Νύχια: 6 σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας

νύχια

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα. Εάν υπάρχει πρόβλημα ή ζημιά σε μια περιοχή, μπορεί να έχει μόνιμο και εκτεταμένο αντίκτυπο. Μερικές φορές τα συμπτώματα ιατρικών προβλημάτων μπορεί επομένως να εμφανιστούν στα πιο απίθανα μέρη.

Τα νύχια είναι ένα τέτοιο μέρος με τους οργανισμούς υγείας να προειδοποιούν ότι μπορούν να αποκαλύψουν μια σειρά από θέματα υγείας, μερικά πιο σοβαρά από άλλα.

Έχοντας αυτό κατά νου, τρεις ειδικοί μίλησαν στην Express.co.uk για ορισμένες αλλαγές στα νύχια σας που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν έξι προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

6 σημάδια στα νύχια που δεν πρέπει να αγνοείτε

 1. Οι γραμμές του Beau
 2. Νύχια του Terry
 3. Οριζόντιες γραμμές στα νύχια
 4. Λευκές κηλίδες
 5. Εύθραυστα νύχια
 6. Κίτρινα και εύθραυστα νύχια

1. Οι γραμμές του Beau

Οι γραμμές του Beau είναι οριζόντιες ραβδώσεις ή βαθουλώματα σε ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας. Η Δρ. Anita Takwale, σύμβουλος δερματολόγος και ειδικός σε διαταραχές νυχιών στο Stratum Clinics, προειδοποίησε: «Μπορεί να εμφανιστούν όταν η ανάπτυξη στην περιοχή κάτω από την επιδερμίδα διακόπτεται από τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια».

Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν:

 • COVID 19
 • Έμφραγμα
 • Υψηλός πυρετός
 • Ιλαρά
 • Παρωτίτιδα
 • Πνευμονία
 • Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

2. Νύχια του Terry

Στην κατάσταση που είναι γνωστή ως «νύχια του Terry», το μεγαλύτερο μέρος του νυχιού φαίνεται λευκό, αλλά υπάρχει και μια ροζ-κόκκινη λωρίδα στην κορυφή.

«Συχνά, η κατάσταση μπορεί να αντιπροσωπεύει χρόνιες παθήσεις όπως η ηπατική ανεπάρκεια ή ο διαβήτης. Μερικές φορές, είναι σημάδι γήρανσης. Εάν έχετε τέτοιες ενδείξεις, επισκεφτείτε έναν γιατρό για αξιολόγηση και θεραπεία», επεσήμανε η Δρ. Takwale.

3. Οριζόντιες γραμμές στα νύχια

Οι γραμμές που πηγαίνουν κατά μήκος του νυχιού και όχι κάθετα, όπως οι γραμμές του Beau, μπορεί να οφείλονται σε τραύμα που προκλήθηκε στις πτυχές των νυχιών.

«Οι άλλες αιτίες εάν σχετίζονται με αλλαγές του δέρματος μπορεί να είναι δευτερογενείς σε φλεγμονώδεις διαταραχές όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση ή λοιμώξεις όπως η παρονυχία που μπορεί να δημιουργήσουν εγκάρσιες ραβδώσεις», είπε η Δρ. Takwale.

«Αποφύγετε τα επαναλαμβανόμενα τραύματα. Ζητήστε ιατρική γνώμη εάν υπάρχουν αλλαγές σε άλλα σημεία του δέρματος», πρόσθεσε η ειδικός.

4. Λευκές κηλίδες

Σύμφωνα με την Δρ. Takwale, οι λευκές κηλίδες -που συνήθως ονομάζονται λευκονυχία– μπορεί να είναι ακίνδυνες αν εμφανιστούν μόνο περιστασιακά.

«Δεν υποδηλώνουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις. Εάν είναι σε πολλά νύχια, μπορεί να οφείλονται σε υπερβολικό μανικιούρ, χρήση τεχνητών νυχιών ή άλλες θεραπείες νυχιών. Τα περιστασιακά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν λευκές κηλίδες ως παρενέργεια ή μπορεί να αποτελούν μέρος άλλων σημείων και συμπτωμάτων που σχετίζονται με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα», σημείωσε η ειδικός.

«Αν σχετίζονται με εξωτερικές αιτίες, οι λευκές κηλίδες θα αναπτυχθούν καθώς αυξάνεται το μέγεθος του νυχιού. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφύγετε εξωτερικούς παράγοντες και εάν υπάρχουν άλλα σημεία και συμπτώματα, ζητήστε τη γνώμη ειδικού», συμπλήρωσε.

5. Εύθραυστα νύχια

Τα εύθραυστα νύχια συχνά συνδέονται με τη γήρανση, καθώς γίνονται πιο εύθραυστα καθώς γερνάμε. Ο γιατρός Paul Ettlinger από το The London General Practice, είπε: «Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που γίνονται πιο εύθραυστα και σπάνε πιο εύκολα».

«Αυτές περιλαμβάνουν διατροφικές ελλείψεις όπως η έλλειψη σιδήρου, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β και η γενικά κακή διατροφή. Διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία και η ανορεξία μπορεί επίσης να αυξήσουν το σπάσιμο των νυχιών», πρόσθεσε ο ειδικός και συνέχισε:

«Το εύκολο σπάσιμο των νυχιών μπορεί επίσης να είναι ένα κοινό σύμπτωμα για όσους υποφέρουν από ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Raynaud, καθώς δεν θα έχουν αρκετή ροή αίματος στα δάχτυλά τους και έτσι αυτό το σημείο μπορεί να είναι επώδυνο. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης φλεγμονώδους κατάστασης όπως η αυτοάνοση ψωρίαση ή ο ομαλός λειχήνας».

Όσοι έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς, ειδικά έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή, μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αλλαγές και ότι γίνονται εύθραυστα, σύμφωνα με τον Δρ. Ettlinger .

6. Κίτρινα και εύθραυστα νύχια

Ο φαρμακοποιός του Chemist Click, Abbas Kanani, εξήγησε: «Τα κιτρινωπά εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου διαβήτη. Μπορεί να είναι σημάδι μιας λοίμωξης των νυχιών που ονομάζεται ονυχομυκητίαση, την οποία τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν. Προκαλείται από τη διάσπαση του σακχάρου που επηρεάζει το κολλαγόνο σε αυτό το σημείο».

Όλο Υγεία

Scroll to Top