Τι είναι πιο επιβλαβές για την υγεία, το κάπνισμα ή το άτμισμα; Νέα μελέτη δίνει απαντήσεις

κάπνισμα και άτμισμα

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση μεταξύ των καπνιστών στην Αγγλία: περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς έχουν λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με τη σχετική βλάβη του ατμίσματος σε σύγκριση με το κάπνισμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open και υποστηρίχθηκε από το Cancer Research UK, ανέλυσε απαντήσεις από 28.393 καπνιστές στην Αγγλία από το 2014 έως το 2023. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν σημαντική μείωση στην αντίληψη για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων την τελευταία δεκαετία, που συμπίπτει με ένα κύμα ατμίσματος μεταξύ των νέων.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sarah Jackson από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL τόνισε τις επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων για τη δημόσια υγεία. «Οι κίνδυνοι του ατμίσματος είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς του καπνίσματος, αλλά αυτό το γεγονός δεν κοινοποιείται αποτελεσματικά», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία καθώς μπορεί να αποτρέψει τους καπνιστές από το να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις βλάβες. Επιπλέον, μπορεί να ωθήσει τους νέους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να αρχίσουν το κάπνισμα εάν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους ως συγκρίσιμους».

Η Δρ. Jackson τόνισε την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το άτμισμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους καπνιστές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα προϊόντα νικοτίνης.

Αλλαγή στην αντίληψη των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους του ατμίσματος

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Smoking Toolkit, η οποία παίρνει συνεντεύξεις από περίπου 1.700 αντιπροσωπευτικούς ενήλικες στην Αγγλία μηνιαίως. Το 2014, οι αντιλήψεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο θετικές, με το 44% των καπνιστών να τα θεωρεί λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα και μόνο το 11% να τα θεωρεί πιο επιβλαβή. Ωστόσο, μέχρι το 2023, αυτή η αντίληψη είχε αλλάξει, με το 23% να πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επιβλαβή.

Η μελέτη εντοπίζει μια απότομη πτώση στις αντιλήψεις για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, που συμπίπτει με το ξέσπασμα του EVALI στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό το ξέσπασμα, που αρχικά αποδόθηκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης, αλλά αργότερα συνδέθηκε με παράνομα προϊόντα ατμίσματος κάνναβης που περιέχουν οξική βιταμίνη Ε, συνέβαλε σε ευρέως διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Παρά τη μερική ανάκαμψη των αντιλήψεων μέχρι τα τέλη του 2020, οι ανησυχίες για το άτμισμα των νέων οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της αντίληψης από το 2021 έως το 2023, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων κάτω των 35 ετών. Συγκεκριμένα, αν και το άτμισμα είναι πιο διαδεδομένο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η πεποίθησή τους ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επιβλαβή από τα τσιγάρα αυξήθηκε.

Σημαντική ανάγκη σωστής ενημέρωσης για τους κινδύνους ατμίσματος και καπνίσματος

Ο ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής Jamie Brown από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL τόνισε τον ρόλο της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, συχνά υπερβάλλοντας όσον αφορά στους κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με το κάπνισμα. Αντίθετα, υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα, παρά τον εκπληκτικό απολογισμό που υπάρχει ετησίως», δήλωσε.

Ο καθηγητής Brown υπογράμμισε τον πιθανό αντίκτυπο των λανθασμένων αντιλήψεων στις πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας, όπως το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει σε ένα εκατομμύριο καπνιστές δωρεάν κιτ εκκίνησης ατμίσματος και υποστήριξη συμπεριφοράς για τη διακοπή της βοήθειας. «Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να παρεμποδιστεί εάν πολλοί καπνιστές είναι απρόθυμοι να δοκιμάσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα λόγω αβάσιμων πεποιθήσεων για τη βλάβη τους», προειδοποίησε.

Το NHS παρέχει διαδικτυακή καθοδήγηση που τονίζει τις έντονες διαφορές μεταξύ του καπνίσματος και του ατμίσματος. Τα τσιγάρα εκπέμπουν χιλιάδες επιβλαβείς χημικές ουσίες όταν καίγονται, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες και συμβάλλουν σε σοβαρές ασθένειες όπως οι πνευμονικές παθήσεις, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Το άτμισμα, αντίθετα, στερείται των περισσότερων από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένης της πίσσας και του μονοξειδίου του άνθρακα.

Η μελέτη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ακριβή επικοινωνία σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους από το άτμισμα και το κάπνισμα. Η αντιμετώπιση λανθασμένων αντιλήψεων είναι απαραίτητη για να δοθεί η δυνατότητα στους καπνιστές να κάνουν συνειδητές επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη δημόσια υγεία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top