Καρκίνος: Θεραπεία με εμβόλιο mRNA της Moderna μειώνει 49% τις πιθανότητες θανάτου από μελάνωμα

εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο

Η προσθήκη του υπό ανάπτυξη εμβολίου της Moderna κατά του καρκίνου σε μια τυπική θεραπεία για το μελάνωμα μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.

Για τη θεραπεία του μελανώματος -του πιο θανατηφόρου τύπου καρκίνου του δέρματος– οι γιατροί συνήθως ξεκινούν με χειρουργική αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του καρκίνου. Στη συνέχεια μπορούν να χορηγήσουν άλλη θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, για να σκοτώσουν τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχασαν.

Ακόμα κι αν ένα άτομο είναι απαλλαγμένο από καρκίνο μετά τη θεραπεία όμως, έχει πάντα πιθανότητες να επανεμφανιστεί το μελάνωμα και ορισμένοι τύποι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για υποτροπή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ιδιαίτερα παχύρρευστοι ή που είχαν κάνει μεταστάσεις (εξάπλωση σε άλλα μέρη του σώματος ) πριν από τη θεραπεία.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η Moderna και ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το mRNA, το mRNA-4157 (V940), για άτομα που έχουν αφαιρέσει μελανώματα υψηλού κινδύνου.

Το εμβόλιο λειτουργεί δίνοντας οδηγίες στον οργανισμό να φτιάξει έως και 34 «νεοαντιγόνα». Αυτές είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται μόνο στα καρκινικά κύτταρα και η Moderna εξατομικεύει το εμβόλιο για κάθε ασθενή, έτσι ώστε να μεταφέρει οδηγίες για τα νεοαντιγόνα στα καρκινικά τους κύτταρα.

Η ιδέα πίσω από το εμβόλιο είναι ότι, ωθώντας το σώμα να παράγει αυτές τις πρωτεΐνες, μπορεί να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να επιτεθεί γρήγορα σε τυχόν νέα καρκινικά κύτταρα που τις φέρουν, αποτρέποντας την υποτροπή.

Τα νεότερα στην εξέλιξη του εμβολίου

Στην εν εξελίξει μελέτη φάσης 2b KEYNOTE-942, η Moderna και η Merck συγκρίνουν την ικανότητα του αντικαρκινικού εμβολίου να αποτρέπει την επανεμφάνιση ή τον θάνατο από μελάνωμα όταν συνδυάζεται με το Keytruda, την εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία καρκίνου της Merck, με την χορήγηση μόνο του Keytruda.

Το 2022, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η συνδυαστική θεραπεία μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου των ασθενών υψηλού κινδύνου κατά 44% σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο του Keytruda τα δύο χρόνια μετά τη θεραπεία.

Ανακοίνωσαν λοιπόν τώρα ότι τα άτομα που έλαβαν και τις δύο θεραπείες είχαν 49% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή ή θάνατο κατά μέσο όρο τρία χρόνια μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με άτομα στην ομάδα που έλαβε μόνο Keytruda. Είχαν επίσης 62% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακρινή μετάσταση ή θάνατο.

«Η ανθεκτικότητα των απαντήσεων είναι πραγματικά ισχυρή -ουσιαστικά είναι σταθερές σε όλο αυτό το διάστημα. Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρότυπο περίθαλψης μόνο με το Keytruda», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.

Το μέλλον στο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η μελέτη KEYNOTE-942 είναι σχετικά μικρή, με μόλις 157 συμμετέχοντες, αλλά η Moderna και η Merck έχουν ήδη ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης 3 για τη συνδυαστική θεραπεία κατά του καρκίνου που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 άτομα με μελάνωμα υψηλού κινδύνου.

Οι εταιρείες κοιτάζουν επίσης πέρα από το μελάνωμα, ξεκινώντας μια δοκιμή φάσης 3 που δοκιμάζει το εμβόλιο κατά του καρκίνου σε άτομα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα —και αν αυτές οι δοκιμές πάνε καλά, μπορεί να μην αργήσει η εξατομικευμένη θεραπεία να φτάσει στους ασθενείς.

«Πιστεύουμε ότι σε ορισμένες χώρες το προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει με ταχεία έγκριση έως το 2025», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top