Κρυολόγημα: Η Νο1 κίνηση που πρέπει να αποφύγετε για να μην αρρωστήσετε φέτος τις γιορτές

κρυολόγημα

Η περίοδος γύρω και πριν από τις γιορτές είναι μια εποχή που οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν—λόγω συγχρωτισμού. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αποφεύγοντας μια απλή συνήθεια μπορεί να τη γλιτώσετε.

Σ ο,τι αφορά στο κρυολόγημα ή τη γρίπη δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για να αρρωστήσετε, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το να μείνετε στο κρεβάτι χάνοντας τα διασκεδαστικά πάρτι και τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται μόνο μία φορά το χρόνο.

Σύμφωνα με τους ανοσολόγους, υπάρχουν μερικές απλές συνήθειες που μπορούν να σας προστατεύουν από ασθένειες—συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και της COVID. Υπάρχει επίσης μια εξαιρετικά κοινή συνήθεια που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσουν και που θα ήθελαν όλοι να σταματήσουν να κάνουν.

 

Η μοναδική συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε για να μην αρρωστήσετε

Αν θέλετε να αποφύγετε να αρρωστήσετε—ακόμα και όταν όλοι γύρω σας έχουν κολλήσει κάτι— η Δρ.  Jenna Podjasek, MD, πιστοποιημένη ανοσολόγος, αλλεργιολόγος και συγγραφέας, διατείνεται  ότι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. «Ποτέ μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να αρρωστήσετε», λέει.

Η Δρ Podjasek εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο εύκολο να αρρωστήσετε αν αγγίζετε το πρόσωπό σας είναι επειδή τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματός σας. Είναι, επομένως, λογικό ότι αν αγγίζετε αυτές τις περιοχές με άπλυτα χέρια εκτίθεστε σε έναν συνηθισμένο τρόπο μετάδοσης μικροβίων.

Ο Dr. Martin Smith, MD, πιστοποιημένος ανοσολόγος, αλλεργιολόγος και ιδρυτής του Untoxicated, συμφωνεί, λέγοντας: «Αγγίζουμε συχνά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Σχετική μελέτη από το Λονδίνο διαπίστωσε ότι αν ένα άτομο σε μια οικογένεια είχε τον ιό COVID στα χέρια του, τα άλλα άτομα στο ίδιο σπίτι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από COVID.

Αν θέλετε να αποφύγετε να αρρωστήσετε—ακόμα και όταν όλοι γύρω σας έχουν κολλήσει κάτι— η Δρ. Η Jenna Podjasek, MD, πιστοποιημένη ανοσολόγος, αλλεργιολόγος και συγγραφέας, διατείνεται  ότι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Ο Δρ Podjasek εξηγεί ότι τα μικρόβια μπορούν να ζήσουν σε επιφάνειες για ώρες ή και μέρες. «Όταν αγγίζετε μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας,  μεταφέρετε τα μικρόβια στο σώμα σας. Μόλις τα μικρόβια βρεθούν μέσα στο σώμα σας, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν μόλυνση», λέει.

Έξυπνοι τρόποι για να αποφύγετε το κρυολόγημα και τις ιώσεις

Εκτός από το να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, και οι δύο γιατροί λένε ότι υπάρχουν κάποιες άλλες εύκολες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας. Το πρώτο είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας. Ο Δρ Σμιθ λέει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την επαφή με ωμό κρέας. «Ογδόντα τοις εκατό των κοινών λοιμώξεων μεταδίδονται από τα χέρια μας», λέει. Όταν πλένετε τα χέρια σας, ο Δρ Podjasek προτείνει να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε σαπούνι και νερό, αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Και οι δύο γιατροί επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, αφού ο ύπνος βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άριστη κατάσταση. «Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ώρες για να μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά», εξηγεί ο Δρ Σμιθ. «Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα για μία εβδομάδα παρήγαγαν τη μισή ποσότητα αντισωμάτων για την καταπολέμηση της γρίπης στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτάμισι έως οκτώμισι ώρες».

Ακόμη, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και η τακτική άσκηση υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό, λένε και οι δύο γιατροί. Ορισμένες τροφές που είναι ιδιαίτερα καλές για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι τα εσπεριδοειδή, τα αμύγδαλα (τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε), οι γλυκοπατάτες, τα φυλλώδη λαχανικά και ο ζωμός των οστών. Ο Δρ Smith προσθέτει ότι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως τα ρεβίθια και τα φασόλια, είναι επίσης εξαιρετικές για το ανοσοποιητικό.

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης ότι η τακτική άσκηση θωρακίζει την υγεία μας, και μας παρέχει προστασία από την COVID-19. «Συνιστάται να κάνετε 150 λεπτά εναλλαγών μέτριας και έντονης την εβδομάδα – δηλαδή λιγότερο από 25 λεπτά την ημέρα», λέει ο Δρ Smith. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν για μόλις 21 λεπτά την ημέρα είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σχέση τους σωματικά αδρανείς συνομηλίκους τους», λέει.

 

Scroll to Top