Πώς να καταπραΰνετε τον νυχτερινό βήχα: 6 σπιτικές λύσεις

νυχτερινό βήχα

Ο βήχας που σας ταλαιπωρεί όλη μέρα είναι αρκετά ενοχλητικός. Αλλά όταν σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, μπορεί να αισθάνεστε πραγματικά απαίσια. Πώς μπορείτε λοιπόν να ανακουφίσετε τον νυχτερινό βήχα για να κοιμηθείτε;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον νυχτερινό βήχα που μπορούν να βοηθήσουν. Τις περισσότερες φορές, οι θεραπείες στο σπίτι ή οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να κάνουν θαύματα. Αλλά εάν αυτά δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο φάρμακο για τον ντυχτερινό βήχα που περιλαμβάνει κάτι που θα σας κάνει να νυστάζετε.

Πώς να καταπραΰνετε τον νυχτερινό βήχα

Ξεκινήστε με απλές λύσεις:

  1. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να κάνετε τον αέρα υγρό ή αναπνεύστε ατμό από ένα ζεστό ντους ή τσαγιέρα πριν τον ύπνο.
  2. Σηκώστε λίγο το κεφάλι σας με ένα επιπλέον μαξιλάρι.
  3. Δοκιμάστε ένα ρινικό σπρέι μύτης με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό.
  4. Φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. (Σημείωση: Δεν είναι για μωρά κάτω του 1 έτους)
  5. Πιείτε ζεστό τσάι ή σούπα.
  6. Πιπιλίστε μενθόλη (μέντα) ή παστίλιες μελιού πριν τον ύπνο.

Εάν χρειάζεστε ισχυρότερη ανακούφιση, τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε για να σταματήσετε τον νυχτερινό βήχα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν ένα μείγμα διαφορετικών τύπων φαρμάκων σε μία κάψουλα ή χάπι:

  • Ένα κατασταλτικό του βήχα. Λειτουργεί μπλοκάροντας το αντανακλαστικό σας στον βήχα. Η δεξτρομεθορφάνη είναι η πιο κοινή.
  • Ένα αποσυμφορητικό όπως η φαινυλεφρίνη ή η ψευδοεφεδρίνη για να καθαρίσετε τη βουλωμένη μύτη ή τα ιγμόρειά σας.
  • Ένα αντιισταμινικό, όπως βρωμφειραμίνη, χλωροφαινιραμίνη, διφαινυδραμίνη ή δοξυλαμίνη, για να σταματήσει το φτέρνισμα και την καταρροή σας.
  • Ένα φάρμακο που αραιώνει τη βλέννα σας, που ονομάζεται αποχρεμπτικό.

Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι θεραπείες για τον βήχα κάνουν μερικούς ανθρώπους να νιώθουν υπνηλία, ενώ σε άλλους προκαλούν εγρήγορση, με αποτέλεσμα να μένουν ξύπνιοι. Και μερικά από αυτά δεν είναι ασφαλή για λήψη εάν έχετε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αγοράσετε ένα.

Τα ρινικά σπρέι με ή τα μη στεροειδή μπορεί επίσης να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον νυχτερινό βήχα σας.

Τι προκαλεί τον βήχα;

Όταν έχετε κρυολόγημα, λοίμωξη του κόλπου ή γρίπη, η βλέννα μπορεί να στάζει από τη βουλωμένη μύτη ή τα ιγμόρεια στον λαιμό σας όταν ξαπλώνετε για ύπνο. Γι’ αυτό μπορεί να βήχετε περισσότερο το βράδυ. Μπορεί να νιώσετε τη σταγόνα να γαργαλάει το πίσω μέρος του λαιμού σας και να θέλετε να βήξετε για να καθαρίσετε το φράγμα.

Αλλά άλλες καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν νυχτερινό βήχα που σας κρατά ξύπνιους:

  • Άσθμα. Οι σωλήνες αέρα στους πνεύμονές σας στενεύουν και κλείνουν και μπορεί να συσσωρευτεί υπερβολική βλέννα. Τα άτομα με άσθμα μπορεί επίσης να έχουν ξηρό βήχα επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό αέρα όταν αναπνέουν. Η σκόνη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
  • Αλλεργίες. Ο αλλεργικός πυρετός ή άλλες αλλεργίες μπορεί να σας προκαλέσουν βουλωμένη μύτη που στάζει στο λαιμό σας.
  • Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το οξύ του στομάχου μπορεί να στάζει και να ενοχλεί τα νεύρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου, τον σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να βήξετε, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε έγκαυμα ή πόνο.
  • Κάπνισμα. Η βλέννα στους πνεύμονές σας μπορεί να σας κάνει να βήξετε. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε την επιθυμία να βήξετε για να βγάλετε τις τοξίνες από τους αεραγωγούς σας.
  • Μερικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Οι αναστολείς ΜΕΑ μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα που δεν θα σταματήσει σε μερικούς ανθρώπους.

Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι ένα από αυτά τα προβλήματα προκαλεί τον νυχτερινό βήχα σας, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη πάθηση για να βρείτε ανακούφιση. Μιλήστε με το γιατρό σας για το καλύτερο σχέδιο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top