Οδοντίατρος αποκαλύπτει 3 περιπτώσεις που δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας – Οι κίνδυνοι

δόντια

Όλοι μας λένε ότι το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα βοηθά να διατηρούμε τα δόντια και το στόμα μας υγιή. Αλλά μια οδοντίατρος προειδοποιεί ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να αποφεύγεται το βούρτσισμα των δοντιών.

Η οδοντίατρος Dr Shaadi Manouchehri ανέβασε μια σχετική προειδοποίηση στο TikTok σε ένα βίντεο που έχει πλέον 11 εκατομμύρια προβολές.

 

1. Δεν πρέπει ποτέ να βουρτσίζετε όταν έχετε κάνει εμετό

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποφύγετε το πλύσιμο των δοντιών επειδή το περιεχόμενο του στομάχου είναι πολύ όξινο και το στόμα είναι σε πολύ όξινη κατάσταση, είπε η Δρ Manouchehri.

Και πρόσθεσε: «Επομένως, αν βουρτσίσετε αμέσως μετά, ουσιαστικά φθείρετε το σμάλτο τους». Περιμένετε να περάσει λίγη ώρα και βουρτσίστε τα αφού έχετε ξεπλύνει το στόμα σας από τα οξέα.

2. Δεν πρέπει ποτέ να βουρτσίζετε αμέσως μετά το πρωινό

Όταν μόλις φάτε το στόμα σας βρίσκεται σε πολύ όξινη κατάσταση. Η Δρ Manouchehri συμβούλεψε: «Έτσι, αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, τρίβετε αυτό το οξύ στα δόντια σας, το οποίο είναι ισχυρό και μπορεί να τα φθείρει».

3. Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αν μόλις φάγατε γλυκό

Περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά, είπε η Δρ Manouchehri. Η ίδια εξήγησε: «Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρως γλυκά, το στόμα τα έχει αφομοιώσει σε οξύ και αυτό το οξύ θα τρίβεται στα δόντια και θα καταστρέψει το σμάλτο».

«Γι’ αυτό, περιμένετε τουλάχιστον 60 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας», προτείνει η ειδικός για να μην θέσετε την υγεία τους σε κίνδυνο. Το NHS συμβουλεύει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για περίπου δύο λεπτά πριν πάτε για ύπνο και μια άλλη φορά κάθε μέρα. Αλλά ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες συμβουλές με βάση τη δική σας οδοντική υγεία και τις δικές σας ανάγκες.

Η οδοντίατρος συμβουλεύει περαιτέρω: «Μετά το βούρτσισμα, φτύστε την περίσσεια οδοντόκρεμα. Μην ξεπλύνετε το στόμα σας αμέσως μετά το βούρτσισμα, καθώς θα ξεπλύνει το συμπυκνωμένο φθόριο που υπάρχει στην οδοντόκρεμα που έχει απομείνει».  Το ξέπλυμα το αραιώνει και μειώνει τα προληπτικά αποτελέσματα του βουρτσίσματος, λένε οι ειδικοί.

Η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει φθόριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση αυτού αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, διαφορετικά θα ξεπλύνει το συμπυκνωμένο φθόριο της οδοντόκρεμας που έχει μείνει στα δόντια σας.

Loading Poll…

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top