Καρκίνος: Ποια αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά συμβάλλουν στην εξάπλωσή του – Νέα έρευνα σοκάρει

καρκίνου
  • Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού που αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
  • Νέα μελέτη δείχνει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να προκαλέσουν την επιτάχυνση και εξάπλωση του καρκίνου.
  • Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στο σώμα μας μέσω διάφορων οδών και έχουν εντοπιστεί σε όλο το σώμα, ακόμη και στον πλακούντα.
  • Τα μικροπλαστικά συνδέονται με διάφορες ασθένειες, όπως ορμονικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και καρδιακές παθήσεις.

Τα μικροπλαστικά θεωρούνται πως είναι ο «αόρατος» εχθρός μας. Υπάρχουν πραγματικά παντού. Επιβιώνουν και μεταφέρονται τόσο στο περιβάλλον όσο και στον οργανισμό μας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

Μάλιστα νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Chemosphere, πραγματικά σοκάρει! Η μελέτη έδειξε ότι τα μικροπλαστικά στο σώμα θα μπορούσαν να κάνουν τον καρκίνο πιο επιθετικό και να προκαλέσουν την ταχύτερη εξάπλωσή του.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «μικροπλαστικά», μιλάμε για οποιοδήποτε πλαστικό σωματίδιο που είναι μικρότερο από 5 χιλιοστόμετρα και προφανώς δεν είναι ορατό με το μάτι.

Τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που τα τρώμε, τα πίνουμε ή τα εισπνέουμε, έχουν εντοπιστεί όχι μόνο σε όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου του φρέσκου χιονιού της Ανταρκτικής- αλλά και σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι η αλήθεια. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους πνεύμονες ακόμη και στον πλακούντα!

Πώς τα μικροπλαστικά ευνοούν την εξάπλωση του καρκίνου

Και το πιο ανησυχητικό είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του καθηγητή Lukas Kenner. Η έρευνα έδειξε πώς τα κύτταρα που έρχονται σε επαφή με μικροπλαστικά – μικρότερα από 0,25 μικρομέτρα (ένα μικρόμετρο είναι 0,0001 χιλιοστόμετρα) – είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν, οδηγώντας ενδεχομένως σε δευτερογενείς όγκους ή μεταστάσεις.

«Τα ευρήματα με τρομάζουν και ελπίζω να τρομάζουν και άλλους ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Kenner, ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Και πρόσθεσε ότι η συνεχής διάσπαση του πλαστικού στο περιβάλλον έχει δημιουργήσει μια «χιονοστιβάδα πλαστικού που έρχεται προς το μέρος μας».

Ο καθηγητής Kenner και η ομάδα του διαπίστωσαν επίσης ότι, ενώ τα πλαστικά στα κύτταρα δεν διέκοπταν την κυτταρική διαίρεση, φάνηκε ότι δεν ήταν σε θέση να αποβάλουν τα σωματίδια, αντίθετα τα μεταβίβαζαν.

«Τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν ένδειξη ότι το πλαστικό όχι μόνο διαμένει στα καρκινικά κύτταρα αλλά και επιταχύνει την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων» δήλωσε ο καθηγητής Kenner. «Αυτό διερευνάται περαιτέρω, αλλά τα στοιχεία που έχουμε ήδη για τις επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία είναι εντυπωσιακά και απαιτούν την άμεση προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε ο ίδιος.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για τις επιπτώσεις του πλαστικού στην ανθρώπινη υγεία και να εργαστούν για την εξάλειψη αυτού του επικίνδυνου ρύπου από την καθημερινή μας ζωή, τόνισε ο καθηγητής Kenner.

Ο πεπτικός σωλήνας που μελέτησαν οι αυστριακοί ερευνητές χρησιμεύει ως το πιο συνηθισμένο σημείο εισόδου για τα μικρο- και νανοπλαστικά, ενώ μία άλλη μελέτη είχε αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι εισπνέουν “μια πιστωτική κάρτα” μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων κάθε εβδομάδα!

Ο καθηγητής Kenner υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο για τα έμβρυα, με τα μικροπλαστικά στον πλακούντα να περνούν στα έμβρυα.

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εργάζεται τώρα για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό τα πλαστικά σωματίδια προωθούν τον σχηματισμό όγκων σε όλο το σώμα.

Τι είναι τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού. Η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ορίζει τα μικροπλαστικά ως σωματίδια με διάμετρο έως 5 χιλιοστόμετρα ή μικρότερη.

Υπάρχουν επίσης δύο τύποι μικροπλαστικών: τα πρωτογενή και τα δευτερογενή.

  • Τα πρωτογενή μικροπλαστικά είναι εκείνα που παράγονται απευθείας ως μικροσωματίδια, όπως μικροσφαιρίδια – μικρές πλαστικές μπάλες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες βιομηχανίες καλλυντικών. Μπορεί να υπάρχουν σε οδοντόκρεμες και καλλυντικά, τζελ ή scrubs απολέπισης της επιδερμίδας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μικροΐνες από πολυεστερικά, νάιλον ή ακρυλικά ρούχα.
  • Τα δευτερογενή μικροπλαστικά αναφέρονται σε μεγαλύτερα πλαστικά προϊόντα που έχουν διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια – όπως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων και ελαστικά αυτοκινήτων.

Τα μικροπλαστικά είναι επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Έχουν βρεθεί σε όλο τον πλανήτη και σε όλο το σώμα μας, ενώ όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν, όπως ορμονικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και καρδιακές παθήσεις.

Είναι επίσης σχεδόν αδύνατο να τα αποφύγουμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών. Η παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί πάρα πολύ από τη δεκαετία του 1950 και τα πλαστικά χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πλαστικό μας σκοτώνει μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε και να εργαστούμε για ένα μέλλον χωρίς τοξικά πλαστικά.

Scroll to Top