Πόσο νερό να πίνετε για να χάσετε βάρος

νερό

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς τρόπους για την επίτευξη στόχων απώλειας βάρους, όπως η περισσότερη άσκηση και η κατανάλωση λιγότερων τηγανητών φαγητών, υπάρχει ένα βήμα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και πολλοί ίσως να μη το γνωρίζετε. Το να πίνετε νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Όσοι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, γνωρίζουν ότι η κατανάλωση λιγότερων τροφών με πολλές θερμίδες και η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων βάρους τους.

Αλλά ακόμα και με αυτές τις απλές αλλαγές, μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν δύσκολο. Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει.

Γιατί το νερό είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους

Το νερό είναι ένα ρόφημα μηδενικών θερμίδων που μπορεί να σας ξεδιψάσει. Αλλά αυτό το ενυδατικό ρόφημα δεν είναι μόνο εξαιρετικό για να διατηρείτε υπό έλεγχο την κατάσταση υγρών σας.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η απλή πράξη της κατανάλωσης νερού μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην υποστήριξη των στόχων απώλειας βάρους, ειδικά όταν το απολαμβάνετε μαζί με μια υγιεινή διατροφή και έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, ποιοτικό ύπνο και διαχείριση του στρες.

Ενώ ο προφανής λόγος που το νερό μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους είναι ότι περιέχει μηδενικές θερμίδες, αυτό δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον σημείο που προσφέρει αυτό το βασικό ρόφημα.

Αν και το νερό δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για όλους όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ακολουθούν μερικοί τρόποι που μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία για απώλεια βάρους.

Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού σας

Ακόμη και όταν κάθεστε ή ξεκουράζεστε, το σώμα σας καίει θερμίδες για να υποστηρίξει διαδικασίες όπως η αναπνοή και η πέψη. Και ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι το νερό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό, που σημαίνει ότι μπορεί να διεγείρει την καύση περισσότερων θερμίδων σε κατάσταση ηρεμίας.

Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να αυξήσει την ημερήσια ενεργειακή σας δαπάνη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition & Diabetes τόνισε ότι η κατανάλωση 500 χιλιοστόλιτρων νερού είχε ως αποτέλεσμα ελαφρώς αυξημένη ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας, δείχνοντας ότι η απλή πράξη του πόσιμου νερού μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος.

Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει το λίπος

Το νερό είναι βασικό συστατικό της φυσικής διαδικασίας διάσπασης του λίπους του σώματος, σύμφωνα με άρθρο του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition. Το αποθηκευμένο λίπος διασπάται από το σώμα σε γλυκερίνη και ελεύθερα λιπαρά οξέα για να τα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός ως καύσιμο.

Χωρίς αρκετό νερό, το σώμα μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη διάσπαση αυτής της πηγής ενέργειας, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους.

Μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο

Η δημιουργία ελλείμματος θερμίδων μπορεί να είναι μια προσέγγιση για την επιτυχία της απώλειας βάρους για μερικούς ανθρώπους. Και επειδή μια αίσθηση δίψας μπορεί να πυροδοτήσει την επιθυμία για φαγητό (ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο πεινάει πραγματικά), η σωστή ενυδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το νερό σχετίζεται με λιγότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερα ζαχαρούχα ποτά

Για άτομα που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά ή άλλα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα, η αντικατάστασή τους με νερό για τις ανάγκες ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Επίσης, η αντικατάσταση των αναψυκτικών διαίτης με νερό μπορεί να προσφέρει επίσης κάποια οφέλη, παρόλο που δεν εξοικονομείτε θερμίδες όταν ασπάζεστε αυτή τη νέα συνήθεια. Έρευνες, όπως μια ελεγχόμενη δοκιμή του 2018 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, δείχνει ότι η αντικατάσταση των διαιτητικών ροφημάτων με νερό συνδέεται με την απώλεια βάρους.

Αυτή η ανταλλαγή μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά τη μακροπρόθεσμη περίοδο διατήρησης του βάρους.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;

Το να γνωρίζετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζετε γιατί πρέπει να πίνετε νερό για τη διαχείριση του βάρους.

Αν και δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2018 στο Nutrients, σχετικά με τις απαιτήσεις διαφορετικών δημογραφικών ομάδων σε νερό , το Ινστιτούτο Ιατρικής έχει προσφέρει γενικές οδηγίες για υγιείς ενήλικες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Περίπου 15,5 ποτήρια (3,7 λίτρα) την ημέρα για τους άνδρες
  • Περίπου 11,5 ποτήρια (2,7 λίτρα) την ημέρα για τις γυναίκες

Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν υγρά από νερό ή άλλα ποτά και τρόφιμα. Παρόλο που αυτές οι οδηγίες δεν έχουν ενημερωθεί από το 2004, παραμένουν το πρότυπο που προτείνουν πολλοί γιατροί για την κάλυψη των αναγκών ενυδάτωσης. Ένα λίτρο νερό ισοδυναμεί με 4 ποτήρια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top