Κέντρα Ολιστικής Φροντίδας για το Διαβήτη -Το σχέδιο του Υπουργείου υγείας

διαβήτης

Λιγότερα από 30 Διαβητολογικά Κέντρα λειτουργούν στη χώρα και αυτά υποστελεχωμένα. Το υπουργείο υγείας σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρων ολιστικής φροντίδας των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι η στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων της χώρας και η αναδιαμόρφωση της υπάρχουσας νομοθεσίας, ώστε περισσότεροι γιατροί να λάβουν εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, καλύπτοντας έτσι πιο γρήγορα τις πανελλήνιες ανάγκες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας και η Αντιπρόεδρος Α’, Γκόλφω Γεμιστού διευκρίνισαν στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πως το μεγαλύτερο μέρος των Διαβητολογικών Κέντρων της χώρας είναι υποστελεχωμένα και υπολειτουργούν, ενώ στις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη έως της Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Βόλο, Κοζάνη, Φλώρινα, Ξάνθη, κτλ. δεν υπάρχουν καθόλου Διαβητολογικά Ιατρεία.

Συνολικά, πλέον λειτουργούν με μέτρια στελέχωση λιγότερα από 30 Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία σε όλη την χώρα, ενώ σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ιατρεία Διαβητικού Ποδιού.

 

Κέντρα ολιστικής φροντίδας

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συνάντηση με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμφώνησε πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στα Διαβητολογικά Κέντρα, επεσήμανε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης Διαβητολογικών Κέντρων, αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους από όλες τις ειδικότητες που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως εξειδικευμένους ιατρούς στον Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και αγγειολόγο.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Διαβητολογικών Κέντρων σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ για την Κρήτη, σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η σωστή στελέχωση δύο Διαβητολογικών Κέντρων, ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και ένα στο Νοσοκομείο των Χανίων.

Παράλληλα, έθεσε τον προβληματισμό του αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τονίζοντας πως οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, οι οποίοι ξεπερνούν το 1.000.000, σε αριθμό, δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει από πλευράς του επικοινωνία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκ νέου μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων.

Τη δημιουργία Κέντρων ολιστικής προσέγγισης για τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, αναμεσά τους και οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, τόνισε και από το βήμα του 27ου συνεδρίου του Economist ο υπουργός υγείας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο ΕΣΥ με Κέντρα Χρονίων Παθήσεων, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να ασχοληθούν με το δευτεροβάθμιο και κυρίως, το τριτοβάθμιο επίπεδο στο έργο τους.

Μάλιστα όπως είπε, τα Κέντρα Χρονίων Παθήσεων είναι και ένα προσωπικό του στοίχημα. Έργο αυτών των Κέντρων θα είναι η παρακολούθηση των πασχόντων συνολικά.

Έφερε ως παράδειγμα τους ασθενείς με Διαβήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Ένας διαβητικός συμπολίτης μας  έχει το διαβήτη, έχει πιθανά προβλήματα όρασης, έχει πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα, έχει προβλήματα ψυχολογικά και πολλά άλλα. Άρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κέντρα με αυτήν την ολιστική προσέγγιση για να μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι καθολικά, συνολικά, για να είμαστε χρήσιμοι ως σύστημα υγείας στους ανθρώπους“.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη

Ζήτημα επίσης που απασχολεί την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα αποτελέσει τομή στα δρώμενα του υπουργείου υγείας και στην εξυπηρέτηση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας.

Ο κ. Δαραμήλας κατέστησε σαφές πως για την ορθότερη και καθολική αντιμετώπιση, οργάνωση και λύση των προβλημάτων των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη, χρειάζεται ένα οργανωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, μια πρόταση, την οποία δομημένα διαθέτει ήδη η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πασχόντων, αλλά και του Συστήματος Υγείας. Έτσι, οι σοβαρές αδυναμίες που παρατηρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χρόνια τώρα και αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη να οδηγηθούν σε οριστική λύση..

Αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού

Στην ανάγκη για επανεξέταση του σοβαρού ζητήματος της αναδιαμόρφωσης του ετήσιου προϋπολογισμού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αναφέρθηκε ο κ. Δαραμήλας.

Τόνισε ότι η επανεξέταση θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον επιπολασμό της πάθησης, ώστε να δοθεί πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Ο υπουργός σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία με δική του επίβλεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο υγείας, την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τον ΕΟΠΠΥ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που άπτονται οικονομικών ζητημάτων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top