Πώς να κάψετε 500 θερμίδες καθαρίζοντας το σπίτι σας – Με ελάχιστη προσπάθεια

θερμίδες στο καθάρισμα

Το να στριμώχνετε μια προπόνηση στο φορτωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δουλειά, φροντίδα των παιδιών και καθαριότητα στο σπίτι μπορεί να είναι πρόκληση. Αλλά αν γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε ενώ ταυτόχρονα χάνετε θερμίδες, μπορείτε να πετύχετε το δύο σε ένα!

Δεν πρόκειται για… επιστημονική φαντασία. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν κάνετε δραστηριότητες τις οποίες οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «ακούσια άσκηση ή NEAT», που σημαίνει θερμογένεση χωρίς άσκηση δραστηριότητας.

Η πιο δημοφιλής μορφή είναι να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, αλλά πολλές ακόμη μορφές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε επαρκείς θερμίδες για να παραμείνετε υγιείς, παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι δουλειές του σπιτιού καίνε θερμίδες!

Ενώ τακτοποιείτε το σπίτι σας, υπάρχουν δύο τρόποι για να μετατρέψετε τις δραστηριότητες αυτές σε προπόνηση. Μπορείτε είτε να προσθέσετε κινήσεις τύπου γυμναστηρίου, όπως εκτάσεις ή καθίσματα, είτε απλά να είστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο κάνετε τις δουλειές και να καταβάλλετε περισσότερη σωματική προσπάθεια σε αυτές.

Ο Δρ Duston Morris, καθηγητής προαγωγής υγείας και συμπεριφοράς υγείας στο Maryland University of Integrative Health, λέει ότι η συνέπεια είναι το κλειδί: «Αν χρησιμοποιείτε τον καθαρισμό του σπιτιού ως τρόπο για να αυξήσετε την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα, κάντε το 20 έως 30 λεπτά κάθε μέρα».

Ο Δρ. Morris συνέστησε επίσης την εναλλαγή των εργασιών για την προώθηση της μυϊκής ισορροπίας. «Εστιάστε στο πλύσιμο και το ξεσκόνισμα τη μια μέρα, στο μπάνιο την άλλη και στο σκούπισμα και το σφουγγάρισμα τις επόμενες μέρες», είπε ο ειδικός μιλώντας στην Washington Post.

Ξεσκόνισμα και μπάνιο = 260 θερμίδες

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινήσετε έναν πλήρη καθαρισμό του σπιτιού με ξεσκόνισμα. Αν γίνει για μισή ώρα, ένα μέσο άτομο 80 κιλών μπορεί να κάψει 80 θερμίδες,. το ξεσκόνισμα εμπλέκει τους ώμους και τα χέρια, ιδιαίτερα σε ψηλά, δυσπρόσιτα σημεία.

Αν θέλετε να προσθέσετε μια επιπλέον πρόκληση, η personal trainer Stephanie Thomas προτείνει να προσθέσετε εκτάσεις ή καθίσματα καθώς κινείστε στο δωμάτιο. Μελέτες δείχνουν ότι καίτε περίπου οκτώ θερμίδες για κάθε λεπτό που κάνετε καθίσματα -έτσι ακόμα και σε 10 λεπτά μπορούν να κάψετε έως και 80 θερμίδες.

Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε άρσεις ποδιών ενώ ξεσκονίζετε τα ψηλά ράφια για να μετατρέψετε το καθάρισμα σε μια προπόνηση για ολόκληρο το σώμα.

Ο Δρ. Morris τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάζουν τα χέρια που χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν από δωμάτιο σε δωμάτιο για να διασφαλίσουν ότι δεν ασκείται μόνο η κυρίαρχη πλευρά.

Το τρίψιμο των δαπέδων, του ντους, της μπανιέρας, του καθρέφτη και της τουαλέτας του μπάνιου για παράδειγμα, μπορούν να σας κάνουν να ιδρώσετε. Το σφουγγάρισμα των πλακιδίων του μπάνιου για μισή ώρα θα κάψει 100 θερμίδες και θα δεσμεύσει τους μύες στα χέρια και τους ώμους. Μπορούν επίσης να προστεθούν squat και άρσεις γάμπας, ενώ τα καθίσματα θα σας προσφέρουν επιπλέον απώλεια θερμίδων.

Κουζίνα, ρούχα και σαλόνι = 290 θερμίδες

Στην κουζίνα, τα πιάτα προσφέρουν έναν εκπληκτικά αποτελεσματικό τρόπο άσκησης. Το πλύσιμο των πιάτων θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου 160 θερμίδες ανά μισή ώρα, ενώ αν διαθέτετε πλυντήριο πιάτων μπορείτε να κάψετε περίπου 105 θερμίδες όταν το γεμίζετε και το αδειάζετε για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όπως το σφουγγάρισμα και το τρίψιμο, έτσι και η μετακίνηση βαριών πιάτων θα λειτουργήσει καλά για το πάνω μέρος του σώματος. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ασκήσεις κλίσης που γίνονται στον πάγκο. Ακουμπώντας σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια, είναι ελαφρώς πιο εύκολο να γίνουν από τα παραδοσιακά push-ups.

Το πλύσιμο των ρούχων είναι μια άλλη ευκαιρία να κάνετε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε pushups όταν διπλώνετε τα ρούχα – στο κρεβάτι ή στον καναπέ για να έχετε μια κλίση. Η κ. Thomas προτείνει πέντε pushups ανάμεσα σε κάθε πέντε ρούχα που διπλώνετε.

Το πλύσιμο ρούχων μπορεί να κάψει έως και 50 θερμίδες ανά μισή ώρα, με ενέργειες όπως το κάθισμα κατά τη φόρτωση και ξεφόρτωση του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου, τη μεταφορά των ρούχων, το άπλωμα και την τοποθέτησή τους σε ντουλάπες και συρτάρια.

Ο καθαρισμός δαπέδων είναι μια άλλη μίνι προπόνηση. Η ηλεκτρική σκούπα δεσμεύει τους μύες του πυρήνα και μπορεί να κάψει 80 θερμίδες σε μισή ώρα. Τα χέρια και οι ώμοι θα δεσμευτούν επίσης. Αν αλλάξετε τη θέση του χεριού στη σφουγγαρίστρα ή τη σκούπα, θα στοχεύσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Η μετακίνηση μεγαλύτερων αντικειμένων, όπως καναπέδες, κρεβάτια και τραπεζάκια σαλονιού, όχι μόνο θα δεσμεύσει τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους, το στήθος και την πλάτη, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα ξεχάσετε τη σκόνη που κρύβεται από κάτω.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top