Στην τελική ευθεία τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν τη λειτουργία τους

απογευματινά χειρουργεία

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ.

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν τη λειτουργία τους τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ, καθώς υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τις λεπτομέρειες.

Η ΚΥΑ υπογράφεται από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά. Η σχετική ανακοίνωση υπογραφής έγινε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, όπου ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι έρχεται διάταξη στο νομοσχέδιο που μπαίνει στη διαβούλευση αυτές τις ημέρες για τους γιατρούς, οι οποίοι –όπως είπε- θα μπορούν να δουλεύουν με μπλοκάκι, έξτρα από το μισθό από το ΕΣΥ.

Το ενδιαφέρον και οι δικλείδες ασφαλείας για τα απογευματινά χειρουργεία

Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων 4 χειρουργικές κλινικές από τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, «Ευαγγελισμός», «Γ.Γεννηματάς» και «Αττικόν».

Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην μετακυλήσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία.

Προϋπόθεση για να κάνει μία κλινική απογεματινά χειρουργεία είναι προηγουμένως να έχει συμπληρώσει ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα την παραγωγή των χειρουργείων που έκανε πριν από τα απογευματινά χειρουργεία και αν πέσει κάτω από αυτόν τον μέσο όρο, θα χάνει την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Ο υπουργός έχει αναφέρει ότι στην αρχή τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν διστακτικά, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι προϊόντος, του χρόνου θα γίνεται από ολοένα και περισσότερες κλινικές, και στο τέλος θα υιοθετηθεί σχεδόν από όλους από όσους μπορούν. «Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς».

Οι έξι κατηγορίες των επεμβάσεων και το κόστος

Οι επεμβάσεις θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.
• Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
• Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
• Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
• Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
• Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
• Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω 7 κατηγορίες.
• Επέμβαση Καταρράκτη 18%
• Αρθροπλαστική Γόνατος 9%
• Χολοκυστεκτομή 7%
• Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού 5%
• Αρθροπλαστική Ισχίου 5%
• Βουβωνοκήλη 4%
• Αμυγδαλεκτομή 3%

 Έρχονται και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκινάνε περίπου σε ενάμισι μήνα. Προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει την μεγαλύτερη αναμονή.

από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 ασθενείς

από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 ασθενείς

πάνω από 12 μήνες αναμονής, 26.221 ασθενείς.

Όλο Υγεία

Scroll to Top