Τι προκαλεί την επιδημία καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους; Ξεκινά παγκόσμια έρευνα

καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες ξεκινούν μια επείγουσα έρευνα για τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νέων. Μια ομάδα ερευνητών σε κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει έως και 25 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών για να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από την άνοδο.

Οι μελέτες τους θα περιλαμβάνουν ανάλυση κοπράνων και κυττάρων από ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, καθώς και τη σχέση μεταξύ δίαιτας και σχηματισμού όγκων. Η έξαρση των περιστατικών πιστεύεται ότι συνδέεται με την παχυσαρκία, τον καθιστικό τρόπο ζωής και την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, αλλά άλλες πιο καινοτόμες θεωρίες υποδηλώνουν ότι οι μυκητιάσεις ή τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να ευθύνονται εξίσου.

Τεράστια αύξηση στα περιστατικά σε 3 δεκαετίες

Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί κατά 50% μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 50 ετών στις ΗΠΑ από το 1999 -που θεωρείται καρκίνος «πρώιμης έναρξης» ή όταν ο καρκίνος εμφανίζεται μεταξύ 18 και 49 ετών. Μελέτες δείχνουν ότι τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 80% στην ηλικιακή ομάδα μέσα σε τρεις δεκαετίες, σε 3,26 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως το 2019 από 1,82 εκατομμύρια το 1990.

Οι χώρες που καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιλαμβάνουν το Εκουαδόρ και την Κορέα, όπου τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα υπολογίζεται ότι αυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια επισκόπηση. Στις ΗΠΑ, η ασθένεια πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη αιτία θανάτου λόγω καρκίνου μεταξύ κάτω των 50 ετών έως το έτος 2030, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Είναι ήδη η νούμερο ένα αιτία θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη αιτία στις γυναίκες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος δολοφόνος. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά του καρκίνου μεταξύ των ηλικιωμένων -για τους οποίους είναι πολύ πιο συνηθισμένο- συνεχίζουν να μειώνονται.

Παγκόσμια έρευνα για την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι νέες παγκόσμιες μελέτες θα διευθύνονται από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. Μαζί τους θα είναι ο Δρ. Tim Spector, διαιτολόγος στο King’s College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θα ερευνήσει πώς οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Κάναμε αίτηση για έρευνα γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα στους νεότερους ενήλικες, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Το φάσμα των πολυεπιστημονικών μας δεξιοτήτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου», είπε ο Δρ. Spector.

Και πρόσθεσε: «Τα άτομα με σπάνιους και πρώιμους καρκίνους δεν τυγχάνουν τόσο μεγάλης ερευνητικής προσοχής, επομένως αυτή είναι μια βασική ευκαιρία για την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και του τρόπου βελτίωσης της πρόληψης».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μελέτες τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμβουλεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στην ερευνητική ομάδα, που ονομάζεται Team PROSPECT, δόθηκε επιχορήγηση για την έρευνά τους από το Cancer Grand Challenges. Ο οργανισμός -χρηματοδοτούμενος από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Φρέντερικ του Μέριλαντ και το Cancer Research UK, στο Λονδίνο— απονέμει επιχορηγήσεις κάθε δύο χρόνια για έρευνα στον καρκίνο.

Άλλες ομάδες που έλαβαν επιχορηγήσεις περιλάμβαναν μια ομάδα που διερεύνησε συμπαγείς όγκους σε παιδιά και μια που ερευνούσε τη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία της νόσου.

Τι έχουν δείξει οι προηγούμενες μελέτες

Οι γιατροί είναι μπερδεμένοι ως προς το τι προκαλεί την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νέων, αλλά έχουν κατηγορήσει τα πάντα, από τα αντιβιοτικά μέχρι την παχυσαρκία, ακόμη και έναν μύκητα.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε πέρυσι από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά θα μπορούσε να είναι πίσω από το πρόβλημα. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτή η δίαιτα είχε προκαλέσει φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου -μια δύσκολα θεραπεύσιμη μορφή ασθένειας.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης πέρυσι από ερευνητές του Χάρβαρντ πρότεινε μια σύνδεση με το μητρικό γάλα, αφού διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που θήλαζαν ως βρέφη είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση πριν συμπληρώσουν τα 55 τους χρόνια. Και ένα τρίτο έγγραφο από την κλινική του Κλίβελαντ πρότεινε ότι μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας και ζάχαρη θα μπορούσε να ευθύνεται για την αύξηση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου όπου τα κύτταρα αρχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα στο κόλον ή στο ορθό. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, επειδή τα συμπτώματα -όπως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου- είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να μην ανιχνευθεί ο καρκίνος μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια όταν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος και είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι γιατροί λένε ότι όταν ο καρκίνος εντοπίζεται νωρίς, περισσότερο από το 91% των ασθενών επιβιώνουν περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Αλλά αν καθυστερήσει, το ποσοστό επιβίωσης πέφτει κάτω από το 13%.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top