Οι ερευνητές που αναζητούν ενδείξεις σχετικά με το γιατί ορισμένοι τύποι καρκίνου παρουσιάζουν άνοδο στους νεότερους ενήλικες λένε ότι βρήκαν ένα ενδιαφέρον στοιχείο: μια σύνδεση με την επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση.
Η γήρανση είναι ο κύριος κίνδυνος για πολλούς τύπους καρκίνου, που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνετε τόσο πιο πιθανό είναι να διαγνωστείτε. Και όλο και περισσότερο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η ηλικία έχει να κάνει με κάτι παραπάνω από τον αριθμό των κεριών στην τούρτα. Είναι επίσης η φθορά στο σώμα, που προκαλείται από τον τρόπο ζωής, το άγχος και τα γονίδια, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως βιολογική ηλικία ενός ατόμου.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια της γήρανσης. Ωστόσο, προσβάλλει ολοένα και νεότερο πληθυσμό. Επομένως, το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καλά ανεπτυγμένη έννοια της βιολογικής γήρανσης για να την εφαρμόσουμε στη νεότερη γενιά είναι μια πραγματικά ανέγγιχτη περιοχή», δήλωσε η Δρ. Yin Cao, ανώτερη συγγραφέας της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο.
Παράγοντες βιολογικής γήρανσης
Η Δρ. Cao και η ομάδα της εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 148.724 ατόμων ηλικίας 37 έως 54 ετών που συμμετέχουν στο μεγάλο μητρώο δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank. Εντόπισαν εννέα δείκτες με βάση το αίμα που έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με τη βιολογική ηλικία:
- Αλβουμίνη: Μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ και που μειώνεται με την ηλικία
- Κρεατινίνη: Ένα άχρηστο προϊόν στο αίμα που παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών και τη διάσπαση του μυϊκού ιστού, που αποτελεί μέτρο της νεφρικής λειτουργίας. Τα χαμηλότερα επίπεδα συσχετίζονται με καλύτερη μακροζωία.
- Γλυκόζη: Με την ηλικία, το σάκχαρο στο αίμα παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα γεύματα.
- C-αντιδρώσα πρωτεΐνη: Παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή. Τα σχετικά υψηλότερα επίπεδα αντιστοιχούν σε ταχύτερη γήρανση.
- Ποσοστό λεμφοκυττάρων: Η συγκέντρωση αυτών των λευκών αιμοσφαιρίων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τείνει να μειώνεται με την ηλικία.
- Μέσος όγκος κυττάρων: Ένα μέτρο του μέσου μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποίο αυξάνεται με την ηλικία.
- Πλάτος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων: Η διαφορά μεταξύ του μεγέθους των μικρότερων και μεγαλύτερων ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου, η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.
- Αλκαλική φωσφατάση: Ένα ένζυμο που παράγεται κυρίως από το ήπαρ και τα οστά που τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.
- Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων: Οι αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων στο υψηλό όριο του φυσιολογικού εύρους στο αίμα μπορεί να αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη γήρανση.
Αυτές οι εννέα τιμές στη συνέχεια συνδέθηκαν σε έναν αλγόριθμο που ονομάζεται PhenoAge που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας κάθε ατόμου. Οι ερευνητές προσδιόρισαν την επιταχυνόμενη γήρανση συγκρίνοντας τις βιολογικές ηλικίες των ανθρώπων με τις χρονολογικές τους ηλικίες.
Στη συνέχεια έλεγξαν τα μητρώα καρκίνου για να δουν πόσοι στην ομάδα είχαν διαγνωστεί με πρώιμους καρκίνους, τους οποίους οι ερευνητές όρισαν ως καρκίνους που εμφανίζονταν πριν από την ηλικία των 55 ετών. Υπήρχαν σχεδόν 3.200 τέτοιοι καρκίνοι που διαγνώστηκαν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1965 ή αργότερα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη γήρανση από εκείνους που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1954.
Τι θα μπορούσε να μας πει η ταχύτερη γήρανση για τον κίνδυνο καρκίνου
Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα για παράγοντες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Οι ισχυρότερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν με τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου και του εντέρου και της μήτρας.
Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν το μικρότερο ποσοστό ταχύτερης γήρανσης στο δείγμα, εκείνοι που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του πνεύμονα, περισσότερο από 60% υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικού όγκου και περισσότερο από 80% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της καρκίνου στη μήτρα.
Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί αυτοί οι τύποι καρκίνου φαινόταν να έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την επιτάχυνση της γήρανσης, αλλά ο Ruiyi Tian, ο μεταπτυχιακός φοιτητής που ηγήθηκε της έρευνας, έχει ορισμένες θεωρίες.
Ο Δρ. Tian είπε ότι είναι πιθανό οι πνεύμονες να είναι πιο ευάλωτοι στη γήρανση από άλλους τύπους ιστών, επειδή ο πνεύμονας έχει περιορισμένη ικανότητα αναγέννησης. Οι καρκίνοι του στομάχου και του εντέρου, λέει, έχουν συνδεθεί με φλεγμονές, οι οποίες αυξάνονται με τη γήρανση.
Η Δρ. Cao από την πλευρά της είπε ότι η δύναμη της έρευνας είναι ότι οι ερευνητές είδαν αυτά τα σήματα σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αλλά αναγνωρίζει ότι η μελέτη έχει επίσης περιορισμούς.
Για παράδειγμα, τα άτομα στη μελέτη δεν παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος προέρχονταν από μία μόνο εξέταση, επομένως έδωσαν μόνο μία υπόδειξη κινδύνου, η οποία μπορεί να αλλάξει. Ιδανικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να παρακολουθούν την ίδια ομάδα για χρόνια, παίρνοντας δείγματα αίματος στην πορεία για να έχουν μια πιο ακριβή τροχιά του κινδύνου τους.
«Το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε πολλαπλές συλλογές αίματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, κάτι που δεν είναι εφικτό ακόμη και σε βιοτράπεζες όπως η UK Biobank», είπε η Δρ. Cao.
Κατέληξε ότι η συσχέτιση θα πρέπει επίσης να δοκιμαστεί σε πιο διαφορετικούς πληθυσμούς, καθώς οι επιπτώσεις κοινωνικών παραγόντων που συνδέονται με τις φυλετικές διακρίσεις πρέπει επίσης να φωτιστούν καλύτερα.