Νευραλγία του τριδύμου: Ο χειρότερος πόνος που μπορεί να υπάρχει – Ασθενής περιγράφει πώς τον αντιμετώπισε

νευραλγία του τριδύμου
  • Ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια περιγράφει τον πόνο που του προκαλούσε η νευραλγία του τριδύμου.
  • Ένα αιμοφόρο αγγείο δίπλα στον εγκέφαλο πιέζει το νεύρο του τριδύμου.
  • Περίπου πέντε άτομα ανά 100.000 θα αναπτύξουν την πάθηση.
  • Οποιοσδήποτε με ανεξήγητο πόνο στο πρόσωπο πρέπει να εξετάσει τη νευραλγία του τριδύμου.

Ο πόνος είναι ένα από τα δυσκολότερα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και ο πόνος στο πρόσωπο είναι πραγματικά αφόρητος. Ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια περιγράφει λεπτομερώς το μακρύ ταξίδι του προς την ανακούφιση του πόνου που του προκαλούσε η νευραλγία του τριδύμου.

«Ο πόνος αρχικά εμφανίστηκε ως μούδιασμα στη γλώσσα μου», εξηγεί ο Donald Carlton. Σε λίγη ώρα, μεταφέρθηκε στο πρόσωπό του. «Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρεις πότε θα έρθει ούτε πότε θα φύγει. Μερικές φορές ένιωθα σαν να με τρυπούν στο πρόσωπο με βελόνες. Άλλες φορές με έπιανε απλώς μια κράμπα στο πρόσωπό μου», θυμάται ο Carlton.

Τι είναι η νευραλγία του τριδύμου από την οποία έπασχε ο ασθενής

Αφού πέρασε καιρός χωρίς να λάβει κάποια σαφή απάντηση για την αιτία του πόνου του από γιατρούς και οδοντιάτρους, ο Carlton βρήκε έναν νευρολόγο που του είπε ότι ήταν νευραλγία του τριδύμου.

«Ένας από τους χειρότερους πιθανούς πόνους στο ανθρώπινο σώμα. Σε πολλές περιπτώσεις νευραλγίας του τριδύμου, βλέπουμε ένα αιμοφόρο αγγείο δίπλα στον εγκέφαλο να πιέζει το νεύρο του τριδύμου», λέει ο νευροχειρουργός Δρ. Willard Kasoff του Temple Health.

Αυτό το νεύρο μεταφέρει την αίσθηση από και προς το μπροστινό μέρος του προσώπου. Περίπου πέντε άτομα ανά 100.000 θα αναπτύξουν την πάθηση. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι έχουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά, αλλά είναι αρκετά συχνό σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι τρεις επιλογές θεραπείες για τη νευραλγία του τριδύμου

«Για πολλούς ασθενείς, η φαρμακευτική αγωγή θα είναι αρκετή», σημειώνει ο Δρ. Kasoff. Αλλά μετά από περίπου έξι χρόνια, ο Carlton αποφάσισε ότι χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.

Έτσι επισκέφθηκε τον Δρ. Kasoff, ο οποίος τού παρουσίασε τρεις χειρουργικές επιλογές. Η πρώτη ήταν ανοιχτό χειρουργείο. Η δεύτερη ήταν μια λιγότερο επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί βελόνα για να φτάσει στη βάση του κρανίου. Η τρίτη, ακόμη λιγότερο επεμβατική, εστιάζει ακτινοβολία στο νεύρο.

«Δυστυχώς, όσο πιο επεμβατική τόσο πιο αποτελεσματική είναι η μέθοδος», σημειώνει ο Δρ. Kasoff. Ο Carlton επέλεξε την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, μια διαδικασία 12 ωρών.

«Ουσιαστικά έβαλαν μαξιλάρια μεταξύ του τριδύμου νεύρου και του αιμοφόρου αγγείου μου», λέει. Όταν ξύπνησε μετά την επέμβαση, «ο πόνος είχε φύγει και έκτοτε δεν είχα υποτροπή. Μέσα σε 3 εβδομάδες γύρισα στη δουλειά μέσα και περπατούσα 5 χιλιόμετρα», λέει.

«Ο Δρ. Kasoff λέει ότι αν φτάσω στον ένα χρόνο χωρίς άλλο πόνο, θα θεραπευτώ», λέει ο Carlton, ανυπομονώντας για εκείνη την πρώτη επέτειο στις 23 Οκτωβρίου. «Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών θεραπεύονται με μία χειρουργική επέμβαση», λέει με τη σειρά του ο γιατρός.

Ο ειδικός καταλήγει τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε με ανεξήγητο πόνο στο πρόσωπο πρέπει να εξετάσει τη νευραλγία του τριδύμου και να αναζητήσει ένα ιατρικό κέντρο που ειδικεύεται στον πόνο στο πρόσωπο, ώστε να είναι διαθέσιμες όλες οι επιλογές.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top