Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία βρίσκονται στη λίστα πάνω από 2 χρόνια

ΝΙΜΤΣ, λοίμωξη του αναπνευστικού, Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, απογευματινά χειρουργεία, Ιπποκράτειο, claw back, Υπουργείο Υγείας, ασθενής

Τι διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ από την επικαιροποιημένη λίστα χειρουργείου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τη διαφωνία της με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή υπογραμμίζει για άλλη μια φορά η ΠΟΕΔΗΝ. Λέει ναι στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία όμως για να λειτουργήσουν απαιτείται να γίνουν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει ως παράδειγμα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος, το Ιπποκράτειο, το οποίο είναι και μεταμοσχευτικό κέντρο και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, η οποία όπως αναφέρει καθιστά ανέφικτη τη λειτουργία των απογευματινά χειρουργείων.

Τι δείχνει η λίστα χειρουργείων του Ιπποκρατείου

Η λίστα χειρουργείων που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου και έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα δείχνει ότι υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγραφεί πριν δύο χρόνια στη λίστα και τα χειρουργεία τους είναι προς προγραμματισμό, αναφέρει η Ομοσπονδία.

Το Ιπποκράτειο αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ είναι από τα νοσοκομεία που είχε αξιοποιήσει διάταξη νόμου την περίοδο της covid-19, έως 31.12.2023 και συνεργάστηκε με ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές. Έστελνε ασθενείς για τακτικά χειρουργεία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία αυτό κόστισε πολύ παραπάνω.

«Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε σε αυτές τις περιπτώσεις τις ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια (ΚΕΝ) προς 2,09 σε σχέση με το καθορισμένο ΚΕΝ. 

Και όχι μόνο αυτό. Έκαναν τη χειρουργική επέμβαση και αμέσως ο ασθενής διακομιζόνταν στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία. Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του ΚΕΝ και μάλιστα πάνω από το διπλάσιο από το καθορισμένο».

Κατάσταση χειρουργικού τομέα

  • Λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες.
  • Υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις.
  • Συνεπικουρούν το νοσοκομείο και 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία που βέβαια λείπουν από εκεί.

Οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου και οι γιατροί που μετακινούνται σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ φθάνουν μόνο για εφημερίες και έκτακτα περιστατικά. Για χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα.

«Γι’ αυτό και οι απέραντες λίστες. Εαν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα είναι σνεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43 χειρουργικές αίθουσες. Ούτε συζήτηση για απογευματινά χειρουργεία.

Εάν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top