Νεφρά: 6 δυνητικά επικίνδυνα φυτικά συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη

φυτικά συμπληρώματα

Τα φυτικά συμπληρώματα θεωρούνται συχνά ως φυσικοί και ωφέλιμοι τρόποι για την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα, όπως τα φυτικά, για να βελτιώσουν την υγεία τους, να διαχειριστούν χρόνιες παθήσεις ή να ενισχύσουν τη συνολική τους ζωτικότητα.

Η γοητεία της χρήσης φυτικών θεραπειών, βασισμένη σε αιώνες παραδοσιακής ιατρικής, είναι ισχυρή. Συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς για φλεγμονές, το τζίνσενγκ για ενέργεια και η εχινάκεια για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού είναι δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των ατόμων που έχουν επίγνωση της υγείας τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι όλα τα συμπληρώματα ίδια. Πολλοί συνοδεύονται από κρυφούς κινδύνους και η φυσική προέλευση δεν ισοδυναμεί πάντα με ασφάλεια.

Τα 6 κοινά συμπληρώματα που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με ειδικούς – Ωφελούν οι πολυβιταμίνες;

Παρά τα πιθανά οφέλη τους, ορισμένα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα ή υπερβολικά. Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα φυτικά συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε αυστηρές δοκιμές και ρυθμίσεις από τον FDA και άλλους οργανισμούς υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητά τους μπορεί να ποικίλλουν ευρέως.

Αυτή η έλλειψη επίβλεψης μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς μολυσματικές ουσίες ή σε ασυνεπή δοσολογία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα με ορισμένα φυτικά συμπληρώματα είναι η δυνατότητά τους να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά.

Τα νεφρά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα των τοξινών από το σώμα και οποιαδήποτε ουσία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για να ρίξει λίγο φως σε μερικά δυνητικά επικίνδυνα φυτικά συμπληρώματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά σας, ο Δρ. Rimas Geiga παρουσίασε στο She Finds έξι επιλογές με τις οποίες πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Τα 6 φυτικά συμπληρώματα που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας

  1. Βότανα που περιέχουν αριστολοχικό οξύ
  2. Εφέδρα
  3. Cascara Sagrada
  4. Ρίζα γλυκόριζας
  5. Comfrey
  6. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

1. Βότανα που περιέχουν αριστολοχικό οξύ

Ορισμένα βότανα, όπως το είδος Aristolochia (π.χ. βαλσαμόχορτο), περιέχουν αριστολοχικό οξύ, μια ένωση γνωστή για τις νεφροτοξικές (βλαβερές για τα νεφρά) ιδιότητές της. «Το αριστολοχικό οξύ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νεφρική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ίνωσης και ακόμη και της νεφρικής ανεπάρκειας», δηλώνει ο Δρ. Geiga.

Πέτρες στα νεφρά: Για ποιο λόγο το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος – Πώς θα προφυλαχθούμε

Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, αποφύγετε τυχόν βότανα που περιέχουν αριστολοχικό οξύ. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ ή ο μαϊντανός, που προσφέρουν παρόμοια οφέλη χωρίς να αποτελούν απειλή για τα νεφρά σας.

2. Εφέδρα

Η εφέδρα, που χρησιμοποιείται συνήθως για απώλεια βάρους και ενίσχυση της ενέργειας, περιέχει αλκαλοειδή εφεδρίνης που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες νεφρικές παθήσεις ή υπέρταση.

«Η εφέδρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για όσους έχουν υπάρχοντα προβλήματα στα νεφρά», προειδοποιεί ο Δρ. Geiga. Μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά σας, μεταξύ άλλων κινδύνων. Για ασφαλέστερη ενεργειακή υποστήριξη, σκεφτείτε το guarana ή συμβουλευτείτε έναν γιατρό για εξατομικευμένες συστάσεις.

3. Cascara Sagrada

Ττο Cascara sagrada συχνά χρησιμοποιείται ως καθαρτικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας με παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση, καταπονώντας τα νεφρά με την πάροδο του χρόνου.

«Η υπερβολική χρήση του Cascara sagrada μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών λόγω αφυδάτωσης και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών», σημειώνει ο ειδικός. Για να υποστηρίξετε την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία των νεφρών, επιλέξτε πιο ήπια καθαρτικά όπως τον φλοιό ψυλλίου ή ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

4. Ρίζα γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να προκαλέσει μείωση του καλίου και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας δυνητικά σε νεφρική βλάβη ή επιδείνωση των υφιστάμενων παθήσεων των νεφρών.

«Η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των νεφρών λόγω της επίδρασής της στα επίπεδα καλίου και την αρτηριακή πίεση», προειδοποιεί ο Δρ. Geiga. Για την υγεία του πεπτικού συστήματος, εξετάστε εναλλακτικές λύσεις όπως το τσάι με χαμομήλι ή μάραθο, που μπορούν να ηρεμήσουν το στομάχι χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με τη ρίζα γλυκόριζας.

5. Comfrey

Το Comfrey περιέχει αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης που είναι τοξικά για το ήπαρ και μπορούν επίσης να βλάψουν τα νεφρά. «Η παρατεταμένη χρήση ή οι υψηλές δόσεις comfrey μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και τοξικότητα στα νεφρά», εξηγεί ο Δρ. Geiga. Αντί για comfrey, εξερευνήστε εναλλακτικές λύσεις όπως το χαμομήλι ή η καλέντουλα, που προσφέρουν καταπραϋντικές ιδιότητες χωρίς τον κίνδυνο βλάβης στο συκώτι ή στα νεφρά.

6. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Αν και γενικά είναι ασφαλές και ωφέλιμο σε μέτριες ποσότητες, οι υψηλές δόσεις εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και νεφρική βλάβη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης κατεχινών.

«Απολαύστε το παρασκευασμένο πράσινο τσάι με μέτρο για να αποκομίσετε τα αντιοξειδωτικά του οφέλη χωρίς τους συγκεντρωμένους κινδύνους που σχετίζονται με τα εκχυλίσματα», συμβουλεύει ο ειδικός. Το μέτρο είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι επωφελείστε από το πράσινο τσάι χωρίς να βλάπτετε τα νεφρά σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top