Κακοσμία του στόματος: Πότε είναι πιθανό σημάδι καρκίνου-Τι πρέπει να ξέρετε

κακοσμία του στόματος

Πολλοί από εμάς καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες για να αποφύγουμε την κακοσμία του στόματος με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών.

Όμως, παρά τις επίμονες προσπάθειες, η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους -δυνητικά επικίνδυνους- λόγους.

Γνωστή και ως κακή αναπνοή, η κατάσταση αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η περιοδοντική νόσος, για παράδειγμα.

Ωστόσο, ένας ειδικός προειδοποιεί ότι θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί έναν θανατηφόρο τύπο καρκίνου. Σύμφωνα με τον γιατρό Jiri Kubes, διευθυντή της μονάδας θεραπείας καρκίνου του Proton Therapy Centre, η κακοσμία του στόματος είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου αναφέρεται στην ομάδα των καρκίνων που επηρεάζουν αυτές τις περιοχές. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον καρκίνο της γλώσσας, των αυτιών, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Συλλογικά είναι ο όγδοος πιο κοινός τύπος της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας περίπου 12.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως. Και σύμφωνα με την Cancer Research UK, τα ποσοστά καρκίνου κεφαλής και τραχήλου έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζετε

«Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τύπους καρκίνου στον κόσμο και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στις πιθανότητες να τον νικήσουμε», είπε ο Δρ. Kubes και πρόσθεσε:

«Μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα μπορούν εύκολα να παρερμηνευθούν με άλλες κοινές παθήσεις, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν αλλαγές στο σώμα σας και να αντιμετωπίζετε τυχόν ανησυχίες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός προειδοποίησε για την κακή αναπνοή ως σύμπτωμα. «Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κακοσμία ανά διαστήματα, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Kubes μοιράστηκε άλλα σημάδια που καλό είναι να αναζητά κανείς στον έλεγχό του για καρκίνο. «Ένας επίμονος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες είναι επίσης ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου», εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Οι πόνοι στα ούλα, τα έλκη και ο πόνος στα δόντια, οι λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά σημάδια. Ένα άλλο κοινό πρώιμο σύμπτωμα είναι τα επίμονα βουλωμένα αυτιά ή ο επίμονος πόνος στο αυτί. Το πρήξιμο σε μέρος του λαιμού ή κάποια αντίσταση όταν αγγίζετε ένα μέρος του λαιμού, θα μπορούσε επίσης να είναι ένας δείκτης».

Σημειώνεται, βέβαια, πως εάν και το να έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποτελεί αιτία συναγερμού, είναι ζωτικής σημασίας εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, να επισκεφτείτε το γιατρό σας. 

Όλο Υγεία

Scroll to Top