Απογευματινά χειρουργεία μετ΄ εμποδίων – Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ στο «κόκκινο»

ΕΣΥ, απογευματινά χειρουργεία

Το σοβαρό αντεπιχείρημα για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων είναι η έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, χειρουργικές κλινικές 4 νοσοκομείων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Οι Κλινικές είναι στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, «Ευαγγελισμός», «Γ.Γεννηματάς» και «Αττικόν».

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε ήδη ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό τη στιγμή που το Παπαγεωργίου έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα, πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα».

Προϋπόθεση για να κάνει μία κλινική απογεματινά χειρουργεία είναι προηγουμένως να έχει συμπληρώσει ανά μήνα, ανά ημέρα, ανά εβδομάδα την παραγωγή των χειρουργείων που έκανε πριν από τα απογευματινά χειρουργεία και αν πέσει κάτω από αυτόν τον μέσο όρο, θα χάνει την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Ο υπουργός έχει αναφέρει ότι στην αρχή τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν διστακτικά, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι προϊόντος, του χρόνου θα γίνεται από ολοένα και περισσότερες κλινικές, και στο τέλος θα υιοθετηθεί σχεδόν από όλους από όσους μπορούν.

«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς
Η απόφαση δεν ορίζει και δεν επιβάλλει να δημιουργήσουν όλες οι κλινικές απογευματινά χειρουργεία. «Εμείς δεν λέμε σήμερα, υποχρεούστε σε ένα μήνα να θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δίνουμε την ελευθερία, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν και αν μπορούν να τα οργανώσουν.
Αυτή είναι μια απόφαση που θα παίρνει η κλινική σε συνεργασία με την διοίκηση του κάθε νοσοκομείου. Μεταξύ τους θα ρυθμίζουν τις βάρδιες, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές και θα μοιράζονται, σε επίπεδο κλινικής, τις αμοιβές που τελικά θα αναλογούν από την δραστηριότητα των απογευματινών χειρουργείων», είχε δηλώσει ο υπουργός.

Το σοβαρό αντεπιχείρημα είναι η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ

«Στον δημόσιο διάλογο το σοβαρό αντεπιχείρημα για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων είναι η έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και πράγματι, αυτή η έλλειψη είναι μια πραγματικότητα. Άλλωστε, η προσπάθεια μας να καταστήσουμε περισσότερο ελκυστική την εργασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνεται για να καταπολεμηθεί αυτή η έλλειψη ακριβώς. Άρα, στην πραγματικότητα τα απογευματινά χειρουργεία δεν αντιπαλεύουν την έλλειψη προσωπικού. Είναι ένα μέτρο για την θεραπεία της έλλειψης προσωπικού» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις προσωπικού βρίσκονται στο κόκκινο

Τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Για να μην αναβληθούν μεταμοσχεύσεις στη Θεσσαλονίκη είναι μονόδρομος οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων και νοσηλευτών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ειδικότερα, για να μην αναβληθούν μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μετακινούνται αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές από το ΑΧΕΠΑ που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού με πολύ μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών για χειρουργείο.

«Ασφαλώς πρέπει να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις στο Ιπποκράτειο ακόμη και εαν χρειασθεί να μετακινηθεί προσωπικό από νοσοκομεία των Αθηνών» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας όμως ότι η αναγκαιότητα αυτή αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

7 αναισθησιολόγοι στο Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις 28 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν μόνο 7. Μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία 4 και φθάνουν μόνο για τα επείγοντα.
Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες στις 12 που είναι ανεπτυγμένες στο νοσοκομείο.
Και 28 αναισθησιολόγους να είχε το Ιπποκράτειο δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι οι λίστες αναμονής για χειρουργεία φθάνουν τα δύο και τρία χρόνια.

Τα απογευματινά χειρουργεία «μας μάραναν»

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Προσπαθείς να συμμαζέψεις την τραγική κατάσταση προσλαμβάνοντας προσωπικό. Δίνοντας κίνητρα για να σταματήσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων», προσθέτει.

«Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού να καλύψουμε τα μεγάλα κενά. Μπαλώνουμε μία τρύπα και ανοίγουμε μια άλλη.
Χωρίς να υπολογίζουμε την εργασιακή εξουθένωση με τις συνεχείς μετακινήσεις που είναι μια εκ των αιτιών που έχουμε μαζικές αποχωρήσεις.
Στη Βόρειο Ελλάδα έχουμε το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο σε λίστες αναμονής προκειμένου να χειρουργηθούν. Κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», καταλήγει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top