Η καλύτερη ώρα να πάρετε μελατονίνη

μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο ως απόκριση στο σκοτάδι. Η ορμόνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τους κιρκάδιους ρυθμούς σας, το 24ωρο εσωτερικό σας ρολόι και τον ύπνο.

Η μελατονίνη έρχεται συνήθως ως δισκία βραδείας αποδέσμευσης των 2 mg. Αυτά απελευθερώνουν την ορμόνη σταδιακά στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η δόση σας θα εξαρτηθεί από τον λόγο για τον οποίο την παίρνετε. Όποια κι αν είναι η αιτία, ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακό σας.

Τι ώρα να παίρνω μελατονίνη για την αϋπνία

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS, η συνήθης δόση μελατονίνης για την περίπτωση βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ύπνου στους ενήλικες είναι ένα δισκίο βραδείας αποδέσμευσης 2 mg που λαμβάνεται 1 έως 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Μερικές φορές ο γιατρός θα σας συστήσει να παίρνετε μελατονίνη μόνο 2 ή 3 φορές την εβδομάδα για να δείτε εάν αυτό βελτιώνει πρώτα τον ύπνο σας. Η ορμόνη πρέπει να λαμβάνεται μόνο για 13 εβδομάδες κατ’ ανώτατο όριο για τη θεραπεία βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ύπνου σε ενήλικες, αλλά μπορεί να γίνει και για περισσότερο χρόνο κατόπιν συμβουλής ειδικού.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις, όπως η ΔΕΠΥ, η εγκεφαλική παράλυση και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας προκαλώντας μακροχρόνια προβλήματα ύπνου. Εάν έχετε πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται με κάποια πάθηση, ένας ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει την ορμόνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η συνήθης δόση έναρξης είναι ένα δισκίο βραδείας αποδέσμευσης των 2 mg που λαμβάνεται 30 λεπτά έως 1 ώρα πριν τον ύπνο.

Μερικές φορές η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά σε 2 έως 3 δισκία πριν από τον ύπνο, ανάλογα με το πόσο καλά λειτουργεί και αν έχετε παρενέργειες. Η μέγιστη δόση είναι 5 δισκία (10 mg) μία φορά την ημέρα.

Μελατονίνη για τη θεραπεία του jet lag

Η συνήθης δόση μελατονίνης για το jet lag είναι ένα τυπικό δισκίο των 3 mg. Μπορείτε να το πάρετε μία φορά την ημέρα για έως και 5 ημέρες. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, πάρτε την πρώτη δόση την κανονική ώρα του ύπνου σας. Αυτό δεν πρέπει να είναι πριν από τις 8 μ.μ. ή μετά τις 4 π.μ.

Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεται να παίρνετε μετά από αυτό, προσπαθήστε να τις πάρετε την ίδια ώρα. Μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σας σε έως και δύο δισκία των 3 mg (6 mg) εάν χρειάζεται. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από 16 δόσεις σε ένα χρόνο.

Πώς να παίρνω τη μελατονίνη

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε την ορμόνη με το φαγητό. Εάν παίρνετε δισκία βραδείας αποδέσμευσης, καταπιείτε τα ολόκληρα και μην τα κόψετε ή κονιορτοποιήσετε.

Για πόσο καιρό να παίρνω μελατονίνη

Για βραχυπρόθεσμα προβλήματα ύπνου θα λαμβάνετε συνήθως την ορμόνη για 1 έως 4 εβδομάδες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθεί για έως και 13 εβδομάδες. Εάν εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα ύπνου μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μελατονίνης, μιλήστε με το γιατρό σας.

Εάν χρειάζεστε θεραπεία για μακροχρόνια προβλήματα ύπνου, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία για περισσότερο από 13 εβδομάδες. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί μελατονίνη για jet lag, μπορείτε να τη πάρετε για 5 ημέρες το πολύ.

Τι γίνεται αν ξεχάσω να πάρω μελατονίνη ή πάρω πάρα πολλή

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μελατονίνη την ώρα του ύπνου, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και ξεκινήστε ξανά το επόμενο βράδυ. Ποτέ μην παίρνετε 2 δόσεις ταυτόχρονα. Ποτέ μην πάρετε μια επιπλέον δόση για να αναπληρώσετε μια που ξεχάσατε.

Εάν ξεχνάτε συχνά δόσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε ένα ξυπνητήρι για να σας τ0 υπενθυμίσει. Θα μπορούσατε επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας σχετικά με άλλους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Εάν πάρετε 1 ή 2 επιπλέον δισκία μελατονίνης, είναι απίθανο να σας βλάψει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top