Το χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου

χάπι για καρκίνο του πνεύμονα

Ένα χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά περισσότερο από 70% και να μειώσει στο μισό την πιθανότητα θανάτου εντός πέντε ετών από τη θεραπεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Τώρα, ένα χάπι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου από έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα όταν λαμβάνεται καθημερινά μετά την επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο στο μεγαλύτερο ετήσιο για τον καρκίνο, που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine, οδηγώντας τους ειδικούς στον καρκίνο να χαρακτηρίσουν το φάρμακο, που ονομάζεται osimertinib, ως «πρωτοποριακό».

Ήδη εγκεκριμένο και χορηγούμενο το χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το χάπι έχει εγκριθεί από τις επικεφαλής Αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ για όσους έχουν συγκεκριμένο γενετικό υποτύπο όγκου του πνεύμονα, γνωστό και ως μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος επηρεάζει περίπου 60.000 ασθενείς. Αυτοί οι όγκοι οδηγούνται από μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την απελευθέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται EGFR, η οποία βοηθά τους όγκους να αναπτυχθούν.

Αλλά το osimertinib, που δημιουργήθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και πωλείται με την εμπορική ονομασία Tagrisso, παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει το γονίδιο, εμποδίζοντας την απελευθέρωση της πρωτεΐνης και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή που διεξήγαγαν οι επιστήμονες για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους περιελάμβανε περίπου 680 συμμετέχοντες σε πρώιμο στάδιο της νόσου (στάδια 1β έως 3α), σε περισσότερες από 20 χώρες. Αυτοί οι συμμετέχοντες έπρεπε πρώτα να έχουν χειρουργηθεί για να αφαιρεθεί ο όγκος. Στη συνέχεια οι μισοί ασθενείς κλήθηκαν να λάβουν καθημερινά τη θεραπεία με το χάπι και οι άλλοι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η λήψη του δισκίου είχε ως αποτέλεσμα 51% μείωση του κινδύνου θανάτου για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μετά από πέντε χρόνια, το 88% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Εντυπωσιακά δεδομένα

Αυτά τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά, δήλωσε ο Roy Herbst του Πανεπιστημίου Yale, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Σικάγο. Επιπλέον, το φάρμακο βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσης του καρκίνου στον εγκέφαλο, στο συκώτι, στα οστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το φάρμακο μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως σοβαρή κόπωση, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια.

Ο Δρ. Faiz Bhora, επικεφαλής θωρακικής χειρουργικής στο Hackensack Meridian Health στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε στο Fox News Digital ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών του φαρμάκου ήταν «κοσμογονικά». «Στο παρελθόν, οι γιατροί ογκολόγοι ήταν ευχαριστημένοι με 5% ή 10% επιβίωση και τώρα μιλάμε για πάνω από 50% βελτίωση στην επιβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δρ. Bhora, ο οποίος συνταγογραφεί το φάρμακο στους ασθενείς του, είπε ότι έχει δει τα «πρωτοποριακά» αποτελέσματα και στο δικό του ιατρείο. «Τώρα έχουμε πολλές στοχευμένες θεραπείες που λειτουργούν καλά για ασθενείς που έχουν μεταλλάξεις στους όγκους τους», είπε.

«Κάποτε σκεφτόμασταν τον καρκίνο του πνεύμονα απλώς ως ασθένεια των καπνιστών. Τώρα, γνωρίζουμε ότι πάνω από το 30% των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ, και πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες», κατέληξε ο ειδικός.

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που θεωρούνται επιλέξιμοι για το osimertinib -το οποίο μπορεί να λαμβάνεται για όσο διάστημα συνεχίζει να λειτουργεί- είναι εκείνοι με EGFR σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με την AstraZeneca, αυτό το φάρμακο είναι ήδη εγκεκριμένο σε δεκάδες χώρες για διάφορες ενδείξεις και έχει ήδη χορηγηθεί σε περίπου 700.000 άτομα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top