Πότε είναι επικίνδυνος ο πόνος στο στήθος; 4 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε, από τους ειδικούς της Cleveland Clinic

πόνος στο στήθος

Το να βρίσκεστε σε συναγερμό κάθε φορά που εμφανίζεται ένας πόνος στο σώμα δεν είναι λογικό, αλλά ούτε και απαραίτητο. Τι γίνεται όμως όταν αυτό συμβαίνει ως πόνος στο στήθος; Ένας τρομακτικός συνδυασμός δύο λέξεων -καρδιακή προσβολή- αρχίζει αμέσως να μπαίνει στο μυαλό σας.

Πρέπει να ανησυχείτε; Δυστυχώς, αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο με ένα «ναι» ή «όχι». Δεν σηματοδοτεί κάθε τύπος πόνου στο στήθος καρδιακή προσβολή.

Φυσικά, ορισμένοι πόνοι στο στήθος είναι προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής. Έτσι, εάν ανησυχείτε για την κατάστασή σας, καλέστε άμεσα το 166. «Μην μαντεύετε και μην παίζετε με τη ζωή σας», τονίζει ο προληπτικός καρδιολόγος της Cleveland Clinic, Luke Laffin.

Σημάδια καρδιακής προσβολής

«Ο πόνος στο στήθος είναι ένα συχνό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής και αξίζει την προσοχή σας», λέει ο Δρ Laffin. Μια καρδιακή προσβολή συχνά φέρνει μια ακατάπαυστη αίσθηση πίεσης, βάρους ή σφίξιμο στο στήθος. Πολλοί το περιγράφουν σαν «ένας ελέφαντας να κάθεται πάνω τους».

Δεν είναι ασυνήθιστο ο πόνος να εκπέμπει και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η πλάτη, ο λαιμός και το σαγόνι και κάτω από το αριστερό χέρι.

«Αν η ταλαιπωρία σας διαρκεί για τρία λεπτά ή περισσότερο, ή επιδεινώνεται γρήγορα, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να παθαίνετε καρδιακή προσβολή ή να πρόκειται να πάθετε. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας μπορεί να σώσει τη ζωή σας», λέει ο Δρ Laffin.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα ζάλης
  • Ναυτία
  • Κούραση
  • Ιδρώτας

Μπορεί ο πόνος στο στήθος να είναι καρδιακή προσβολή;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο πόνος στο στήθος είναι καρδιακή προσβολή ή προκαλείται από κάτι άλλο.

Είναι πόνος οξύς και σύντομος;
Είναι ασυνήθιστο για μια καρδιακή προσβολή να προκαλεί έντονο, εστιασμένο πόνο. Ένας οξύς πόνος μικρής διάρκειας είναι πιο πιθανό να προέρχεται από πρόβλημα στα οστά ή στα νεύρα (όπως ένα ραγισμένο πλευρό ή τραβηγμένο θωρακικό μυ).

«Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο επώδυνος από ένα έμφραγμα, αλλά θα υποχωρήσει αρκετά γρήγορα. Ο πόνος στο στήθος από καρδιακή προσβολή μπορεί να διαρκέσει 30 λεπτά – και μερικές φορές περισσότερο», δηλώνει ο Δρ. Laffin.

Βοηθάει η αλλαγή θέσεων;
Εάν το να αλλάξετε θέση ή στάση σώματος κάνει τον πόνο στο στήθος να μειώνεται ή να υποχωρεί, οι πιθανότητες είναι ότι δεν αντιμετωπίζετε καρδιακή προσβολή. Ο πόνος στο στήθος που μειώνεται με την αλλαγή θέσης μπορεί αντί αυτού να συνδέεται με ένα πρόβλημα των πνευμόνων όπως η πνευμονία ή το άσθμα.

«Εάν υποφέρετε από καρδιακή προσβολή, δεν θα μπορείτε να βρείτε μια στάση που να κάνει τον πόνο να υποχωρεί. Τα θύματα καρδιακής προσβολής περιγράφουν την ενόχληση ως αδυσώπητη», εξηγεί ο Δρ Laffin.

Τα αντιόξινα ανακουφίζουν τον πόνο;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η καούρα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αρκετά άβολα. Η αίσθηση καψίματος από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο μιμείται με πολλούς τρόπους την αίσθηση καρδιακής προσβολής.

Το να ξεχωρίσετε τι από τα δύο συμβαίνει μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά εάν τα αντιόξινα ανακουφίζουν τον πόνο, τα προβλήματά σας πιθανότατα ξεκίνησαν στο έντερο και όχι στην καρδιά σας.

Η σωματική κίνηση εξαφανίζει τον πόνο;
Δεν μπορείτε να αποφύγετε μια καρδιακή προσβολή. Έτσι, αν η αλλαγή θέσης κάνει τον πόνο να υποχωρεί, μάλλον δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, επαναλαμβάνει ο Δρ. Laffin. (Από την άλλη πλευρά, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η κίνηση επιδεινώσει ξαφνικά τον πόνο στο στήθος σας).

Συμπέρασμα

Να ξέρετε ότι κάθε καρδιακή προσβολή δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι βιώνουν έμφραγμα και δεν το γνωρίζουν καν. Αυτά τα «σιωπηλά εμφράγματα» δεν είναι λιγότερο επικίνδυνα από οποιοδήποτε άλλο είδος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Αλλά αν εμφανιστεί ανεξήγητος πόνος στο στήθος, η εξέταση μπορεί να είναι μια σωτήρια απόφαση. Μείνετε ασφαλείς καλώντας το 166, εκτός και αν μπορείτε γρήγορα και με σιγουριά να αποκλείσετε ένα έμφραγμα, καταλήγει ο ειδικός της Cleveland Clinic.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top