Καρδιά: Αυτό το σημάδι, όταν πέφτετε για ύπνο, προειδοποιεί ότι κινδυνεύετε από στεφανιαία νόσο

καρδιά, στεφανιαία νόσος, καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι εάν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας, το σώμα μας θα δώσει σαφή μηνύματα ότι πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γιατρό. Για παράδειγμα, τα πιο κοινά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) και η δύσπνοια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα πριν διαγνωστούν με προβλήματα στην καρδιά, ενώ σε άλλους τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν με κάποιους λιγότερο προφανείς τρόπους.

Διαβάστε επίσης: Υγεία καρδιάς: Τι τρώει ένας καρδιολόγος για πρωινό

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 14 γυναίκες πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο -που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του συνόλου των θανάτων στη χώρα. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τα λιγότερο εμφανή σημάδια.

Το χαρακτηριστικό σημάδι στην καρδιά που προειδοποιεί για στεφανιαία νόσο

Ένα από αυτά είναι ένας ήχος που μπορεί να ακούτε καθώς κοντεύετε να αποκοιμηθείτε -είναι η καρδιά σας που χτυπά. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Μερικοί ασθενείς με ελαττωματική βαλβίδα που παράγει δυνατό ήχο μπορούν να ακούσουν τον ήχο της καρδιάς τους τη νύχτα όταν προσπαθούν να αποκοιμηθούν», τόνισε ο Michael Miller, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Ένας καρδιακός παλμός που σφυροκοπά ενώ δεν κάνετε τίποτα έντονο μπορεί επίσης να είναι σημάδι χαμηλής αρτηριακής πίεσης, χαμηλού σακχάρου στο αίμα, αναιμίας, αφυδάτωσης ή παρενέργεια φαρμάκων -οπότε αν σας συμβεί αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση ενός λιπαρού υλικού που ονομάζεται αθήρωμα. Τελικά, μπορεί να υπάρξει τέτοια στένωση που να μην μπορεί να φτάσει αρκετό οξυγόνο στο αίμα.

Εάν οι αρτηρίες μπλοκαριστούν εντελώς, μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή, η οποία μπορεί να βλάψει μόνιμα τον καρδιακό μυ και να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Τα συμπτώματα συνήθως ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα πόνου σε άλλα μέρη του σώματος, ζαλάδα, εφίδρωση, ναυτία και δύσπνοια. Είναι απαραίτητο να καλέσετε βοήθεια εάν έχετε συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι, όσο περιμένετε ένα ασθενοφόρο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top