Καρδιακή προσβολή: Ο τρόπος για να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα – Πώς να την αντιμετωπίσετε

καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή είναι μια κρίσιμη ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που αποτελεί απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο και απαιτεί άμεση προσοχή.

Εκηλώνεται, όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται σημαντικά ή παρεμποδίζεται, συνήθως λόγω της συσσώρευσης λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών στις στεφανιαίες αρτηρίες, σχηματίζοντας πλάκες. Η διαδικασία συσσώρευσης πλάκας ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Η ρήξη αυτών των πλακών μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό σχηματισμό θρόμβων αίματος, με αποτέλεσμα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σημειωτέον, δεν εκδηλώνονται όλα τα εμφράγματα με απότομο και έντονο πόνο στο στήθος που σχετίζεται με μπλοκαρισμένη ροή αίματος στην καρδιά.

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να εκδηλωθούν σταδιακά, από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ατόμων και δημογραφικών στοιχείων, όπως εξηγεί ο Δρ. Shabarinath Samudrala, σύμβουλος παρεμβατικός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Yashoda της Ινδίας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην αποκατάσταση της ροής του αίματος, τόσο πιο εκτεταμένη είναι η βλάβη στον καρδιακό μυ, τονίζοντας την κρίσιμη αρχή «ο χρόνος είναι ο μυς» στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Διάφορα συμπτώματα και σημεία της καρδιακής προσβολής

Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να κυμαίνονται επί αρκετές ώρες, να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και να ποικίλλουν στους ηλικιωμένους. Τα κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία στο στήθος, η οποία μπορεί να εκπέμπεται στον ώμο, το χέρι, την πλάτη, τον αυχένα, τη γνάθο, τα δόντια ή την άνω κοιλιακή χώρα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, δυσπεψία, καούρα, επιγαστρικό άλγος, δύσπνοια, ζαλάδα, ζάλη, λιποθυμία, εφίδρωση και έμετο. Περιστασιακά, η ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί να είναι το αρχικό σημάδι καρδιακής προσβολής.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται

Η στηθάγχη, που προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά, συχνά προηγείται μιας σοβαρής καρδιακής προσβολής, χρησιμεύοντας ως προειδοποιητικό σημάδι.

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, οι νεφρικές παθήσεις και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση πιθανής καρδιακής προσβολής

Σε περίπτωση πιθανής καρδιακής προσβολής, είναι σημαντικό να μην πανικοβληθείτε. Η λήψη άμεσης δράσης είναι ζωτικής σημασίας:

  • Πάρτε ένα δισκίο ασπιρίνης 325 mg.
  • Χρησιμοποιήστε υπογλώσσια νιτρογλυκερίνη για άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
  • Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο που είναι εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις επεμβατικής καρδιολογίας ή εργαστηρίου για άμεση παρέμβαση ή όπου υπάρχει διαθέσιμη θρομβόλυση.
  • Τα διαγνωστικά μέτρα περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα και αξιολόγηση των επιπέδων τροπονίνης στο αίμα για την εκτίμηση της βλάβης του μυοκαρδίου και τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ή η απινίδωση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας. Άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ ή χρησιμοποιούν απινιδωτή μπορούν να παρέχουν βοήθεια μέχρι να φτάσει το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης.
  • Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η επείγουσα θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή προσβολή.
Όλο Υγεία

Scroll to Top