Νέα μελέτη αποκαλύπτει πιθανή θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Μια σημαντική μελέτη εντόπισε έναν σημαντικό παράγοντα που εμπλέκεται στην μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία.

Επικεφαλής της καινοτόμου μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental & Molecular Medicine, ήταν ο καθηγητής Jang Hyun Choi και ο καθηγητή Sung Ho Park από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του UNIST.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η Thrap3, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με υποδοχείς θυρεοειδικών ορμονών, παίζει σημαντικό ρόλο επιδειώνοντας τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Αυτό γίνεται αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της ενεργοποιημένης από μονοφωσφορική αδενοσίνη πρωτεϊνικής κινάσης (AMPK), ενός βασικού ρυθμιστή του μεταβολισμού του λίπους στο ήπαρ

Στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος περιλαμβάνονται διάφορες μεταβολικές ασθένειες όπως η λιπώδης ηπατίτιδα και η κίρρωση που προκύπτουν από την υπερβολική συσσώρευση λίπους.

Παρά τον επιπολασμό της, οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν περιοριστεί. Ωστόσο, αυτή η πρωτοποριακή έρευνα ρίχνει φως σε πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες για την σχέση της πρωτεΐνης Thrap3 με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Μέσω πειραμάτων σε ζώα που διεξήχθησαν σε αρουραίους, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι το Thrap3 συνδέεται άμεσα με την AMPK εντός του ήπατος.

Αυτή η αλληλεπίδραση εμποδίζει την AMPK να μετατοπιστεί από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα και βλάπτει την αυτοφαγία -μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Φωτογραφία: Experimental & Molecular Medicine

Ουσιαστικά, η αναστολή της έκφρασης Thrap3 αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη οδό για την αποτελεσματική θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

«Αντιμετωπίσαμε σημαντικές προκλήσεις κατά την ανάπτυξη στρατηγικών θεραπείας για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Ωστόσο, η ανακάλυψη του γονιδίου Thrap3 μας παρέχει μια αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης», σχολίασε ο καθηγητής Choi.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι η καταστολή της έκφρασης Thrap3 βελτιώνει αποτελεσματικά τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα -μια φλεγμονώδη ασθένεια που προέρχεται από το λιπώδες ήπαρ.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top