρείτε φρέσκο ​​καφέ, ελέγξτε τις τοπικές καφετέριες. Ορισμένοι ψήνουν επί τόπου ή προμηθεύονται από τοπικούς έμπορους που ψήνουν καφέ σε μικρότερες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως έχουν φρέσκο ​​καφέ.

2.Αποθηκεύστε σωστά τον καφέ

Αποθηκεύστε τον καφέ σας σωστά και θα διατηρήσετε τη γεύση του φρέσκια για όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να διατηρήσετε τον καφέ που αγοράζετε φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι τον αποθηκεύετε σωστά. Συνιστάται από πολλούς ειδικούς ένα δοχείο που σφραγίζει με βαλβίδα μονής κατεύθυνσης, αλλά και ένα τυπικό βάζο Mason αρκεί για να αποθηκεύσετε τον καφέ σας.  Αν έχετε βάζα πολλών μεγεθών, είναι καλή ιδέα να μεταφέρετε τον καφέ στο βάζο με το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να αποθηκεύσετε. Ένα βάζο με μεγάλο στόμιο χωρητικότητας 350 γραμμάριων καφέ είναι ιδανικό για αποθήκευση.

3.Πώς και πότε να τον αλέθετε

Αλέστε τον καφέ σας αμέσως πριν την παρασκευή για την καλύτερη γεύση. Οι ειδικοί λένε ότι ο καφές αρχίζει να χάνει τη γεύση του μέσα σε 30 λεπτά από τότε που θα τον αλέσετε. Έτσι, είναι καλύτερο να αλέσετε επί τόπου τον καφέ λίγο πριν φτιάξετε ένα φλιτζάνι για να το απολαύσετε αμέσως.

Ο χρόνος αλέσματος και η προσοχή στη διαδικασία έχουν επίσης σημασία. Αν τον αλέσετε πολύ χοντρό θα έχετε ένα νερουλό φλιτζάνι καφέ. Αν τον αλέσετε πάρα πολύ καλά και εκχυλίσετε υπερβολικά τον καφέ θα έχει πικρή γεύση. Οι περισσότερες καφετιέρες λειτουργούν με μεσαία ως λεπτή άλεση.

Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε πάνω από 100 ευρώ για έναν ποιοτικό ηλεκτρικό μύλο, προτιμήστε τον χειροκίνητο που είναι ο πιο προσιτός τρόπος για να επιτύχετε ένα καλό αποτέλεσμα, αν και με κάποιο μυϊκό κόπο.  Οι μύλοι με λεπίδες λειτουργούν επίσης καλά, αλλά παράγουν ασύμμετρο μέγεθος σωματιδίων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εκχύλιση.

4.Ο σωστός τρόπος μέτρησης του καφέ σας

Μετρήστε τον καφέ κατά βάρος αντί για όγκο. Η παραγωγή καλύτερου καφέ έχει να κάνει με πολλές μεταβλητές και ένας τρόπος για να πετύχετε καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείτε την ίδια ποσότητα καφέ ανά μονάδα νερού κάθε φορά που παρασκευάζετε καφέ. Η χρήση ψηφιακής ζυγαριάς για μέτρηση διαρκεί μόλις ένα δευτερόλεπτο και σας επιτρέπει να έχετε καλύτερη αναλογία καφέ και νερού κάθε φορά.

Ιδανική αναλογία είναι 1:20 (δηλαδή ένας μέρος καφέ προς 20 μέρη νερού ή περίπου 7,5 γραμ. καφέ προς 150 κ.εκ. νερού). Έτσι, παράγεται ένα αρκετά δυνατό φλιτζάνι καφέ. Πάντα βέβαια είναι και θέμα γούστου. Μερικοί άνθρωποι φτάνουν μέχρι το 1:14 ή το 1:30. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε ποια γεύση σας ταιριάζει καλύτερα. Αν είστε αρχάριος δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε.

5.Παρασκευάστε τον καφέ στη σωστή θερμοκρασία

Ένα βήμα που παραλείπουν οι αυτόματες καφετιέρες είναι η δυνατότητα να φτάσουν στη βέλτιστη θερμοκρασία. Η επιθυμητή θερμοκρασία παρασκευής καφέ είναι μεταξύ 90 και 96 βαθμών κελσίου. Τα νεότερα, υψηλής ποιότητας μοντέλα έχουν μερικές φορές χειροκίνητη θερμοκρασία και έτσι μπορείτε να τη ρυθμίσετε.

Scroll to Top