Μεταβολικό σύνδρομο: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Έχει αναφερθεί ότι το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, με το ποσοστό να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθώς ο πληθυσμός γερνά.

Ωστόσο, ο καρδιολόγος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Chiadi E. Ndumele, υπογραμμίζει ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν μεταβολικό σύνδρομο, πόσο μάλλον τους κινδύνους του.

Αυξημένα τριγλυκερίδια: Ποιο επικίνδυνο σύνδρομο κρύβουν – 7 τρόποι να τα ρίξετε

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που συχνά συνοδεύουν ή αυξάνουν τον κίνδυνο η μία για την άλλη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του εγκεφαλικού.

Η κατάσταση μπορεί να αναγνωριστεί εάν ένας ασθενής έχει τουλάχιστον τρία από αυτά τα συμπτώματα:

  • Μεγάλη περίμετρο μέσης
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Υψηλά επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης
  • Χαμηλά επίπεδα HDL ή «καλής» χοληστερόλης

Τα καλά νέα είναι ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Μια νέα μελέτη από Ιρλανδούς βιοϊατρικούς ερευνητές υπογραμμίζει τις αλλαγές στη διατροφή που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetology & Metabolic Syndrome τον Ιούνιο του 2024 παρακολούθησε 980 Ιρλανδούς ηλικίας 60 ετών και άνω για πέντε χρόνια για να καθορίσει πώς ορισμένες διατροφικές επιλογές παίζουν ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο.

Από τους συμμετέχοντες, το 67% είχε μεταβολικό σύνδρομο όταν ξεκίνησε η μελέτη, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται στο 74% κατά την πενταετή παρακολούθηση.

Από τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν μεταβολικό σύνδρομο εκείνη την περίοδο, οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς κοινούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης συγκέντρωσης τριγλυκεριδίων και της περιφέρειας μέσης.

Αναγνώρισαν επίσης ότι η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου καθώς και τις σχετικές καταστάσεις.

Ποια συστατικά μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και κατανάλωναν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη που προέρχονται από φυτικές πηγές όπως το ελαιόλαδο), είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας και υπέρτασης.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ποιότητα της πρωτεΐνης που έτρωγαν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία PDCAAS (protein digestibility–corrected amino acid score), η οποία συγκρίνει τη σύνθεση αμινοξέων ενός τροφίμου με αυτό που απαιτεί το σώμα μας.

Παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο κατανάλωναν λιγότερες πρωτεϊνούχες τροφές «υψηλής ποιότητας», όπως κρέας, γαλακτοκομικά και προϊόντα σόγιας, και περισσότερες «χαμηλής ποιότητας» πρωτεϊνούχες τροφές, όπως ψωμί και γλυκά.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Ndumele, η κατανόηση του πόσο συχνό και σοβαρό είναι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα προς τον έλεγχο της υγείας σας. Ενσωματώνοντας περισσότερα υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα στη διατροφή σας, θα μειώσετε τον κίνδυνο μιας σειράς σχετικών προβλημάτων υγείας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top