Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω της μοναξιάς -Νέα μελέτη

άτομα με παχυσαρκία

Η θεραπεία της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να θέσει τα άτομα με παχυσαρκία σε χαμηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μοναξιά είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο, αλλά το εύρημα είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με παχυσαρκία την βιώνουν σημαντικά περισσότερο, αναφέρει η έκθεση.

«Μέχρι σήμερα, οι διατροφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής αποτελούν το κύριο επίκεντρο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ. Lu Qi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική και ψυχική υγεία για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ. Qi, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον κίνδυνο θανάτου από μοναξιά στα άτομα με παχυσαρκία

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από σχεδόν 400.000 ανθρώπους από τη UK BioBank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικό πόρο που παρακολουθεί τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα.

Όσοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες μεταξύ Μαρτίου 2006 και Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε εκείνο το διάστημα, όλες οι αιτίες θανάτου για άτομα που ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι ήταν 36% χαμηλότερες σε άτομα που ένιωθαν λιγότερο μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι, έδειξαν τα δεδομένα.

«Είναι η ώρα να ενσωματωθούν κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες σε άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής για την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης για την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία», είπε ο Δρ. Qi.

Η κοινωνική απομόνωση βρέθηκε ότι είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, από τους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη, το άγχος και τον τρόπο ζωής –που περιελάμβαναν αλκοόλ, άσκηση και διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, είπε ο Δρ Philipp Scherer, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο University of Texas, ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν τη βελτίωση της κοινωνικής απομόνωσης ως πιθανή θεραπεία για τη μείωση της θνησιμότητας.

Ένα κοινωνικό δίκτυο προάγει την υγεία

Αν και μερικές φορές δεν συζητιέται τόσο όσο η δίαιτα ή η άσκηση, η μοναξιά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας.

Οι άνθρωποι που ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από εκείνους που δεν ήταν, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουνίου 2023.

«Όλοι μπορεί να αισθανόμαστε μόνοι από καιρό σε καιρό, αλλά όταν αυτό το συναίσθημα είναι μόνιμο, μπορεί να λειτουργεί ως μια μορφή χρόνιου στρες, το οποίο είναι ανθυγιεινό», δήλωσε σε άρθρο του CNN ο Turhan Canli, καθηγητής ολοκληρωμένης νευροεπιστήμης στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

«Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι μέσω των ορμονών του στρες που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα», είπε ο Δρ. Canli, που δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα.

Η σύνδεση μεταξύ μοναξιάς και κακών αποτελεσμάτων υγείας θα μπορούσε επίσης να έγκειται στη μειωμένη πιθανότητα κοινωνικά απομονωμένων ατόμων να λάβουν ιατρική περίθαλψη ή σε συσχέτιση με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

«Σκεφτείτε να διατηρείτε ένα κοινωνικό δίκτυο όπως κάθε άλλη δραστηριότητα που προάγει την υγεία: να γυμνάζεστε τακτικά, να τρώτε καλά, να φροντίζετε τον εαυτό σας», είπε ο Δρ. Canli.

Πώς να αρχίσετε να είστε λιγότερο μόνοι

Το να έχετε πολλές επιλογές για να συνδεθείτε με ένα μεγάλο διαδικτυακό δίκτυο δεν σημαίνει πάντα ότι θα είστε λιγότερο μόνοι, δήλωσε η Rachael Benjamin, κοινωνική λειτουργός με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ακόμα κι αν κάποιος έχει πολλή αλληλεπίδραση με άλλους, είναι εύκολο να αισθάνεται μοναξιά και απομόνωση αν δεν αισθάνεται ενσωματωμένος στην κοινότητά του, πρόσθεσε.

Η κατάργηση της προκατάληψης εναντίον τους δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ένα άτομο. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να αποκτήσετε πιο ποιοτικές σχέσεις. Τι είναι μια ποιοτική σχέση; Είναι κάτι όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς πίεση και χωρίς να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος που δεν είσαι, εξηγεί η ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top