Τι οδήγησε στην απομάκρυνση του διοικητή του Μεταξά-Ελέγχονται τα οικονομικά του νοσοκομείου

νοσοκομείο Μεταξά

Προδιαγεγραμμένη ήταν η παύση του διοικητή του νοσοκομείου Μεταξά, Χαράλαμπου Τουμπέκη από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς στο γραφείο του είχαν μαζευτεί πολλά αρνητικά περιστατικά, τόσο για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όσο και για οικονομικές ατασθαλίες.

Ο Χαράλαμπος Τουμπέκης ανέλαβε διοικητής  στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά τον Ιανουάριο του 2020.

Ελέγχονται τα οικονομικά του νοσοκομείου

Από τον Μάρτιο του 2022 τα οικονομικά του νοσοκομείου είχαν μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ελέγχει τα στοιχεία για συμβάσεις, αγορές και προμήθειες των τελευταίων ετών, καθώς έχει διαπιστωθεί πρακτική απευθείας αναθέσεων και υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες, χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία περί προμηθειών του Δημοσίου.

Ο διοικητής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την απευθείας ανάθεση προμήθειας τεστ κορωνοϊού, αξίας άνω των 400.000 ευρώ. χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ακύρωση χημειοθεραπειών

Τελευταίο περιστατικό που κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες αποπομπής του διοικητή ήταν η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Μεταξά που έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση και λειτουργική κατάρρευση του νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την ακύρωση χημειοθεραπειών, αλλά και  μειωμένες προμήθειες στην τροφοδοσία.

Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου προβαίνοντας σε μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με την φροντίδα των ογκολογικών ασθενών.

«Το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα».

Έθεσαν επίσης και το θέμα της σίτισης των ασθενών καθώς όπως ανέφεραν «χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς».

Βιοψία μετά από 48 μέρες

Άλλο αρνητικό περιστατικό για το νοσοκομείο ήταν το θέμα  με 52χρονη με προχωρημένο καρκίνο του μαστού που περίμενε 48 μέρες τα αποτελέσματα της βιοψίας. Η ίδια είχε μιλήσει στο oloygeia.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν ευθύνομαι εγώ για την κατάσταση και την τεράστια καθυστέρηση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μου. Εγώ θέλω να ζήσω».

Η αποπομπή

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κινήθηκε γρήγορα και χθες το βράδυ έστειλε σπίτι του το διοικητή. «Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά».

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος».

Σημειώνεται ότι η 2η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις καταγγελίες για την αναβολή θεραπειών σε καρκινοπαθείς, αλλά και την ελλιπή σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», ανέφερε ότι σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους και δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Δεν έπεισε όμως τον υπουργό Υγείας που τον έστειλε τελικά σπίτι του.

ΠΟΕΔΗΝ: Τελικά υπάρχει ελπίδα

Ικανοποίηση εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ για την εξέλιξη της υπόθεσης.

«Πασιφανής η αλλαγή στάσης του υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα οι καταγγελίες μας για νοσοκομεία που ήταν πέρα για πέρα αληθινές διαψεύδονταν από τις διοικήσεις και το υπουργείο Υγείας και σε πολλές περιπτώσεις μας υπέβαλαν μηνύσεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τώρα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αξιολογούνται, ερευνώνται οι καταγγελίες μας και αποπέμπονται οι διοικητές. Τελικά υπάρχει ελπίδα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top