Οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου δίνουν 3 εκπληκτικές συμβουλές μακροζωίας

μακροζωία

Δύο ερευνητές μακροζωίας, οι οποίοι έχουν συναντήσει πάνω από 1.000 αιωνόβιους μεταξύ τους, αποκαλύπτουν τα εκπληκτικά πράγματα που έμαθαν για να ζήσουν μια μακρά, ολοκληρωμένη ζωή από αυτούς τους superagers.

Ο Ben Meyers και ο Fabrizio Villatoro είναι μέλη της LongeviQuest, ενός οργανισμού που επικυρώνει τις ηλικίες των γηραιότερων ανθρώπων στον κόσμο και μοιράζεται τις ιστορίες τους σε μια βάση δεδομένων. Ο Meyers, διευθύνων σύμβουλος, έχει γνωρίσει περισσότερους από 1.000 αιωνόβιους μέσω της δουλειάς του με ηλικιωμένους και ο Villatoro, πρόεδρος της LongeviQuest Research στη Λατινική Αμερική, έχει επαληθεύσει προσωπικά τις ηλικίες περίπου 20 αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων (άτομα 110 ετών και άνω).

Η γενετική μπορεί να καθορίσει εάν κάποιος θα ζήσει μέχρι τα 100, αλλά παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι σχέσεις, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Ο Meyers και ο Villatoro έχουν υιοθετήσει πολλές από τις κοινές συνήθειες και νοοτροπίες που μοιράζονται οι αιωνόβιοι από όλο τον κόσμο.

Δεν αγχώνονται για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν

«Πολλοί αιωνόβιοι είναι πολύ επικεντρωμένοι σε πράγματα στα οποία έχουν τον έλεγχο, αλλά δεν αγχώνονται πολύ για πράγματα που δεν ελέγχουν», είπε ο Meyers.

Δεν ανησυχούν καν για τη μακροζωία τους. «Δεν υπάρχει ούτε ένας αιωνόβιος που να στόχευε πραγματικά να ζήσει τόσο πολύ. Είναι όλοι κάπως έκπληκτοι. Έχουν απολαύσει τη ζωή τους και είναι χαρούμενοι που είναι ακόμα εδώ», σχολίασε ο ίδιος στο Business Insider.

Αντίθετα, εστιάζουν σε ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς, όπως να περιβάλλουν τον εαυτό τους με καλούς ανθρώπους. Ο Villatoro είπε ότι οι περισσότεροι από τους αιωνόβιους που συνάντησε στη Λατινική Αμερική επικεντρώνονται στις οικογένειές τους και τη θρησκεία τους και ζουν χωρίς άγχος.

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας, για παράδειγμα να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Δούλεψαν σκληρά για όσο το δυνατόν περισσότερο

Μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής φαίνεται να είναι ευεργετική για τη μακροζωία, όπως φαίνεται στις Μπλε Ζώνες όπως η Σαρδηνία, όπου οι άνθρωποι ζουν τακτικά έως τα 100 και δίνουν προτεραιότητα στην οικογένεια έναντι της σταδιοδρομίας τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπεραιωνόβιοι δεν εργάζονται σκληρά. Οι Villatoro και Meyers είπαν ότι πολλοί από τους αιωνόβιους της Λατινικής Αμερικής με τους οποίους έχουν μιλήσει έκαναν δύσκολες σωματικά δουλειές για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Ο Meyers είπε ότι μπορεί να στραφούν σε λιγότερη σωματική εργασία όταν φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία, αλλά «εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη και μέχρι τα 100 τους χρόνια μερικές φορές».

Στην αγροτική Κολομβία, για παράδειγμα, ο Villatoro είπε ότι οι άνθρωποι εργάζονται πραγματικά σκληρά σε χειρωνακτικές δουλειές, αλλά οι ανάγκες τους καλύπτονται από τις μεγάλες οικογένειες τους όταν πρέπει να σταματήσουν.

Το παν είναι η φιλοσοφία και η απασχόληση

Παρά το γεγονός ότι δεν προσπαθούν να ζήσουν μέχρι τα 100, οι αιωνόβιοι με τους οποίους μίλησε ο Villatoro δεν έπαψαν ποτέ να είναι απασχολημένοι, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Το να διατηρείτε το σώμα και το μυαλό σας ενεργό είναι το κλειδί για τη μακροζωία και η έρευνα δείχνει ότι η ομαδική άσκηση, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη επειδή ενσωματώνει την κοινωνική επαφή και τη σωματική άσκηση. Το διάβασμα, τα παιχνίδια με λέξεις ή η παρακολούθηση εκπαιδευτικών διαλέξεων ή μαθημάτων μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

«Ακόμα κι αν δεν εργάζονται στα 100, βρίσκουν έναν τρόπο να γεμίζουν τις μέρες τους, περνώντας χρόνο στην κοινωνία ή με την οικογένεια, διαβάζοντας εφημερίδες -μια ποικιλία διαφορετικών δραστηριοτήτων. Ακόμη και όταν δεν είναι πλέον σε καλή φυσική κατάσταση, έχουν ακόμα τρόπο να τονώσουν τον εαυτό τους ψυχικά», είπε ο Villatoro για τους αιωνόβιους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top