Μακροζωία: Οι 3 άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Μακροζωία: Οι 3 άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Η ενίσχυση της μακροζωίας έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και διαφωνίες τα τελευταία χρόνια, αλλά η πρόοδος στην επιστημονική έρευνα συνεχίζει να δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτό το πανάρχαιο ερώτημα.

Αν και μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να αλλάξετε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας, ένας γιατρός εξήγησε τι μπορείτε να κάνετε σήμερα για να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή.

Ο Δρ. Anthony Youn, συγγραφέας του βιβλίου Younger for Life, δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο περιγράφει τρεις άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής σας.

@doctoryoun Three things to live a longer, healthier life! #youngerforlife #youngerforlifebook ♬ The Office – The Hyphenate

3 απλά βήματα για μακροζωία

  1. Ξεκουράστε το έντερό σας
  2. Κάντε προπόνηση ενδυνάμωσης
  3. Βελτιώστε τον ύπνο σας

1. Ξεκουράστε το έντερό σας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη συμβουλή του γιατρού σχετίζεται με τη διατροφή. Αλλά μην ανησυχείτε, γιατί δεν περιλαμβάνει την αποφυγή ενός συγκεκριμένου φαγητού. Αντίθετα, ο Δρ. Youn συνέστησε νηστεία.

«Επιλέγετε τακτικά να περνάτε 12 έως 16 ώρες όπου δεν τρώτε φαγητό. Αυτό θα διεγείρει τη διαδικασία της αυτοφαγίας, που είναι η ενδοκυτταρική ανανέωση», υπογράμμισε.

Ο γιατρός δεν είναι ο πρώτος ειδικός που ανέδειξε τη σχέση μεταξύ νηστείας και μακροζωίας. Η Δρ. Julia Jones, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου F-Bomb Longevity Made Easy, αποκάλυψε στο This Morning του ITV ότι το να περιμένετε να φάτε το πρωινό σας μετά τις 11 το πρωί είναι μια απλή προσαρμογή που θα μπορούσε να προσθέσει 20 χρόνια στη διάρκεια ζωής σας.

Το διατροφικό σχήμα που συνέστησε ο γιατρός είναι επίσης γνωστό ως διαλειμματική νηστεία, ή συγκεκριμένα ημερήσια νηστεία με περιορισμένο χρόνο, στην οποία τρώτε κανονικά αλλά μόνο μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών κάθε μέρα.

2. Κάντε προπόνηση ενδυνάμωσης

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι αναμφισβήτητα οι ακρογωνιαίοι λίθοι μιας υγιεινής ζωής, επομένως μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δεύτερη συμβουλή του Δρ. Youn είναι να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα.

«Κάντε τουλάχιστον αυτές τις τρεις ασκήσεις: πίεση στο στήθος, άρση βαρών στα χέρια και πίεση ποδιών. Αυτό θα λειτουργήσει στις περισσότερες από τις κύριες μυϊκές ομάδες για να σας κρατήσει ωραίους και δυνατούς».

Μην στέκεστε όμως μόνο στα λόγια του ειδικού, καθώς μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, υποστηρίζει επίσης αυτή τη συμβουλή. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η άρση βαρών που γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία τουλάχιστον κατά 41%.

3. Βελτιώστε τον ύπνο σας

Μόλις βελτιώσετε τη διατροφή σας και κινηθείτε, το τελευταίο πράγμα που σας λείπει είναι ο καλός ύπνος. Ο Δρ. Youn συνέστησε να χρησιμοποιείτε κουρτίνες συσκότισης στην κρεβατοκάμαρά σας και να μειώνετε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 20 βαθμούς Κελσίου. «Αυτά θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε περισσότερο και πιο βαθιά για μια καλύτερη ξεκούραση», πρόσθεσε.

Ο γιατρός πρόσθεσε ότι μπορείτε να βρείτε περισσότερες απλές συμβουλές σαν αυτές στο βιβλίο του Younger for Life.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top