Σύγχρονη ΜΕΘ Αναπνευστικών Ασθενών στο Παπανικολάου

Παπανικολάου

Παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, η τελετή εγκαινίων της ΜΕΘ Αναπνευστικών Ασθενών στο «Γεώργιος Παπανικολάου».

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» η οποία δημιουργήθηκε με δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, εγκαινιάστηκε σήμερα. Η Μονάδα ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και διαθέτει 7 κλίνες.

Στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου», παραβρέθηκαν ο εφοπλιστής και δωρητής Θανάσης Μαρτίνος, Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και στελέχη της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και του Νοσοκομείου.

Δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ

Το έργο «Μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου», είναι δωρεά του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ.

Αφορά τη μετεγκατάσταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης και σε λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αναπνευστικών ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ), δυναμικότητας 7 κλινών, σε παρακείμενο χώρο, όπου παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης σημαντικά βελτιωμένων παραμέτρων λειτουργίας καθώς και άριστες συνθήκες διαμονής για το προσωπικό και τους ασθενείς, με κοινό σταθμό εποπτείας- εργασίας νοσηλευτών και με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο της δωρεάς, και μετά από σχετικό αίτημα του Νοσοκομείου, καλύφθηκε από τον δωρητή και ο εξοπλισμός της Μονάδας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Μονάδα πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους που παραβρέθηκε στα εγκαίνια. Όπως είπε ο πρώτος είναι το υγειονομικό προσωπικό που μέσα στην Covid δώσανε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σωθούν ζωές και ο δεύτερος είναι ο κύριος Θανάσης Μαρτίνος.

«Πρόκειται περί ενός ευεργέτου του Έθνους και της πατρίδος, κατά τρόπο απαράμιλλο, ισάξιο των μεγάλων ευεργετών του Γένους που έφτιαξαν το νεότερο ελληνικό κράτος, ο οποίος την καλή του τύχη που του δίνει ο Θεός και η αξία του, τη μοιράζεται με τους συμπολίτες του και με την πατρίδα του».

«Αυτή η μονάδα που φτιάξαμε εδώ, που είναι η μονάδα πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι απλώς μία ακόμα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είναι ίσως η πιο σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τέτοιου είδους νοσήματα που έχουμε στο ΕΣΥ.

Θα σώσει πολλές ζωές και θα κάνει τη μάχη των συμπολιτών μας όταν φτάνουν το κατώφλι μεταξύ της ζωής και του θανάτου, περισσότερο ανθρώπινη και με καλύτερες πιθανότητες και ευκαιρίες για να τα καταφέρουν. Και αυτό το χρωστάμε σε εσάς που δεν αδιαφορήσατε και που κάνατε μία τόσο γενναιόδωρη προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε, ότι η σπουδαία αυτή δωρεά, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την παροχή υψηλότερου επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα το έργο μας για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εκτιμούμε την υποστήριξη και τη συνεργασία κάθε δωρητή που ενισχύει τον τομέα της υγείας στη χώρα μας», είπε.

Οι λόγοι που έγινε  η δωρεά στο Παπανικολάου

Ο εφοπλιστής και δωρητής κ. Θανάσης Μαρτίνος εξήγησε τους λόγους που έκανε τη δωρεάν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Εγώ δεν έχω σχέση με τη βόρεια Ελλάδα. Συνδέθηκα με τη βόρεια Ελλάδα σαν Διοικητής του Αγίου Όρους. Η αρχή της θητείας μου συνέπεσε με την επιδημία της Covid και είχα και εγώ μια μεγάλη πίεση για να βρίσκουμε κρεβάτια στους μοναχούς. Με είχαν ενημερώσει ότι όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλά, αλλά ειδικά η μονάδα του Παπανικολάου ειδικεύεται στα αναπνευστικά νοσήματα και είναι ίσως και η καλύτερη στην καταπολέμηση της Covid. Γνωριστήκαμε λοιπόν εδώ με τον Καθηγητή, κύριο Κιουμή.

Ο πρώτος βαριά ασθενής που βγήκε από το Άγιο Όρος, ήταν ο μοναχός Σωφρόνιος, ηλικίας 83 ετών, ο οποίος μπήκε σε βαριά κατάσταση. Τον είχαμε περίπου “ξεγραμμένο” στο Άγιο Όρος και μετά από ένα μήνα υπέρ προσπάθειας και σίγουρα εδώ το προσωπικό σας, που τους βλέπω και τους γνώρισα τώρα, η Διευθύντρια και όλες οι νοσηλεύτριες πρέπει να είναι εξαιρετικές και αυτό εξηγεί και τα αποτελέσματα που είχαμε, ο άνθρωπος αυτός σώθηκε ως εκ θαύματος.

Όταν λοιπόν μου είπαν ότι εδώ έχουμε, που είχα πεισθεί και περί αυτού, ίσως την καλύτερη κλινική στα Βαλκάνια για αναπνευστικά νοσήματα και σε παρακαλούμε να φτιάξουμε αυτή τη μονάδα, ήταν αυτονόητο ότι θα το έκανα».

Όλο Υγεία

Scroll to Top