Αυτή είναι η ιδανική διατροφή για μείωση χοληστερίνης, διαβήτη και απώλεια βάρους

χοληστερόλη

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την καλή υγεία της καρδιάς. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα ακόμα είδος διατροφής ,μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις, βοηθώντας τους ανθρώπους να μειώσουν την «κακή»-LDL χοληστερόλη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και το σωματικό βάρος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο περιλαμβάνουν μια δίαιτα που επικεντρώνεται σε ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, ψάρια, θαλασσινά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η μετα-ανάλυση εξέτασε 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δείχνουν το ρόλο της συγκεκριμένης διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό.

«Αυτή η μελέτη στοχεύει να εξετάσει τη σχέση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, χρησιμοποιώντας τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Διαφέρει μάλιστα από προηγούμενες μελέτες, καθώς επικεντρώνεται σε διαφορετικούς τύπους φυτοφαγικών διατροφών», δήλωσε η Jenna Litt, διαιτολόγος στο Northwell Lenox Hill Hospital, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Φυτοφαγική διατροφή: Ωφέλιμη για όσους κινδυνεύουν από καρδιαγγειακή νόσο

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η φυτοφαγική δίαιτα συσχετίστηκε με μείωση της «κακής»-LDL χοληστερόλης μέσα σε έξι μήνες. Επιπλέον, οδήγησε σε καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χαμηλότερο σωματικό βάρος. Επίσης, έδειξε μια μη σημαντική σχέση μεταξύ της φυτικής διατροφής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για κάποιον που διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο να αρχίσει να ενσωματώνει χορτοφαγικά μοτίβα στη διατροφή του.

«Βάσει αυτής της μελέτης, υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της διατροφής με βάση τα φυτά και της μείωσης του καρδιομεταβολικού κινδύνου. Έτσι, στο μέλλον, μπορεί να είναι ωφέλιμο για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο να δοκιμάσουν μια τροποποιημένη χορτοφαγική δίαιτα», δήλωσε η Δρ. Litt. Αυτό σημαίνει να ακολουθείτε φυτική διατροφή μία με δύο φορές την εβδομάδα για να δείτε εάν υπάρχει κάποια βελτίωση στα επίπεδα βάρους, σακχάρου ή LDL χοληστερόλης.

Υπάρχουν πολλά είδη και διαφορές στη φυτοφαγική διατροφή

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πριν κάποιος ξεκινήσει μια φυτική διατροφή, είναι σημαντικό να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Οι μετα-αναλύσεις μελετών περιελάμβαναν ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και εκείνους με τουλάχιστον δύο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι πιο συχνά συνταγογραφούμενες δίαιτες ήταν αυτή της αυστηρής χορτοφαγίας (vegan), η φυτοφαγική αλλά με κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών ή μόνο γαλακτοκομικών. Όσοι ακολούθησαν φυτοφαγική διατροφή για έξι μήνες, σε σύγκριση με τις άλλες δίαιτες σύγκρισης, είχαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στην LDL-«κακή» χοληστερόλη, το σάκχαρο και το σωματικό βάρος, αλλά η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης δεν ήταν σημαντικά μεγαλύτερη.

«Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια φυτική διατροφή, μπορεί να χρειαστεί αυξημένη έρευνα για τα σωστά προϊόντα, καθώς υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα/συσκευασμένα προϊόντα που ονομάζονται φυτικά, ωστόσο τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη ή χοληστερόλη», τόνισε η Δρ. Litt.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη φυτοφαγική διατροφή

Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, BSc, ΜSc, PgD (CERT Cornell University) εξηγεί ότι πρόκειται για διατροφή που στοχεύει στην αποκατάσταση των κυττάρων στην πρότερη υγιέστερη μορφή τους.

    • Στη διατροφή αυτή προτείνονται κυρίως βιολογικά τρόφιμα, καθώς υπάρχουν έρευνες που πιστοποιούν ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
    • Οι επεξεργασμένες τροφές δεν έχουν θέση σε αυτήν τη διατροφή, αφού για τη συντήρησή τους προστίθενται συντηρητικά όπως η ζάχαρη, που επηρεάζουν αρνητικά την κυτταρική λειτουργία, δημιουργούν ορμονικές ανισορροπίες και δυσβίωση του μικροβιώματος του εντέρου. Συνδυαστικά με το στρες και το σύγχρονο τρόπο ζωής, καταναλώνοντας επεξεργασμένες τροφές, έχουμε αύξηση των χρόνιων φλεγμονών και των αυτοάνοσων νοσημάτων.
    • Η φυτοφαγική διατροφή ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς αυτό χρειάζεται ποικιλομορφία φυτικών ινών.
    • Η διατροφή αυτή είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προσφέρει στον οργανισμό ποικιλία αντιοξειδωτικών, καταπολεμώντας έτσι χρόνιες φλεγμονές, όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης και πολλά αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι καταναλώνουμε σε μια φυτοφαγική διατροφή;

Λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης (όπως καστανό ρύζι, βρόμη, κινόα, κριθάρι κοκ.), όσπρια, τόφου, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά. Κι αν σας φαίνονται περιορισμένες οι παραπάνω επιλογές, αρκούν για να κάνετε νόστιμους συνδυασμούς και να λαμβάνετε την πρωτεΐνη, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεστε και μάλιστα χωρίς βλαβερές συνέπειες, όπως αυτές που έχει το κόκκινο κρέας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top