Η υψηλή χοληστερόλη επιδεινώνει την ουρική αρθρίτιδα – Τι να κάνετε για να μειώσετε το ουρικό οξύ

ουρική αρθρίτιδα και χοληστερόλη

Όλοι πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, ακόμα και όταν είναι νέοι. Ενώ το βέλτιστο επίπεδο ολικής χοληστερόλης είναι 150 mg/dL, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν η χοληστερόλη αρχίζει να υπερβαίνει τα 200 ή όταν η LDL είναι 130 ή μεγαλύτερη.

Το υψηλό επίπεδο LDL χοληστερόλης σημαίνει ότι έχετε πολλή από τη λιπαρή ουσία που μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η χοληστερόλη μπορεί να εναποτεθεί κατά μήκος των τοιχωμάτων της αρτηρίας σας, κάνοντας τις αρτηρίες πιο στενές και λιγότερο ελαστικές. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να φτάσει στα όργανα και τους μύες σας.

Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ: 10 φαγητά που απαγορεύονται

Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, περιφερική αρτηριακή νόσο, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό. Μια άλλη πάθηση που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι μπορεί να επιδεινωθεί από την υψηλή χοληστερόλη είναι η ουρική αρθρίτιδα.

Αν και η ουρική αρθρίτιδα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, η ουρική αρθρίτιδα και η υψηλή χοληστερόλη σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το λίπος.

Η σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και υψηλής χοληστερόλης

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται όταν τα νεφρά σας δεν μπορούν να διαχειριστούν την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο σύστημά σας. Μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται όταν σχηματίζονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος και εγκαθίστανται στις αρθρώσεις σας, συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να διαρκέσουν μια ή δύο εβδομάδες και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες για τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα.

Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συνδέονται με περισσότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Ένα άρθρο του 2019 στο BMJ μελέτησε 68 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα -ορισμένοι είχαν υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια ενώ άλλοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων. Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη είχαν σημαντικά περισσότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας από εκείνα με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Χοληστερόλη: 10 ποτά που θα τη μειώσουν φυσικά και θα ξεβουλώσουν τις αρτηρίες σας

Ομοίως, τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο να έχετε περισσότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη του 2022 στο Journal of Personalized Medicine ταίριαξε τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 16.000 ατόμων που είχαν ουρική αρθρίτιδα με περισσότερα από 66.000 άτομα που δεν είχαν. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίσης ιστορικό υψηλής χοληστερόλης από τα άτομα χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

Ίσως είναι πιθανό τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο International Journal of Cardiology. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, το κάπνισμα και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, τα υγιή άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης πέντε χρόνια αργότερα.

Η διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας είναι παρόμοια με τη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης

Η ουρική αρθρίτιδα συχνά συνδέεται με καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος και η ψωρίαση μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Ο έλεγχος της ουρικής αρθρίτιδας ή ο περιορισμός του ουρικού οξέος στο σώμα σας ξεκινά με μια ματιά στις πουρίνες στη διατροφή σας.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα (ειδικά το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη), το συκώτι, το κόκκινο κρέας και ορισμένα θαλασσινά έχουν πουρίνες που διασπώνται σε ουρικά. Μπορείτε να βοηθήσετε τα νεφρά σας να φιλτράρουν την περίσσεια ουρικού οξέος πίνοντας άφθονο νερό.

Η διαχείριση τόσο της ουρικής αρθρίτιδας όσο και της υψηλής χοληστερόλης απαιτεί διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ειδικά επειδή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Θα χρειαστεί επίσης να ασκείστε τακτικά για να ελέγξετε την ουρική αρθρίτιδα και την υψηλή χοληστερόλη.

Το κάπνισμα επιδεινώνει και τις δύο καταστάσεις, επομένως η εγγραφή σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Το αλκοόλ έχει επίσης πουρίνες, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει και την ικανότητα των νεφρών να απομακρύνουν το ουρικό οξύ από τον οργανισμό. Το αλκοόλ αυξάνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης και τελικά αποδυναμώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τη χοληστερόλη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top