Ο ιδρυτής της κλινικής του Κλίβελαντ περιγράφει πως διατηρεί κοιλιακούς και γυμνασμένο σώμα στα 63 του χρόνια

γυμνασμένο σώμα, κοιλιακούς

Είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο πρόγραμμα φυσικής του κατάστασης. Ο 63χρονος ιδρυτής του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής της Κλινικής του Κλίβελαντ μοιράζεται τα μυστικά του που τον βοηθούν να παραμένει σε άριστη φυσική κατάσταση και να έχει γυμνασμένο σώμα σε αυτή την ηλικία.

Ο 63 περιγράφει πώς διατηρεί ένα τόσο γυμνασμένο σώμα και σμιλεμένους κοιλιακούς στη μέση ηλικία. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να παρακμάζουμε καθώς μεγαλώνουμε, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε», λέει ο Δρ Mark Hyman στο GQ, συγκρίνοντας την ανθρώπινη ανατομία με αυτή ενός αλόγου κούρσας του ιπποδρόμου αξίας «εκατομμυρίων δολαρίων», λέει ο Mark.

Ωστόσο, έσπευσε να παραδεχτεί ότι δεν προσφέρουμε όλοι την ίδια φροντίδα στο σώμα μας: «Δεν φροντίζουμε όλοι το σώμα μας. Το ταΐζουμε με κάθε είδους junk food. Τρώμε πατάτες, πρόχειρο φαγητό και ζάχαρη χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες στον οργανισμό μας ή το πώς θα νιώθουμε καθώς μεγαλώνουμε», είπε.

Με την ελπίδα να γεράσει όσο πιο ομαλά γίνεται, ο Hyman ξεκινάει στις 6:30 π.μ. τη μέρα του με ένα λίτρο νερού με ηλεκτρολύτες πριν κάνει κάποια προπόνηση με αντιστάσεις.

Στη συνέχεια, παίρνει μια φόρμουλα την ενίσχυση της «υγιούς γήρανσης», όπως την αποκαλεί,  που αποτελείται από σχεδόν 50 γραμμάρια ορού γάλακτος κατσίκας, κρεατίνη και άλλα ενισχυτικά ενέργειας.

«Επίσης, βάζω προβιοτικά στο σέικ μου, μανιτάρια, μερικά κατεψυγμένα μούρα, ίσως και λίγο γάλα μακαντέμια. Αυτό είναι το πρωινό μου και συνήθως με κρατάει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα», λέει.

γυμνασμένο σώμα
drsteven.com

Ακολουθεί την «πλούσια σε φυτικές τροφές» δίαιτα Pegan που δεν πρέπει να συγχέεται με έναν αυστηρά χορτοφαγικό τρόπο ζωής. «Ένα μεσημεριανό μου γεύμα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη σαλάτα με αβοκάντο, ρόκα και καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας ή κουκουνάρι», είπε ο Χάιμαν.

«Συνήθως προσθέτω μια κονσέρβα άγριο σολομό, μια κονσέρβα σκουμπρί ή μια-δυο σαρδέλες στο πλάι, ντομάτες, ελιές και ελαιόλαδο. Την αποκαλώ «λιπαρή σαλάτα», γιατί έχει πολλά καλά λιπαρά. Τρώω τροφές με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λίγο άμυλο και ζάχαρη», λέει.

Πέρα από το ότι τον βοηθάει να παραμένει υγιής, ο Hyman ανακάλυψε ότι αυτός ο τρόπος ζωής τον έχει, επίσης, βοηθήσει να αντιστέκεται στους πειρασμούς για τα πρόχειρα φαγητά ή τα γλυκά. «Είναι ενδιαφέρον, όταν η διατροφή σου είναι ισορροπημένη, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς τη θέληση σου για να αντισταθείς. Το σώμα σας λαχταρά πράγματα που είναι καλά για αυτό. Έτσι, αν περνώ από ένα κατάστημα με ένα σωρό από αυτά τα μπισκότα, κέικ και άλλα, δεν υποκύπτω στον πειρασμό.

Το κόλπο, ουσιαστικά, είναι να εστιάζεις στο να ζεις τη στιγμή, λέει ο γιατρός. «Για μένα, δεν είναι το θέμα μου να ζήσω μέχρι τα 120. Είναι να νιώθω υπέροχα τώρα», είπε.«Και η συνέπεια του να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα τώρα είναι ότι πιθανότατα θα ζήσετε μια πιο απαλλαγμένη από ασθένειες, μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή και να κάνετε την υγεία σας ίση με τη διάρκεια ζωής σας».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top