Η θέση του ΠΙΣ για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

απογευματινά χειρουργεία, ΠΙΣ, κλινικές

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στο ΕΣΥ.

Τα απογευματινά χειρουργεία όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), ο οποίος επαναλαμβάνει τη θέση για άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και ποιότητα οι Κλινικές και τα Εργαστήρια και να αποτραπούν φαινόμενα κατάρρευσης γιατρών εν ώρα εργασίας και αναστροφής του κύματος παραίτησης γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Προσφυγή στην ΕΕ για την εξουθενωτική εργασία γιατρών

Ήδη ο ΠΙΣ έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση «για την εξουθενωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα μέγιστα εβδομαδιαία όρια, καθιστώντας ανέφικτη κάθε επιπλέον επιβάρυνση με απογευματινή εργασία, πέραν της πρωινής και των εφημεριών».

Αύξηση αποδοχών των γιατρών

Ο ΠΙΣ θέτει επίσης και θέμα αύξησης των αμοιβών των γιατρών, τονίζοντας ότι «προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι γιατροί στις επικείμενες προκηρύξεις είναι ασφαλώς η μισθολογική τους αναβάθμιση, με διπλασιασμό των καθαρών τους αποδοχών και παροχή κινήτρων, προκειμένου να στελεχωθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές και οι άγονες ειδικότητες».

Καθαρές σχέσεις ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας

«Η απόπειρα να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία των Νοσοκομείων ως ανταγωνιστές των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων με τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς, κρίνουμε ότι αποτελεί ατελέσφορη πρακτική, πολλώ δε μάλλον όταν προτάσσεται ως επιχείρημα ότι αποτελεί τον τρόπο να νομιμοποιηθεί η επονείδιστη πρακτική που αποκαλείται “φακελάκι”», τονίζει ο ΠΙΣ.

Θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρει, θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top