Πέτρες στα νεφρά: Για ποιο λόγο το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος – Πώς θα προφυλαχθούμε

πέτρες στα νεφρά

Οι άνθρωποι που δεν παραμένουν σωστά ενυδατωμένοι τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνονται, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά. Τι πρέπει να προσέξετε.

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν τα μέταλλα από τα ούρα κρυσταλλώνονται σε μια μικρή πέτρα ή μάζα που μοιάζει με βότσαλο. Αυτές οι πέτρες μπορεί να σφηνωθούν στον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη.

Οι πέτρες προκαλούν μερικές φορές απόφραξη που δυσχεραίνει την ούρηση και προκαλεί οξύ πόνο στο πλάι ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Ορισμένες πέτρες περνούν από μόνες τους και προκαλούν ελάχιστη ή καθόλου ενόχληση.

«Το καλοκαίρι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης πέτρας στα νεφρά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι άνθρωποι δεν παραμένουν ενυδατωμένοι» ανέφερε στο USATODAY ο Δρ Ivan Porter, νεφρολόγος στην Κλινική Mayo στη Φλόριντα.

Όταν κάνει ζέστη και οι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο αλλά δεν πίνουν αρκετό νερό ή άλλα υγρά, αυτές οι συνθήκες «μπορούν οπωσδήποτε να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για σχηματισμό λίθων», δήλωσε ο Δρ Porter.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Kidney Diseases ανέφερε ότι οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης για πέτρες στα νεφρά, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλες νεφρικές βλάβες αυξάνονται κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, ιδίως κατά τους «μεταβατικούς» μήνες του Μαΐου, όταν ο καιρός θερμαίνεται, και του Σεπτεμβρίου, καθώς το καλοκαίρι υποχωρεί.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πιθανότατα δεν είναι προετοιμασμένοι όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, δήλωσε ο Δρ Shao Lin, καθηγητής δημόσιας υγείας στο University at Albany στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα υπάρχει όταν οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο, δεν πίνουν αρκετό νερό ή δεν ανοίγουν το κλιματιστικό τους όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

«Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στον καυτό καιρό του Μαΐου», δήλωσε ο Δρ Lin. «Οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι γι’ αυτό» είπε.

Πέρα από τον αυξημένο κίνδυνο λόγω της ζέστης και της έλλειψης ενυδάτωσης, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση της πέτρας στα νεφρά.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ είδαμε κάποιες ασθένειες να μειώνονται ή να επιβραδύνονται, οι πέτρες στα νεφρά δεν μειώθηκαν. Συνέχισαν να αυξάνονται» δήλωσε ο Δρ Timothy Averch, ουρολόγος στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.

Ο Δρ Averch δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών της πέτρας στα νεφρά, αλλά, όπως είπε, η διατροφή είναι επίσης πιθανότατα μια σημαντική εξήγηση.

«Αυτό που τρώμε δεν είναι σούπερ υγιεινό όσον αφορά τις πέτρες στα νεφρά, και ακόμη και μερικά από τα πράγματα που θεωρούμε υγιεινά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά» δήλωσε ο Δρ Averch.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά

Το πιο σημαντικό είναι να πίνετε άφθονο νερό ή άλλα υγρά με κιτρικό άλας, όπως λεμονάδα ή χυμό λεμονιού, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, δήλωσε ο Δρ Averch. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιείτε την πρόσληψη ποτών που μπορεί να αφυδατώσουν, όπως ο καφές και το αλκοόλ.

Οι γιατροί συνιστούν επίσης να αποφεύγετε τα τρόφιμα με πολύ νάτριο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά γεμάτα με νάτριο και πρέπει να αποφεύγονται, δήλωσε ο Δρ Porter.

«Η πλειονότητα του αλατιού που λαμβάνουμε σε μια κανονική διατροφή δεν προέρχεται από την αλατιέρα», δήλωσε ο Δρ Porter. Προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από τα τρόφιμα που αγοράζετε σε κονσέρβα ή σε σακουλάκι.

Παράλληλα οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Δρ Averch, θα πρέπει να αποφεύγουν δίαιτες με υπερβολική ποσότητα ζωϊκών πρωτεϊνών και λιπών. Ο ίδιος επικαλέστηκε μια ιταλική μελέτη που έδειξε ότι δίαιτες πλούσιες σε ζωϊκές πρωτεΐνες οδηγούν σε υπερασβεστιαιμία, ή υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στο αίμα.

Οι ερευνητές έχουν επίσης καταρρίψει κάποιους μύθους. Πριν από μερικές δεκαετίες, οι άνθρωποι ενημερώνονταν ότι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από πέτρες στα νεφρά αν έπιναν πολύ γάλα ή κατανάλωναν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί ή γιαούρτι.

Αλλά τελικά οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα – μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου πέτρας στα νεφρά που ονομάζεται πέτρα οξαλικού ασβεστίου.

«Όσοι αύξησαν την πρόσληψη γαλακτοκομικών με τυρί, γάλα, γιαούρτι, αυτοί οι ασθενείς είχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για πέτρες» δήλωσε ο Δρ Porter.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο, είπε.

«Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο είναι καλή. Τα συμπληρώματα ασβεστίου, όχι τόσο καλά» δήλωσε ο Δρ Porter.

Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα πέτρας στα νεφρά

Τα άτομα με πέτρες στα νεφρά μπορεί να αναγνωρίσουν αρχικά έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο πλάι που ακτινοβολεί προς τα κάτω στη βουβωνική χώρα. Άλλοι έχουν περιγράψει έναν πιο γενικό πόνο ή στομαχόπονο που δεν υποχωρεί.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, καθώς και ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη.

Καλό είναι μόλις εμφανίσετε τα συμπτώματα να απευθυνθείτε σε ιατρό ο οποίος θα σας υποβάλει σε εξετάσεις για να ελέγξει αν έχετε πέτρα και να προσδιορίσει το μέγεθος της πέτρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες πέτρες φεύγουν μόνες τους, ενώ κάποιες πρέπει να αφαιρεθούν με επέμβαση.

Scroll to Top